Memur-Sen, Karayolları Bölge Müdürünü ziyaret etti 

Memur-Sen'de bağlı sendikaların şube başkanları, Kastamonu'ya yeni atanan Karayolları 15. Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi'yi ziyaret ederek hayırlı olsun temennisinde bulundu. 

  • 1347
Memur-Sen, Karayolları Bölge Müdürünü ziyaret etti 
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Memur-Sen Kastamonu İl Temsilcisi aynı zamanda Sağlık-Sen Kastamonu Şube Başkanı Mehmet Öz ile birlikte Bem-Bir-Sen Kastamonu Şube Başkanı Hakan Sirkecioğlu, Toç-Bir-Sen Kastamonu Şube Başkanı Mehmet Şano, Enerji-Bir-Sen Kastamonu Şube Başkanı Halit Bitkin, Kültür-Memur-Sen Kastamonu Şube Başkanı Emrullah Akça ve Büro Memur-Sen Kastamonu Şube Başkanı Mehmet Temur, Karayolları 15. Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi’yi ziyaret etti. Ziyarette Özendi’ye hayırlı olsun temennisinde bulunan Memur-Sen Kastamonu İl Temsilcisi Mehmet Öz, sendikanın çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Memur-Sen ailesinin her geçen yıl giderek büyüdüğüne dikkat çeken Öz, 6 bin 200 üyeden 7 bin 500 üyeye ulaştıklarını ve Türkiye’de olduğu gibi Kastamonu’da da yetkili sendika olduklarını ifade etti.

Ziyaretten ötürü Memur-Sen’e teşekkür eden Karayolları 15. Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi, Karayollarının Kastamonu’da yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu.

“ILGAZ TÜNELİNİ, YIL SONUNA YETİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ” 
Ilgaz Tüneli’ni yıl sonuna bitirerek 2017 yılının başlarından açılmaya hazır hale getirmeyi planladıklarını söyleyen Özendi, “Ilgaz Tüneli’nin bir tüp uzunluğu 5 bin 485 metredir. Diğer tüpte 5 bin 485 metre uzunluğunda, dolayısıyla iki tüp tünelin toplam uzunluğu 11 bin metre oluyor. Yani 11 bin metre uzunluğunda bir tünelin Ilgaz Dağının altından geçişinden bahsediyoruz. Bolu Tünelinin yapılması yaklaşık 24 yıl sürdü. Bolu Tüneli 3 bin 600 metre uzunluğunda. Türkiye gibi bir devlet, 3 bin 600 metrelik bir tüneli 24 yılda tamamladı. Ilgaz Tüneli, 2011 yılında ben Bölge Müdür Yardımcısı iken ihalesini yaptık. 2012 yılının Mayıs ayında Ilgaz Tünelinin ihalesi tamamlandı. Yıl 2016 olmuş, aradan 4 yıl geçti. Kamuoyunda sıkça duyuyorum, Ilgaz Tüneli hala bitmedi deniliyor. Daha aradan 4 yıl geçti. Bu bile artık ülkemizin ne denli güçlü bir devlet olduğunu gösteriyor. Artık beklentilerimiz bile değişti. Biz, şuanda programın 3 yıl öncesinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Biz, Ilgaz Tünelini ihale ederken 7-8 yıl içerisinde bitirilmesini hedefliyorduk. Fakat Ilgaz Tüneli’nin yapım çalışmaları 4’üncü yılın içerisinde ve tünel bitmenin üzerine geldi. Ama Kastamonu’da hala Ilgaz Tüneli bitmesi söylemlerini sıkça duyuyorum. Ilgaz Tünelinde vardiyalı bir şekilde 244 saat çalışma var. Ilgaz Tünelinde olağanüstü bir başarı görüyorum. Ilgaz Dağında zemin çok kötü çıktı. Şuanda, Ilgaz Tüneli’nin içerisinden nehir gibi su çıkıyor. Ciddi manada su çıkıyor. Allah izin verirse Eylül-Ekim gibi tünelde inşaat çalışmaları bitiyor. Bunlarla birlikte tünelde elektro mekanik işlerde başladı. Yani tünelin aydınlatması, havalandırması, yangın söndürme sistemleri, kameralı güvenlik sistemleri gibi bunlarda bir yandan yapılıyor ve bunlardan ciddi bir meblağ gerektiriyor. Bunların aslında tünel bittikten sonra başlaması gereken çalışmalar ama biz, biten bölgelerde bir yandan bu çalışmaları da tünelin açılışını erkene alabilmek için başlattık. Bu çalışmalar tahmin ediyorum ki önümüzdeki yıl başına kadar bitirilmesini sağlayabilirsek 2017’in ilk aylarından itibaren her an açılmaya hazır hale gelmiş olacak. Bizim hedefimiz 2017 yılının başlarında biz, bu tüneli açarak Ilgaz Tünelini 5 yıl içerisinde hizmete açmış olacağız. Sadece tünelde değil, 15 bin 700 metre Ilgaz tarafından bölünmüş yol ile en az 4 kilometrede Kastamonu tarafından bölünmüş yolları da dikkate aldığımız zaman devası bir proje ortaya çıkıyor. İnşallah önümüzdeki yıl bu zamanlar, Ilgaz Tünelinden huzurlu bir şekilde geçmiş olacağız diye düşünüyorum. Şuanda Ankara’ya 2,5 saatte ulaşım sağlayabiliyorsak, tünel açılınca çok rahat 2 saatte Ankara’ya ulaşmış olacağız. Ilgaz Tüneliyle ilgili herhangi bir sıkıntımız yok, şuanda aşmamız gereken bir sorunda yok. Allah’ın izniyle yıl sonuna kadar çalışmaları tamamlayıp, tüneli açılacak hale getirmeyi istiyoruz” dedi.

“DOĞU ÇEVRE YOLUNU TRAFİĞE AÇTIK” 
Göreve başladığında Doğu Çevre Yol sorunuyla karşı karşıya kaldığını belirten Özendi, “Yılan hikayesine dönmüş, ufak tefek problemleri olan bir yer vardı, Biz, göreve geldiğimizle birlikte bu problemli olan yerleri çok hızlı bir şekilde giderdik. Şuanda Doğu Çevre Yoluna araç trafiğine açtık sessiz sedasız bir şekilde, hemen hemen bir ay oldu. Şuanda bu güzergahımız açık sadece Hayvan Pazarının olduğu bölgede bir kavşak çalışmamız sürüyor. Orası da yolun trafiğine engel bir çalışma değil. Hayvan Pazarını ilgilendiren bir çalışma, bu kavşağı da Eylül-Ekim gibi bitiririz diye düşünüyorum” diye konuştu.

“KASTAMONU’NUN HER YERİNDE YOL ÇALIŞMAMIZ VAR” 
Kastamonu’nun her yol güzergahında Karayollarının yol çalışmasının bulunduğuna dikkat çeken Özendi, “İnebolu-Kastamonu karayolu üzerinde BSK asfalt kaplama çalışmalarımız sürüyor. Ağlı ayrımından, İnebolu’ya kadar olan güzergahın proje çalışmaları devam ediyor. Ersizlerdere köyünü viyadükle geçeceğiz, bununla birlikte 14 kilometre uzunluğunda tünellerimiz olacak. Bunun proje çalışmaları şuanda devam ediyor. Yine Ankara yolu üzerinde Diplan mevkisine geldiğimizde Kırık Barajı çalışmaları olacak. Kırık Barajı’nın hayata geçmesiyle birlikte dolayısıyla bizim buradaki yol ağımızda su altında kalmış olacak. Burada da 20 kilometre uzunluğunda yeni bir yol çalışmamız olacak. Burada da yine 3 kilometre uzunluğunda iki tane tünelimiz olacak. Kastamonu’dan Araç’a kadar olan yolun bitmesi için ihale hazırlığı yapıyoruz. Bir taraftan firma çalışmalarına devam ediyor, diğer taraftan bizde geri kalan kısımların tamamlanması için ihale yapacağız. Yine Araç-Karabük arasındaki yol çalışmalarımız devam ediyor. Bunlarla birlikte Eflani-Pınarbaşı arasında kalan bölgede yol çalışmamız sürüyor. Ayrıca Taşköprü’den sonra Hanönü’ne doğru giden yolumuz devam ediyor. Bu güzergahtaki köprüleri de bitirip çalışmalarımızı önümdeki yıl tamamlamış olacağız” şeklinde konuştu.

“14 PROJENİN MALİYETİ 1 MİLYAR 786 MİLYON TL TUTUYOR” 
Karayolları olarak Kastamonu’da şuanda 14 tane devam eden projelerinin bulunduğunu sözlerine ekleyen Özendi, “Bu devam eden projelerin toplam bedelleri 1 milyar 786 milyon lira tutuyor. Bugüne kadar 714 milyon TL’sini harcadık. Hemen hemen 1 milyar 100 milyon TL civarında da bir harcayacağımız para bulunuyor. Şayet yeni bir proje çıkmazsa tabii ki, bu yılki sene başı ödeneğimiz 14 milyon 500 bin TL idi ama şuana kadar harcadığımız para nereden baksanız 50-60 milyon TL’yi geçti. Bizim, Karayolları ödeneğimiz her yıl başında bu şekilde oluyor, yıl içerisinde 8-10 katına katlıyor. Sene başı ödeneğiyle kalmış olacak olursak Şubat veya Mart gibi kapıları kapatmamız gerekiyor. Ek bütçelerle çalışmalarımızı sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

“SON 13 YILDA 2 MİLYAR 92 MİLYON TL HARCADIK” 
Karayolları olarak AK Parti’nin iktidarda olduğu son 13 yılda 2 milyar 92 milyon TL para harcadıklarına işaret eden Özendi, şöyle konuştu: “AK Partinin iktidarda olduğu 2002-2015 yılları arasındaki yani son 13 yıldaki verileri karşılaştırıyorum. Karayolları olarak sadece Kastamonu’ya, 2 milyar 92 milyon TL’lik bir harcama yapmışız. Bundan evvelki 13 yılda yaptığımız harcamalara baktığımız zaman rakamları da bugün ki fiyatlandırma üzerinden yaptığımızda 1993-2002 yılları arasında Kastamonu’ya toplam 130 milyon TL para harcanmış. Yani neredeyse son 13 yılda harcadığımız para Kastamonu’ya, 30-40 katına katlamış. Bu anlamda bizler, kendimizi başarılı bir kuruluş olarak görüyoruz. Karayolları hakikaten AK Parti iktidarıyla birlikte ciddi üretimler yapar, ciddi yatırımları imza atan, ciddi imalatlar yapan bir kuruluş haline geldi. İnşallah daha güzel projelerle daha büyük hizmetlere imza atarız”

“TOSYA YOLU, BİRKAÇ YIL PROGRAMIMIZDAYOK” 
Tosya-Kastamonu arasındaki yolun yeniden yapılabilmesi için çok ciddi bütçelerin gerektiğini ifade eden Özendi, şunları söyledi: “Mevcut yolumuz, bize göre çok standart bir yol değil. Çok kötü bir yolda değil, orta halli bir yolumuz. Bu yüzden Tosya-Kastamonu yolu, bizler için çok acil bir yol değil. İmkanlarımız sınırlı, çalışmalarımız çok fazla, şuanda mevcut projeleri bitirmeye çalışıyoruz. Tosya-Kastamonu yolu yapılacak, bu kesin bir şey ama sadece şuanda bizim önceliğimiz olan bir yol değil. Şuanda bizim en öncelikli yolumuz, İnebolu Limanını bölünmüş yollarla ve tünellerle Ilgaz Tüneli’ni bağlayıp Ankara’ya ulaştırmak. Bu bizim en büyük önceliğimiz. Çünkü gemilerle İnebolu Limanına gelen yüklerin İnebolu-Kastamonu karayolu üzerinden Ilgaz Tünelinden geçerek Ankara’ya ulaştırılmasını sağlamak istiyoruz. Ayrıca Kastamonu’da hizmet veren ağaç sanayi fabrikaları var. Bunlar Kastamonu’nun can damarı oluyor. Bunların mallarını İnebolu Limanına sorunsuz bir şekilde ulaştırılması için çaba sarf ediyoruz. Küre Dağlarından, Küre’nin virajla yollarından şuanda yabancı bir yatırımcıya Kastamonu’ya getirmemiz mümkün olmaz. Bu yüzden Kastamonu’dan İnebolu’ya kadar yolu, bölünmüş yol haline getirmeyi istiyoruz”

KARADENİZ SAHİL YOLU, 10 YILDA BİTMEZ“ 
Karayolları olarak Kastamonu’da çok dağılmış bir iş yüklerinin bulunduğunu aktaran Özendi, şunları kaydetti: “Hiçbir proje yapmadan şuanda devam eden projelerin bitirilmesi bile en az 10 yıl sürer. Bu kadar iş yükünün içerisinde Tosya-Kastamonu karayolunun hazırlık çalışmaları devam ediyor ama hemen bu yıl ihalesi yapılamaz. Yani Tosya-Kastamonu yolu biraz daha zamana yapılacak. Belki birkaç yıl sonra burası gündeme gelebilir. Ama en sonunda yapılır ve Karayolları standart yol ağına burası da getirilir. Karadeniz Sahil Yolunda da bir taraftan çalışmalar sürüyor. Şuanda Zonguldak-Kurucaşile yol arasında çalışmalar sürüyor. Artvin’den başlamış Sinop’a kadar Karadeniz Sahil Yolu gelmiş durumda, Gerze’den Çatalzeytin’e kadar olan kısmı Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü ihale etti ve çalışmaları şuanda hummalı bir şekilde sürüyor. Fakat bizim sınırlarımız içerisinde şuanda sadece proje çalışmaları var. Bizde, Cide-Türkeli arasında kalan bölgede proje çalışması sürüyor. Kurucaşile-Cide arasında kalan bölgede de projemiz netleşti. Cide ile Türkeli arasında tüneller, viyadükler, köprüler, yeni güzergahlar gibi proje çalışmaları halen devam ediyor. Bizim bu güzergah, Doğu Karadeniz bölgesine de benzemiyor. Doğu Karadeniz Sahil Yoluna harcanan paranın neredeyse 10 katı kadar parayı bizim Kastamonu sahil yolu için harcayacağız. Kastamonu, çok ciddi zor bir coğrafyaya sahip bölge, ciddi zorlukları olan bir coğrafya, Cide-Türkeli arasındaki sahil yolunun hemen hemen tamamı tünel ve viyadüklerden oluşuyor. Tünel ile viyadükte, normal bir yol yapmanın maliyetinin neredeyse 10-15 katı tutuyor. Normalde yılda 10 kilometre yol yapabildiğiniz bir yerde, bizim sahilimizde ancak 1 kilometre yol yapabilirsiniz. Mevcut şuan ki bütçe imkanlarıyla belki de önümüzdeki 10-15 yıl sonra bitirilebilir diye düşünüyorum. Şuanda bugünden yarına olacak bir iş değil. Karadeniz Sahil Yolu, ancak bizim Kastamonu’da 10-15 yıl içerisinde tamamlanabilir. Daha öncesi bitirilmesi çok zor”

“UÇAĞA BİNMEK, OTOBÜSE BİNMEK GİBİ BİRŞEY OLDU” 
AK Parti hükümetinin iktidara geldiği tarihten itibaren son 13-14 yılda Türkiye’de büyük dönüşümler yaşandığını ileri süren Özendi, şöyle devam etti: “Bu tarihleri arasında gerçekleşen dönüşümden bahsediyorum. Biz, Karayolları teşkilatı olarak Türkiye’de sokaktaki vatandaşı birebir ilgilendiren ve bu insanların hayatına yansıyan belli başlı -3 kurumdan birisiyiz. Birincisi sağlık alanında yapılan dönüşüm oldu. Sağlık Bakanlığında gerçekten çok ciddi dönüşümler oldu. Birde ulaştırmada çok ciddi dönüşümler yaşandı. Ben, İnşaat Mühendisi olarak memur iken 2002 yılına kadar yurtdışına giderken bir kez uçacağı binmiştim. İlk uçak yolculuğum olduğu için albüm yaptım kendime, kameralar çektim, fotoğraflar aldım. Bu, benim için çok büyük bir olay oldu. Şimdi artık uçağa binmenin sayısını sayamıyoruz. Uçağa binmek, otobüse binip bir yerden bir yere gitmek gibi bir şey oldu. Havayolu, artık halkın yolu haline geldi”

“TÜRKİYE’NİN YÜZDE 25’İ BÖLÜNMÜŞ YOLLARLA KAPLANDI” 
Türkiye’nin şuanda yüzde 25’i bölünmüş yollarla kaplandığını vurgulayan Özendi, şu ifadeleri kullandı: “Bölünmüş yollara baktığımız zaman ben Erzincanlıyım. Erzincan’dan Ankara’ya gitmek istediğimiz zaman AK Parti iktidarından önce, belli başlı yerlerde vardı. Bitümlü Sıcak Karışım (BSK) denilen asfalt, sadece büyükşehirlerin belli başlı yerlerinden bulunuyordu. Fakat şuanda Ulaştırma Bakanlığında yaşanan dönüşüm ile Allah’ın izniyle bölünmüş yol ağımız Türkiye’de yüzde 25’lere kadar ulaştı. Bu hızla devam ederse birkaç yıl içerisinde neredeyse Türkiye’deki yol ağımızın yarısı bölünmüş yol ile kaplanmış olacak. Ben, Kastamonu’ya 2011 yılında Bölge Müdür Yardımcısı olarak geldiğimde BSK kaplı yolumuz yokken şuanda neredeyse 100 kilometreye yakın yolumuz BSK ile kaplandı. Bunlarla birlikte üst geçitler, alt geçitler, bölünmüş yollar, köprüler gibi birçok bölgeye bunlarda yapıldı. Bunların yapımı için büyük bedeller ödünde, büyük paralar harcandı. Bu yatırımları yapmak gerçekten kolay olmadı”

Vedat İKİZOĞLU