Metabolizmayı Hızlandırmanın Yolları

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Elanur Yılmaz, metabolizmayı hızlandırmak için yapılacaklar konusunda bilgiler verdi.

  • 460
Metabolizmayı Hızlandırmanın Yolları
TAKİP ET Google News ile Takip Et

DİYETİSYEN ELANUR YILMAZ: “GÜNE MUTLAKA KAHVALTI İLE BAŞLAYIN”

Diyetisyen Elanur Yılmaz yaptığı açıklamada, “Kış aylarında fiziksel aktivitelerimizin azalması ile birlikte metabolizmamızda yavaşlıyor. Bu sebeple kilo alımı ve yağlanmalar meydana geliyor. Yapılacak bazı değişiklikler ve öneriler ile yavaşlayan metabolizmanın canlandırılması hatta ideal kiloya ulaşıp sağlıklı kalmak mümkün olabilir” dedi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Elanur Yılmaz’ın metabolizmayı hızlandırma önerileri şöyle:

“Kaliteli bir uyku ile güne erken başlayın. Uykunun aşırısı da yoksunluğu da metabolizma hızımızda yüzde 10’lara varan düşüşlere neden olur. Bu nedenle günde ortalama 7-8 saat uyku birinci şartımız. Güne mutlaka kahvaltı ile başlayalım, kahvaltımızın baş tacı da yumurta olsun. Yumurta iştahınızı frenleyecek kaliteli bir proteindir. Günlük beslenme planınızı 2 saatten az, 4 saatten fazla olmayacak şekilde beslenelim unutmayın; az ama sık aralıklarla beslenmek, metabolizmanızı canlandırır. Her gün en az 3-4 porsiyon yağsız ya da az yağlı süt ve süt ürünü tüketin. Araştırmalar sonucu, günlük 1000-1400 miligram kalsiyum alan bireylerin daha fazla yağ yaktığı kanıtlanmıştır. Hayatınızda da diyetinizde de sudan mazeret istemiyoruz! Metabolizma hızlandırmanın en ucuz ve kaliteli yoludur su, her gün ortalama 2-3 litre suyunuzu için. Omega-3 yağ asitleri metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakımıza yardım eder. Somon omega-3ün mükemmel kaynağıdır ve bunun en önemli maddesi haftada 2-3 kere omega-3 yağ asitlerinden zengin balık tüketmektir. Her gün mutlaka yağsız et/tavuk/ balık tüketip demir depolarınızı fulleyin. Yapılan çalışmalar ile demir yetersizliği anemisi olan bireylerin metabolizmalarının daha yavaş çalıştığını kanıtlanmıştır. Diyetinizin proteininden vazgeçmeyin. Proteinlerdeki amino asitler kaslarınızı onarır. Kas kütleniz metabolizmanız için en değerli hazinenizdir. Kaslarınızı asla kaybetmeyin! Lifli gıdaları sindirmek kolay değildir, sindirmek için fazladan enerji harcarsınız ve metabolizmanızı canlı tutarsınız. Günlük en az 25-30 gram lif alımına özen gösterin. Günlük lif miktarını karşılamak için beslenme örüntünüzde; sebze ve meyveler, tam tahıllı ekmek, bulgur, yulaf, çavdar, karabuğday, kahverengi pirince yer verin. Sağlıklı bir damar kalitesi demek, ultra hızda çalışan bir metabolizma demektir. Severek yediğimiz; çilek, kiraz, vişne, siyah erik, nar, ahududu gibi kırmızı meyveler antosiyanidinler bakımından zengin, damar kalitemizi arttıran, diyetimizin ara öğünlerini renklendiren kaynaklardır. Yemeklerinizi baharatların gücüyle zenginleştirin. Tarçın, kekik, biberiye, zerdeçal, zencefil, kırmızıbiber antioksidan içerikleri ve içerdikleri özel maddeler ile metabolizma hızınıza hız katar. Çay demliklerinize 1 adet çubuk tarçın 3-4 adet karanfil atmaya ne dersiniz Böylece hem çaya lezzet katmış, hem de tarçın kan şekerleriniz üzerinde olumlu etkiler oluşturmuş olursunuz. Sebzeleri çiğ tüketin! Sebze yemeklerinin ise hafif diri kalması altın kuralımızdır. Akşam yemeklerinde mutlaka 1 tabak bu şekilde hazırlanmış sebze yemeğiniz ya da sirke, limon ve baharatlarla zenginleştirilmiş salatanız olsun. Metabolizmayı çalıştırmak için hareket, daha fazla hareket! Adım sayarlar 10 bin adımın altına düşmesin diyoruz.”

(İHA)