Erkekler Köyü tiyatrosu sahnelendi

İnebolu Kültür ve Sanat Derneği, tiyatro gurubu tarafından hazırlanan "Erkekler Köyü" adlı tiyatro oyunu sahnelendi.

  • 1329
Erkekler Köyü tiyatrosu sahnelendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İnebolu Kültür ve Sanat Derneği, tiyatro gurubunun aylardır hazırlandığı tiyatro oyunu Mustafa Şerbetçi İlkokulu Konferans Salonu'nda izleyicileriyle buluştu.

İlçede esnafından işçisine, memurundan öğrencisine, İnebolu halkının kendisinin oynayıp kendisinin yönettiği "Erkekler Köyü" adlı 3 perdelik komedi tiyatro oyunu izleyicilerden büyük beğeni aldı. Salonu dolduran tiyatroseverler oyun sonunda performanslarından dolayı tiyatro oyuncularını dakikalarca ayakta alkışladı.

Mustafa Firuz Bozkurt tarafından yazılan eseri ilçe fotoğrafçılarından Hüseyin Baysal ve emekli öğretmen Hüseyin Ersoy yönetti. Tiyatronun oyuncuları ise şöyle oluştu: Ahmet Çeçen, Altan Zıpır, Aliye Aslan, Aydın Danaoğlu, Ayşe Akbıyık, Cemal İlyasoğlu, Ceyda Emeksiz, Dilan Araz, Erdi Balta, Gürol Ercebe, Hikmet Yanık, Kadir Gül, Kadir  Sinan Yıldırım, Kamil Kan, Macide Danaoğlu, Mert Ersoy, Mustafa Kibar, Nebahat Karadeniz, Özcan Tun,  Rıfat Kızıltan, Taylan Demirhan, Yusuf Danaoğlu

OYUNUN ÖZETİ
Mustafa Firuz Bozkurt’un kaleme aldığı tiyatro oyunu günümüze yakın bir zamanda Erkekler Köyü’nde geçmektedir. Kadın hakkı ihlallerinin en üst düzeyde yaşandığı köyde, birden fazla kadınla evlenme, kadına yönelik aile içi şiddet, cinsel ayrımcılık gibi nedenlerden dolayı Yedi Kavak Ağacı Ekili, Bir de Çınar Ağacı Var Köyü’nde yaşayan kadınlar bilinmeyen bir yere göç ederek köyü terk etmişler. Köyde bir avuç kadın kalmıştır. Yedi Kavak Ağacı Ekili, Bir de Çınar Ağacı Var Köyü’nde yaşanan kadın hakkı ihlalleri ve kadınların köyü terk etmesi ülke gündemini derinden sarsmış, görsel ve yazılı medyada gündemi uzun süre meşgul etmiştir. Köydeki kadın hakkı ihlalleri Bakanlar Kurulunun da gündemine gelmiş ve ceza olarak köyün adı ‘Erkekler Köyü’ olarak değiştirilmiştir.

Hikâye, olan bitenden ders almayan Erkekler Köyü Ağası Şeyhmus, komşu köyün Ağası Mahmut ve Erkekler Köyü’nden Hakan adlı gencin köyde yaşayan Mihriban’ı sevmesi ile başlayan olayları konu almaktadır. “Mihriban’ı elde etmeye giden bütün yollar mübahtır.” felsefesiyle hareket eden damat adayları; komik ve bir o kadar da dramatik bir yarışa girerler.

Bu oyun ülkemizde yakın zamana kadar; babasının, ağabeyinin, kardeşinin ve eşinin yanında konuşma hakkı dahi olmayan bayanlara ve onların yaşanmamış gençliklerine atfen yazılmıştır.

Barış İLYASOĞLU