KGC Kadın Komitesi ilk kültürel gezisini yaptı

Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti (KGC) çatısı kurulan Kadın Komitesi 'Bir Kalemle Umut Ol' projesinin ardından kültürel faaliyetlere başladı.

  • 528
KGC Kadın Komitesi ilk kültürel gezisini yaptı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kadın Komitesiyle bir araya gelen kadınlar yıl boyunca çeşitli etkinliklere imza atacak. Kültürel gezilerin ilk ayağı olan Kastamonu Müzesi ve Siyez Evi’ni gezen kadınlar, hem tarihi yakından öğrenme fırsatı buldu hem de buğdayın atası siyezi yakından inceledi.

31 bin 282 sikke olmak üzere 32 bin 904 eser bulunan ve 3 ana bölümden oluşan Kastamonu Müzesi’ni gezerek kültürel geziye başlayan kadınlar, Kastamonu Müzesi hakkında bilmediklerini öğrendi. Taş eserler seksiyonu adı altında, heykeller, mezar stelleri ve lahitlerin sergilendiği bölümü gezen kadınlar, en çok lahit içerisinde eşyasıyla birlikte sergilenen mezar sahibi Satry heykelinden etkilendi. Tümülüs mezarını inceleyen Kadın Komitesi, Kastamonu ve çevresinde ele geçirilen taş, metal, pişmiş toprak, cam eserleri de inceledi. Tarih öncesinden Bizans dönemine kadar eserlerin sergilendiği bölümde Devrekani Kınık kazılarında bulunan eserler ise dikkat çekti. Boğa başlı ryhton kaplar, Hitit hiyeroglifi ile yazılmış çanak, kazı sırasında bulunan sorguçlu miğfere sahip heykelcik ve dünya arkeolojisinde nadide örneklerinden biri olan Hitit Dönemine ait camdan üretilmiş deniz kabuğu hakkında bilgiler alan kadınlar, Mustafa Kemal Atatürk ve Şapka İnkılabı bölümünü de gezdi. Kastamonu Müzesi ekibi eşliğinde müze gezisini tamamlayan kadınlar, geçmişe ait bilgilere ulaştı.

BUĞDAYIN ATASI SİYEZİN GELİŞİMİ GÖZLEMLENDİ

Kastamonu Müzesi gezisinin ardından kadınlar, geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan buğdayın atası siyezin gelişimini Siyez Evi’nde gözlemledi. Siyez Evi Kastamonu ekibi eşliğinde yapılan gezide siyezin geçmişi, siyez buğdayı, siyez unu hakkında bilgiler verildi. Siyez Evi Hatırası yazısında ve Siyez Evi’nin iç mekanında bol bol fotoğraf çektiren KGC Kadın Komitesi gönüllüleri, kültürel gezinin tadını çıkardı.