Liselilerin gözünden Aytmatov

Kastamonu'da düzenlenen "Doğumunun 90. Yılında Bozkırın Bilgesi Cengiz Aytmatov" panelinde çeşitli illerden gelen lise öğrencileri Cengiz Aytmatov'u anlattı.

  • 587
Liselilerin gözünden Aytmatov
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu'da Anadolu Mektebi tarafından "Doğumunun 90. Yılında Bozkırın Bilgesi Cengiz Aytmatov" paneli düzenlendi.

Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelde çeşitli illerden gelen lise öğrencileri Aytmatov'un eserlerinden örnekler okuyarak, ünlü yazarı anlattı. Programda konuşan Merkez Valisi ve Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Nezih Doğan, kamu hizmetinde 40 yıldır çalıştığını söyledi.

Bir panele ilk defa konuşmacı olarak katıldığında 22 yıllık devlet memuru olduğuna işaret eden Doğan, şunları söyledi:

"Bu, arkadaşlarımızın bize göre ne kadar önde olduklarının çok açık bir itirafı. Çok genç yaşlarda, kendi başarılarıyla, kendi gayretleriyle gelip başka bir coğrafyada yaşamış ama o coğrafyanın izlerini taşımakla birlikte evrensel kültüre hizmet etmiş çok değerli bir yazarı bize anlatacak ölçüde öğrenmiş panelist olarak karşımızdalar. Bu bizim gurur duyduğumuz bir şey. Anadolu Mektebi doğru yazarlar marifetiyle gençlerimize kitap sevgisini aşılamak istiyor. Onun ötesinde gençlerin ülkeye ve millete bağlılıklarını artırmak istiyor. "

"Bu çağın sahipleri gençler"

Ankara'da edebiyat öğretmenliği yapan ve Anadolu Mektebi'nin çalışmalarına katılan Vedat Yağmur ise "Anadolu Mektebi çok mütevazi, çok sakin başlayan bir hareketti. Biz bu çağın sahipleri değiliz, bu çağın sahipleri gençler. Gençlere söz hakkı vermek, gençlerin önün açmak, kimlikleriyle kişilikleriyle var etmek için çok güzel bir proje." dedi.

Ankara'dan gelen lise 11. sınıf öğrencisi Anzel Mermer de bir buçuk yıldır Anadolu Mektebi üyesi olduğunu belirtti.

Anadolu Mektebi sayesinde okuma alışkanlığı kazandığını ifade eden Mermer, "Bir yazarı tanımak her şeyden önemlisi kendini ifade edebilmek, bunların hepsini bir metne dökebilmek çok önemliydi. Kendimize güvenimiz arttı. Cengiz Aytmatov ile ilgili herhangi bir yazı verseniz onu tanıyabilecek düzeydeyim. Bir yazarı tanıyoruz onun dünyasını tanıyoruz. Cengiz Aytmatov çok özel bir yazar. Kırgız olmasına rağmen bizim ailemizden biriymiş gibi. Çok keyifli okudum. " ifadelerini kullandı.

Adana'da eğitim gören lise 10. sınıf öğrencisi Ebru Erdem ise genç yaşlarda böyle tecrübeler edinmenin kendilerine büyük katkılar sağladığını söyledi.