Maliye Bakanlığı'ndan Eski Başkana Suç Duyurusu

Maliye Bakanlığı, eski Bozkurt Belediye Başkanı Engin Canbaz ile eski encümen üyeleri hakkında Bozkurt Belediyesini 380 bin TL zarara uğrattıkları iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

  • 784
Maliye Bakanlığı'ndan Eski Başkana Suç Duyurusu
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Maliye Bakanlığı, yaklaşık 30 yıl Belediye Başkanlığı görevini yürüten ve bu dönem belediye başkanı olarak yeniden seçilemeyen eski Bozkurt Belediye Başkanı Engin Canbaz hakkında, Bozkurt Belediyesini 380 bin TL zarara uğrattığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Maliye Bakanlığı, 2009, 2010 ve 2011 yılları arasında eski Bozkurt Belediye Başkanı Engin Canbaz ve çalışanları tarafından belediyede işçi olarak çalışanların maaşlarının yüksek gösterilmesi suretiyle bankalardan usulsüz krediler kullanıldığı gerekçesiyle adli soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında, Bozkurt Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kamu görevlisi olan şüphelilerin şikayet konusu eylemleri için Danıştay 1. Dairesi’nden soruşturma izni alındı ve haklarında İnebolu Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı.

İnebolu Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanan davada, eski Belediye Başkanı Engin Canbaz, “İşçilere ait günlük çalışma brüt ücretlerinin belirlenmesinde her bir işçinin fazla mesai yapması karşılığında maaşında artış yapıldı. Bu artışın yalnızca fazla çalışma ile ilgisi vardır. Belediyedeki işçilerin yoğunluğu sebebiyle işçilerin dönem dönem fazla çalıştıkları ve bunun haricinde farklı bir amaç için işçilere zam yapılmadı” dedi.

“Birden Fazla Kez Kamu Kurum ve Kuruluşların Zararına Dolandırıcılık, Bilişim Sistemleri Banka veya Kredi Kurumlarının Araç Olarak Kullanılması Suretiyle Dolandırıcılık” iddiasıyla İnebolu Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davada, şüpheli Engin Canbaz’ın gerçekleştirdiği eylemine uyan 5237 sayılı yasaya göre, 19 kez ayrı ayrı cezalandırılmasını talep etti.

Öte yandan, Maliye Bakanlığı, eski Bozkurt Belediye Başkanı ve eski encümen üyeleri hakkında başlattığı soruşturma kapsamında şu gerekçelerle suç duyurusunda bulundu: “Şüpheli Engin Canbaz ve diğer encümen üyeleri, 2009 yılından başlayarak işçi olan diğer şüphelilerin, 2011 yılı Kasım ayında başka kamu kurumlarına, 6111 sayılı yasa kapsamında nakil oldukları tarihe kadar belediye mali kaynaklarını usulsüz olarak kullandıkları tespit edilmiştir. Belediye’ye ait ödenekleri şahsi olarak kullanabilmek için kadrolu işçi olarak çalışan şüphelilere, “bankadan kredi çekin, biz de maaşınıza kredinin taksit miktarı kadar zam yapalım, kredinin taksitleri bittiğinde de maaşınızdaki zam size kalır” şeklinde sözler söyledikleri, işçilerin de bu teklifi kabul ederek bazen maaşlarına belediye encümen kararı ile zam yapıldıktan hemen sonra, bazen de zam yapılmadan kısa bir süre önce, bankadan bireysel taksitli tüketici kredisi kullandıkları ve bu kredilerin aylık ödeme miktarı oranında da işçilerin maaşlarında artış yapıldığı tespit edilmiştir.

2009 yılı için kadrolu işçi olarak çalışan bir kısım şüphelilerin günlük brüt ücretleri 30 TL iken işçi tarafından kredi çekileceği zaman işçinin günlük ücretinin aniden yüzde 450 oranında artırılarak 130 TL civarına yükseltildiği ve bunun için şüpheliler tarafından alınan encümen kararlarında herhangi bir gerekçe gösterilmediği görülmüştür. Günümüz koşullarında bile izahtan yoksun olan büyük oranlardaki maaş artışlarının, yalnızca bankalardan kredi kullanan işçilerin ücretlerine yapıldığı, diğer işçilerin ücretlerinin ise 2009 yılı için 30 TL civarında kalmaya devam ettiği, ilerleyen yıllarda da 2 veya 3 TL’lik artışlar yapıldığı açıkça tespit edilmiştir.

2011 yılının Kasım ayında, kadrolu olan şüphelilerin 6111 sayılı yasa kapsamında diğer kamu kuruluşlarına geçmesi ile maaşlarını Bozkurt Belediye Başkanlığından almaları sona ermiş, bunun üzerine bir kısım şüpheliler mevcut olan ve halen ödemesi devam eden kredi taksitlerini, yeni geçtikleri kurumda ödenen maaşları eskisine göre daha düşük olduğu için ödeyemez duruma gelmiştir. Bunun üzerine, şüpheli eski Belediye Başkanı Engin Canbaz ile eski encümen üyeleri tarafından olayın ortaya çıkacağının anlaşılması üzerine işçilere kefil olanların, kalan bakiye borçları defaten kapattıkları ve kefil sıfatı ile ödedikleri borçların tahsili için işçiler hakkında icra takibi başlattıkları görülmüştür. Ayrıca çekilen kredilerin tamamının eski Belediye Başkanı Engin Canbaz ile diğer şüpheliler tarafından kullanıldığı tespit edilmiştir”

BAŞKANDAN SUÇLAMALARA CEVAP
Suçlamaları kabul etmeyen eski Bozkurt Belediye Başkanı Engin Canbaz, “Hakkımızda açılmış bir dava var. Geçmişte hakkımızda bazı şikayetler vardı. Çok fazla ipe sapa gelmeyen şikayetlerdi. İlçemizden giden bir kaymakamın, işçilerin ve spor kulübüyle ilgili bazı çekilen kredileri hakkında. Çok fazla detaya girmek doğru olmaz, çünkü mahkemeye intikal etmiş bir dava var. Savcılık ifadelerimizde yeteri bilgileri verdik ama savcı, hakkımızda böyle bir dava açmış. Davamıza gireriz, elhamdülillah çiğ yemedik, karnımız ağrımaz” dedi.

Bankalardan çekilen bazı kredilerle ilgili iddiaların olduğunu belirten Canbaz, “Bu kredileri çekenlerin bazıları, kaynanası için çekmiş, bazıları abisi için çekmiş, bazıları da kendisi kullanmak için çekmiş. Fakat, bunun belediye ile uzaktan yakından bir ilgisi yoktur. Bozkurt Belediyespor ile bazı sıkıntılar ortaya çıkınca bunlarda, belediyemize mal edilerek şikayet konusu yapılmış. Bunu da giden kaymakam teşvik etmiş. Kaymakam, eski İl Genel Meclisi üyesi ile birlikte, işçileri toplayıp gaza getirmişler ve böyle bir şikayette bulundurdular. Şimdi onlarda sanık, bizlerde sanığız. Gireceğiz davaya, elhamdülillah o konuda biz, belediyeyi bir kuruş zararı sokmadığımız gibi, 30 yıldır boğazımızdan da bir lokma haram geçmedi. Çiğ yemedik, karnımız ağrımaz” diye konuştu.

Son yıllarda ülkemiz üzerinde kurulan kumpasları herkesin bildiğini aktaran Engin Canbaz, “Bu paralelcilerin kumpası, bizim işlerimizde de var mı bilemiyorum. Ama bizde, ülkemiz üzerinde kurulun bu kumpasları öğrenmiş olduk. Biz, sadece bizlere böyle bir kumpas yapıldığı falan zannediyorduk. Meğer, baktığımızda Türkiye’deki adliye sisteminde işleyen mekanizma çalışan ve bir şeyler üreten insanların her zaman bu tür iftiralarla ve bu tür olaylarla karşılaşması mümkün” şeklinde konuştu.
Bakanlar içinde bu tür iftiraların atıldığına dikkat çeken Canbaz, “Bakanlar, soruşturma komisyonunda yüce divanda yargılanması reddedildi. Bu işlerin tezgahlı bir şekilde nasıl yapıldığını ve nasıl geliştiğini bizlerde öğrendik, okuduk, televizyonlardan da izledik. Bizim başımıza gelenin de buna benzer bir şey olduğunu düşünüyorum. Eski il genel meclisi üyesi ile giden kaymakamımız, işçilere bazı vaatlerde bulunarak bir şikayet konusu oluşturuldu” ifadelerini kullandı.

Kendisi hakkında bir suç duyusunun olduğunu ve hakkında İnebolu Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldığını ifade eden eski Belediye Başkanı Canbaz, şöyle konuştu: “5 Mart 2015 tarihinde duruşmamız var. Allah’ın izniyle alnımız açık, biz ne yaptığımızı biliyoruz. Millette bizi biliyor. Çıkar, kendimizi savunuruz. Sadece bizler sanık değiliz, bizi şikayet edenlerde sanık durumundalar. Şimdi işçileri gaza getirenlerde, mahkemede nasıl hesap verecekler bilemiyorum. Mahkemede neyin ne olduğu ortaya çıkacaktır”

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)