'Rıfat Ilgaz Uluslararası Resim Çalıştayı' sona erdi

Ünlü yazar Rıfat Ilgaz'ın "Doğduğum eşsiz, benzersiz memleket" dediği Cide'de 14-22 Ağustos 2020 tarihleri arasında Rıfat Ilgaz Uluslararası Resim Çalıştayı düzenlendi.

  • 700
'Rıfat Ilgaz Uluslararası Resim Çalıştayı' sona erdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ünlü yazar Rıfat Ilgaz'ın "Doğduğum eşsiz, benzersiz memleket" dediği Cide'de 14-22 Ağustos 2020 tarihleri arasında Rıfat Ilgaz Uluslararası Resim Çalıştayı düzenlendi.

Cide Belediyesi'nin tarafından düzenlenen çalıştaya 5 farklı ülkeden, tanınmış 16 sanatçı katılım sağladı.

Alaybey Karoğlu, Bülent Yavuz Yılmaz, Elif Yılmaz, Efkan Beyaz, Hasan Mutlu, Yusuf Tarım, Vladimir Temkov, Fehim Huskovic, Mustafa Arapi, Marjana Goxhabelliu, Svetlana Inac, Tülay Deniz Gümüş, Melek Yıldız Ergül, Goran Boev, Ziver Kaplan ve Aynur Mahmudova Kaplan’ın 1 hafta boyunca ilçede yaptığı resimler önceki gün gerçekleştirilen sergide Cidelilerin beğenisine sunuldu.

Serginin açılış törenine Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, CHP Kastamonu İl Başkanı Hikmet Erbilgin, Cide Belediye Başkanı Mehmet Eşref Mutlu, İl Kültür Turizm Müdürü Ziver Kaplan ve vatandaşlar katıldı.

“SANATSIZ KALMIŞ BİR ULUSUN ŞAH DAMARLARINDAN BİRİ KOPMUŞ DEMEKTİR”

Törende konuşan proje koordinatörü Aynur Kaplan, “Ben sözlerime Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “sanatsız kalmış bir ulusun şah damarlarından biri kopmuş demektir” sözüyle başlamak istiyorum. Bizler 1 haftadır sizlerin arasındayız çok güzel bir çalıştay gerçekleştirdik. Gerçekten de dünyanın ve Türkiye’nin gözü Cide’deydi Bir hafta içerisinde ressamlarımızın her biri 2 eser yaptı. Biz 8 saat çalışmadık. 16 saat çalıştık 20 saat çalıştığımız oldu sanatçılarımızla. Eserlerimiz bu emekle bu sergiye yetişti.1 hafta içinde imza attıkları eserler gerçekten dünyaca ünlü ressamların eserleridir. Biz bu eserleri belediyemizle birlikte koleksiyon haline getirerek ileride Cide de bir müze hayalimizi gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.

“ÇOK DEĞERLİ SANATÇILARIMIZ ÇOK GÜZEL ESERLER ORTAYA KOYDU”

Tosya, Taşköprü, İnebolu, Araç, Merkez ilçede benzer etkinlikler yaptıklarını ifade eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan, “Şimdi de bu pandemi döneminde böyle bir etkinliği yapıyoruz. Bu sanat aşkının bir yansıması bence. Herkes buna cesaret edemez. Böyle önemli bir virüsün insanlar evlerde bıraktıkları halde biz burada resim yaptık. Çok değerli sanatçılarımız çok güzel eserler ortaya koydu. Bu da aslında Cide’ye yakışır” diye konuştu.

“CİDE’Yİ KÜLTÜR VE SANAT ŞEHRİNE DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYORUZ”

Cide’yi kültür ve sanat şehrine dönüştürmek istediklerini ifade eden Cide Belediye Başkanı Mehmet Eşref Mutlu, “Cide Rıfat Ilgaz Uluslararası Resim Çalıştayı; bizim Cide’nin bir kültür, sanat şehrine dönüşmesi hayalimizin, vizyonumuzun somut işaretlerinden bir tanesidir.  Türk edebiyatının en ulu çınarlarından birisi olan Rıfat Ilgaz hocamıza hayatı ve insan ilişkilerini ilk kez kavrama özelliği vermiş olan bu eşsiz coğrafya Cide sadece doğal güzellikleri ile değil sanata ve sosyal yaşama katacağı değerleriyle bir çekim merkezi olmalıdır.  Biz Cide’yi tiyatro, şiir, müzik merkezi festival şehri, şehir müzesi, kütüphanesi, sanat galerisi ile sanatı ve kültürü daima merkeze almış bir şehir olarak görmek istiyoruz ve bunun sağlanması için de elimizden geleni yapacağız. Değerli hocamız Rıfat Ilgaz’ın şehrine yakışanında bu olduğunu düşünüyoruz. Sadece genel anlamda sanat değil bölgesel el sanatlarının, bölgemize has ürünlerin eşyaların doğal malzemelerin değerlendirileceği destekleneceği, pazarlanacağı, iş alanları yaratmak, onlara fırsatlar sağlamak da hedeflerimiz arasındadır. Cide’ye bir kültür sanat sokağı yapmak, Cide folklorunun tanıtılmasını sağlamak bunlara eklenebilir. Cide Rıfat Ilgaz uluslararası resim çalıştayı bütün bu amaçlarımıza başlamak için ilk adımlarımızdan biri oldu” ifadelerini kullandı.

“BU GÜZEL ETKİNLİĞİN CİDE DE GERÇEKLEŞMİŞ OLMASINDAN ÇOK MUTLUYUM”

Törende konuşan CHP Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Hasan Baltacı ise şu ifadeleri kullandı; “Bu güzel etkinliğin doğasıyla kültürüyle insanıyla apayrı bir yere sahip olan Cide de gerçekleşmiş olmasından çok mutluyum. Ev sahipliği yaptığımız içinde çok gururluyum. Değerli sanatçılarımıza değerli hocalarımıza sizlerin huzurunda bir kez daha teşekkür ediyorum. Sanatın insanı ve toplumu değiştirdiğine inanıyorum. Bu günlerde yalanla gerçeğin birbirine karıştığı bir günde böylesi bir etkinliğin yapılmış olmasından ayrıca mutluyum. Ben gerçeğe giden yolda düşlerimizi zenginleştireceğine inandığımız bu sanatsal faaliyete katılmaktan ayrıca onur duyuyorum. Tekrar teşekkür ediyorum.”

Çalıştay boyunca bir birinden güzel eserlere imza atan sanatçılar bu resimleri Cide Belediyesi’nin özel koleksiyonuna armağan etti.

Cide Rıfat Ilgaz Uluslararası Resim Çalıştayı’nın geleneksel hale getirilmesi ve burada sanatçılar tarafından hayat verilen eserlerin bir müze de toplanması hedefleniyor.