Aktaş: 'Lav Sütunları Turizme Kazandırılsın'

Bartın'ın Amasra ilçesi Kavşak Suyu Havzası yakınlarında bulunan lav sütunları, dünyada sadece Amerika ve Bartın'da bulunuyor.

  • 709
Aktaş: 'Lav Sütunları Turizme Kazandırılsın'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bartın’ın Amasra ilçesi Kavşak Suyu Havzası yakınlarında bulunan lav sütunları, dünyada sadece Amerika ve Bartın’da bulunuyor. Lav sütunlarının bulunduğu bölgeye gezi düzenleyen yerli turistler bu doğa harikasının turizme kazandırılması için çalışma başlatacaklarını söyledi.


Bartın’ın Amasra ilçesi Kavşak Suyu Havzası yakınlarındaki lav sütunları dünyada sadece Amerika’nın California eyaleti ve Bartın’da bulunduğunu belirten Profesyonel Turist Rehberi İsmail Aktaş, bu doğa harikası güzelliklerin turizme kazandırılması için çalışma yaptıklarını ifade etti.


Lav sütunlarıyla alakalı bilgi veren Turist Rehberi İsmail Aktaş, şöyle konuştu: “Lav kayaları için günümüzden 80 yıl öncesi Anadolu’ya bakılır. Bulgaristan’dan Gürcistan’a kadar lavlarla kaplıydı. Tetis Okyanusu hemen Anadolu’nun öteki yarısından sonra başlıyordu. Tek okyanus ve tek kıta vardı. Tektonik hareketler mevcut 9 kıtanın oluşmasını sağladı. Buraya gelince bu lavlar zaman içerisinde soğumaya başladı. Soğumaya başladığında büzüşmeler oldu. Antrasit yapılı yerlerde büzüşmeler daha derin ve daha uzun bir şekilde oluşuyor. Buna öteki dış etkenlerde yardımcı oluyor yani soğuk hava buzlanma rüzgâr hareketleri daha da yardımcı oluyor. Süreç içerisinde sanki peyniri kılıçla kesmiş gibi düz sütun oluşuyor. Biz bunlara lav sütunları diyoruz."


Lav sütunlarının Amerika’da California eyaletinde olduğunu anlatan Aktaş, şunları söyledi: "150 yıl önce orası doğal Sit alanıydı. Bugün yüzbinlerce turist oraya geliyor. Türkiye’ye gelince bir tek Güzelcehisar’da var. Ama buradakiler daha da büyük ama lav sütunlarının boyları biraz az, burada daha derin ve daha uzundur. Bir de bir maden daha var. O madenin olduğu yerlerde oluyor. Bu da bir tek Güzelcehisar ve bizim kavşak suyu havzamızda var. Diğer yerlerde pek görünmüyor. Çok nadir görülen bir oluşumdur. Biz, bunları iyi reklam edersek, Amerika'dakiler kadar bizimki de çok çok önemli, hatta Güzelcehisar’daki çok önemli, hem plaj hem bunlar yan yana iki değeri tanıtmış oluruz.”


TARİHİ MAĞARA İLGİ ÇEKİYOR


İsmail Aktaş, bölgede ayrıca tarihi bir mağara bulunduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Rivayete göre, İsrailli bir Yahudi keşişin yaşadığı ve ibadet yeri olarak kullandığı tarihi özelliğe sahip bir mağara. Oldukça dik kayalık bir yerde olan mağaranın etrafında yıldız şeklinde işaretlerin olduğu söyleniyor. 2001 ya da 2002 de İsrailli gazeteciler bu mağaraya geldi. Bu açıdan baktığımızda mağara hem dini turizme, hem de lav kayaları sebebiyle doğa turizmine açılabilecek niteliktedir.”


Aktaş ayrıca, Kültür ve Turizm Müdürlüğü nezdinde gerekli çalışmaların başlaması için çağrıda bulunduğunu sözlerine ekledi.