Mehmet Akif Ersoy, Panelle Anıldı

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Beşir Atalay, 'Mehmet Akif'in hayatının hüzünlerle dolu olduğunu belirterek, 'Bütün o destansı şiirleriyle İstiklal Marşı ile Osmanlı'nın son dönemiyle imparatorluğumuzun hüzün dönemi aslında' dedi. 

  • 643
Mehmet Akif Ersoy, Panelle Anıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu Üniversitesi 3 Mart Konferans Salonu’nda “Vefatının 80. Yılında Mehmet Akif Ersoy” konulu panel düzenlendi.

Panele katılan TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Beşir Atalay, Anadolu’da Kastamonu, Balıkesir ve Burdur’un Mehmet Akif için önemli şehirlerden birisi olduğunu ifade ederek, “Bu programın devamı, Mehmet Akif’in milletvekilliği yaptığı Burdur’da yapılacak. Düzenlenen sergide Mehmet Akif’i daha iyi anlama fırsatı buluyoruz. Akif’in güzel günlerinin yanı sıra hüzün dönemleri de görülmektedir. Böylece Akif’in acısını içimizde hissediyoruz. Okuma gruplarının toplantısına ilk kez katıldım. Ayrıca Kastamonu Üniversitesi’nin 10. Yılını da kutluyorum. Bu toplantılar, Türkiye’de değerlerin tanıtımı açısından oldukça hayırlı bir eylemdir. Mehmet Akif, hayatı ile herkese örnek olan birisiydi. Sözünde durması, sadakati ve vefasıyla çevresindekileri etkilemiştir. Gençleri tekrar tebrik ederim” dedi.

Gençlerin Mehmet Akif’i okuduklarını ve anlamaya çalıştıklarını gördüğünü belirten Atalay, toplantının kendisi için ayrı bir değeri olduğunu kaydetti.

Milli Eğitim Bakanı Yardımcısı Orhan Erdem ise, Mehmet Akif Ersoy’u tüm gençlerin iyi anlaması gerektiğini belirterek, Mart 2016’da, İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif’i Anma Haftası vesilesiyle 11 ilde anma programları düzenlendiğini, Kastamonu’da da 11 Mayıs’a kadar anma etkinlikleri yapılacağını anlattı.

Önemli yazarların eserleri okutularak onlarla ilgili tiyatro, şiir dinletileri ve sergiler gibi çeşitli alanlarda çalışmaların yapıldığını hatırlatan Erdem, 20 ilin katılımıyla okuma gruplarının oluşturulduğunu anlatarak, lise ve üniversite öğrencilerinin katılımıyla okuma gruplarının çeşitli illerde faaliyet gösterdiğini söyledi.

Erdem, gençlerin, Akif’in eserlerini okuyup belli bir konuda panelist olduklarını ve bunun gençler açısından oldukça önemli olduğunu vurguladı.

Okuma gruplarının oluşumunda Sami Güçlü’nün rolünden bahseden Erdem, 2015 ve 2016 yıllarında düzenlenen panellerle ilgili bilgiler vererek, okuma gruplarında gençler açısından önemli olan değerler eğitiminin de verildiğini ve Akif’in çeşitli yönlerinin gençlere anlatıldığını söyledi.

Eski Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü de, 2015 Aralık’ta başlattıkları okuma programlarının tüm Türkiye’ye yayıldığını ifade ederek, gençlerin Türkiye’nin değerlerini, geçmişini okuyarak öğrendiklerini belirtti.

Sami Güçlü, şöyle devam etti: “Okuma grubuna girecek olan gençlerde aradığımız şartlar; çalışmayı kendilerine ilke edinmeleri, doğru sözlü olmaları, aileye önem vermeleri, başkalarına zarar vermemeleri ve ideallerinin olmasıdır. Şartlar, değerler eğitiminin de temelidir. Çalışmalarımızda oldukça mütevazıdır. Bu yüzden öğrencilerin özel bir gayret içinde olmaları gerekiyor”

Güçle, fertlerin isterlerse kendi dünyalarını değiştirebileceğini ifade ederek, çalışmaya gönül verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Panelin ardından Atalay, beraberindekilerle birlikte serginin açılışını yaptı.