Metinoğlu'dan 10 Aralık Mesajı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kastamonu Merkez İlçe Kadın Kolları Başkan Adayı Hülya Metinoğlu, 10 Aralık 1919'da düzenlenen Kastamonu Kadın Mitingi'nin 96. Yıldönümü nedeniyle mesaj yayınladı.

  • 498
Metinoğlu'dan 10 Aralık Mesajı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bağımsızlık mücadelesi verdiği dönemlerde yapılan mitinglerin büyük rolünün olduğunu kaydeden CHP Merkez İlçe Kadın Kolları Başkan Adayı Hülya Metinoğlu, “Birinci Dünya Savaşı’nın galibi emperyalist devletlerin vatanımızın bütünlüğüne ve ulusumuzun bağımsızlığına yönelik saldırılarına karşı ulusal uyanışın ve direnişin oluşmasında İzmir’in işgalinden sonra düzenlenen mitinglerin rolü pek büyük olmuştur. Bu mitingler arasında, 10 Aralık’ta düzenlenen Kastamonu kadın mitingi son derece önemli ve dikkat çekicidir. Çünkü bu miting, İstanbul ve Anadolu’nun çeşitli yörelerinde düzenlenenlerden farklı olarak, düzenleyicilerinin ve katılımcılarının bütününün kadın olduğu ilk ve tek mitingdir” dedi.

10 Aralık 1919’da düzenlenen mitingde binlerce Kastamonulu kadının Türk Ulusuna ve Türk Yurduna yönelik gerçekleştiren saldırıları şiddetle kınadığını belirten Hülya Metinoğlu, “Kastamonu’nun kahraman Türk Kadını milletimizin birliğine, dirliğine, bütünlüğüne yapılan saldırıları şiddetle kınayarak gerekirse istiklâl uğruna can vermeyi göze aldıklarını bütün dünyaya ilan etmişlerdir. Bu gözü pek ilan, ulusumuzun kadınıyla erkeğiyle yurdu ve bağımsızlığı konusundaki kararlılığını bütün dünyaya göstermiştir. Kastamonulu kadınlarımızın eylemi bununla da sınırlı kalmamıştır. Şerife Bacı ve Halime Çavuş gibi pek çok Kastamonulu kadın kahraman, ordumuzun mühimmatını bin bir güçlük içinde büyük fedakârlıklarla cepheye yetiştirmişler, hatta cephede Mehmetçiklerimizle omuz omuza savaşmışlardır. Fedakâr yurtsever kadınlarımıza çok şey borçluyuz. İşte bu kahraman kadınların çocukları ve hemşerileri olmakla gurur duyuyoruz! 5 Aralık 1934’te kadınlarımıza milletvekili seçme ve seçilme hakkını tanıyan yasanın kabul edilişi de kadınlarımızın, bağımsızlığımızın kazanılmasında ve cumhuriyetin kurulmasındaki emek ve tartışmasız haklarının teslimidir. Ulusal kurtuluş savaşımız, kadınlarımız için aynı zamanda toplumsal özgürlük ve eşitlik mücadelesi olmuştur. Atatürk’ün de vurguladığı gibi; bu hakları, hiçbir ülkenin kadını Türk kadınları kadar hak etmemiştir. Cumhuriyetimizin, Türk kimliğinin, ulusal varlığımızın, bütünlüğümüzün ve bağımsızlığımızın büyük tehditlerle karşı karşıya olduğu günümüzde de kadınlarımızın, bütün bu saldırıları tıpkı geçmişteki gibi ön saflarda göğüsleyeceklerine ve düşmana geçit vermeyeceklerine inanıyoruz” diye konuştu.

CHP Kastamonu Merkez İlçe Kadın Kolları Başkan Adayı olarak 10 Aralık Kastamonu Kadın Mitingi’nin 96. Yıl dönümünde kahraman Kastamonulu kadınları kutladığını kaydeden Metinoğlu ayrıca, kurtuluş mücadelesinde yer alan bütün kahraman Türk Kadınlarını saygı ve minnetle andığını dile getirdi.

MUHAMMED KÖMEÇOĞLU (İHA)