İhsan Ozanoğlu ölümünün 37. yılında anıldı

Çanakkale Türküsünün de yer aldığı çok sayıda eseri TRT repertuvarına kazandıran ozan İhsan Ozanoğlu, Kastamonu'da törenlerle anıldı.

  • 574
İhsan Ozanoğlu ölümünün 37. yılında anıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çanakkale Türküsünün de aralarında bulunduğu çok sayıda eseri TRT repertuvarına kazandıran ozan İhsan Ozanoğlu, ölümünün 37. yılında törenle anıldı.

İhsan Ozanoğlu'nun kent merkezine bağlı Duruçay köyündeki mezarı başında düzenlenen anma törenine, ailesi, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Törende, Ozanoğlu için Kur'an-ı Kerim okunup dua edildi.

İhsan Ozanoğlu'nun oğlu Günay Ozanoğlu, tören sonrası Kastamonu Üniversitesinde (KÜ) düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, babasının Çanakkale Türküsü'nü kendisinin de sık sık çaldığını belirtti.

Türküyü çalarken farklı duygular içerisine girdiğini ifade eden Ozanoğlu, "Babam Çanakkale Türküsü'nü seslendirdikten sonra insanı neşelendiren bir eser çalıp söylemezdi, sazı yerine koyar, içini acı hüsran sarardı, sanki 1915'i yaşamış gibi. Bu eseri çalarken bütün hislerini, duygularını en yoğun düzeyde hissederdi." diye konuştu.

Günay Ozanoğlu, babasının her şeyi kayıt altına aldığına işaret ederek, "Babam yazmadığı zaman okur, okumadığı zaman yazardı. Saz çalması onun dinlenme zamanıydı." ifadesini kullandı.

Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, Türkiye'nin geniş bir kültüre sahip olduğuna işaret ederek, "İhsan Ozanoğlu, Çanakkale'de yaşanan acıların Kastamonu'ya taşınmış halini almış, işlemiş ve bütün Anadolu coğrafyasına ulaşmasını sağlamıştır." dedi.

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş değerleri korumak için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini belirtti.

İhsan Ozanoğlu'nun kabrini çevresiyle düzenlediklerini anlatan Babaş, anma etkinliklerine katılımın her yıl artarak devam ettiğini anlattı.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın ise İhsan Ozanoğlu denince akla ilk olarak Çanakkale Türküsü'nün geldiğini söyledi.

Ozanoğlu'nun çok yönlü bir insan olduğunu aktaran Aydın, "Bu kadar çok yönlü yetişmiş insan bulmak zordur. Çanakkale Türküsü'nün Kastamonu türküsü olduğunu herkes bilmez ama İhsan Ozanoğlu'nu duyunca anlar." sözlerine yer verdi.

Konuşmaların ardından KÜ öğrencilerince Ozanoğlu'nun eserleri seslendirildi.

İhsan Ozanoğlu kimdir?

Kastamonu'da 1907'de doğan İhsan Ozanoğlu, 1928 yılında atandığı öğretmenliği 1946'ya kadar sürdürdü. Kastamonu yöresine ait türkülerin TRT ve devlet konservatuvarlarına kazandırılması için "kaynak kişi" sıfatıyla emek veren Ozanoğlu, birçok müzik eserinin kaybolmasını önledi.

Ozanoğlu'nun çalışmaları arasında "Çanakkale Türküsü"nün yanı sıra "Benden Selam Olsun Bolu Beyine", "Sivastopol Önünde Yatan Gemiler", "Mapushane Çeşmesi" gibi eserler bulunuyor.