Kût'ül Amâre ve Kastamonu söyleşisi

Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı'ndan (TÜRKAV) Kût'ül Amâre ve Kastamonu Söyleşisi programı düzenlendi.

  • 909
Kût'ül Amâre ve Kastamonu söyleşisi

Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı (TÜRKAV) Kastamonu Şubesi tarafından TÜRKAV Bilim ve Kültür Söyleşileri’nin 5. programında Kût’ül Amâre Zaferinin 107. yıl dönümü nedeniyle "Kût'ül Amâre ve Kastamonu Söyleşisi" gerçekleştirildi.

TÜRKAV Konferans Salonunda yapılan programa MHP İl Başkanı Emre Şahin ve yönetim kurulu üyeleri, MHP Merkez ilçe yönetim kurulu üyeleri, MHP Milletvekili adayı Alperen Özmen, Kamu-Sen yönetim kurulu üyeleri ve Kamu-Sen’e bağlı sendikaların başkanları, TÜRKAV Kastamonu eski başkanları, Kastamonu Üniversitesinden akademisyenler, TÜRKAV yönetimi ve üyeleriyle çok sayıda kamu çalışanı katıldı.

Sunuculuğu 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi öğretmeni Tezcan Derelioğlu tarafından yapılan söyleşide Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Öğretim Görevlisi M. Zafer Ağ konuk oldu.

Zafer Ağ, Kût'ül Amâre Zaferinin tarihi öneminden bahsederek şöyle dedi:

"Tarihimizin en önemli ve anlamlı zaferlerinden biri olan Kût'ül Amâre Zaferi, 29 Nisan 1916'da Türk Bayrağının Kût'ül Amâre surlarına çekilerek İngilizlerin yenilgiye uğratıldığı ve sömürgeci devletlere tarihi bir tokadın atıldığı şanlı bir zafer olarak kayıtlara geçmiştir.

Halil Kut paşa 'Kût'ül Amâre kahramanı' olarak tarihe geçmiştir. Enver Paşa'nın kendisinden bir yaş küçük amcasıdır. 1934 yılında Soyadı Kanunu'nun çıkmasından sonra Kût'ül-Amâre Zaferi nedeniyle kendisine 'Kut' soyadı verilmiştir.

Kût'ül Amâre kasabası Bağdat’ın 160 kilometre güneyinde Dicle nehrinin sol kıyısında yer alır. Bölgenin Osmanlı idaresine girmesi Kanuni Sultan Süleyman zamanında Bağdat’ın fethi sırasında gerçekleşir. 1869’da İngiliz Lynch şirketinin Bağdat-Basra arasında vapur işletme imtiyazını alması ile birlikte arada bir istasyon olarak belirlenmişti. XX. Yüzyılın başlarında kasaba nüfusu 7 bin kadardı.

Birinci Dünya Savaşında ise Kût'ül Amâre çok hareketli günler yaşadı. Selmânıpâk muharebelerinde Osmanlı Ordusu tarafından geri püskürtülen İngilizler Kût'ül Amâre  kasabasına çekildi. Kısa bir süre sonra da Osmanlı 6. Ordu birlikleri tarafından kuşatıldı.

Kuşatma yaklaşık beş ay sürdü. Kuşatmayı yarıp kuşatma altındaki İngilizleri kurtarmaya gelen takviye İngiliz kuvvetleri ile Osmanlı kuvvetleri arasında çetin mücadeleler yaşandı. Felahiye muharebeleri olarak adlandırılan bu savaşlarda İngilizler ağır zayiat verdiler.

Halil Kut Paşa 20 bin kişilik Osmanlı ordusuyla Kût'ül Amâre'de 13 bin 300 İngiliz askeri ile 13 general 481 subay esir almış ve 40 bini aşkın İngiliz askeri ise öldürülmüştür."

Zafer Ağ konuşmasında ayrıca; Birinci Dünya Savaşında Irak Cephesinde yapılan muharebelerden, Kût’ül Amâre öncesi, Felahiye, Sabis, Beyti İsa muharebelerinden, Kût’ül Amâre Zaferinden, Kût’ül Amâre’de esir edilen İngiliz askerlerinden, İngiliz esirlerinin Kastamonu’ya getirilişlerinden ve esirlerin Kastamonu’da önceden boşaltılmış olan Honsalar Mahallesindeki evlere yerleştirilmelerinden, esirlerin hatıraları ve arşiv belgeleri ışığında esirlerin Kastamonu’daki günlük yaşamlarından, eğitim, spor, sanat faaliyetlerinden, esirler tarafından çıkarılan "Smoke" adlı gazeteden, Kastamonu’ya dair çizim ve resimlerden bahsetti.

Program sonunda TÜRKAV Kastamonu Şube Başkanı Kamil Çonkor bütün katılımcılara teşekkür etti.

Programa katkılarından dolayı M. Zafer Ağ’a teşekkür belgesi MHP il Başkanı Emre Şahin tarafından takdim edildi.

Daha sonra TÜRKAV üyesi iken emekli olan İbrahim Küçükbulut ve Mustafa Karataş’a vakfa bugüne kadar verdikleri maddi manevi destekleri için Vakıf Başkanı Kamil Çonkor ve MHP milletvekili adayı Alperen Özmen tarafından plaket takdim edildi.

Kût'ül Amâre ve Kastamonu söyleşisi
Kût'ül Amâre ve Kastamonu söyleşisi
Kût'ül Amâre ve Kastamonu söyleşisi