MHP'li Başkandan bütçe eleştirisi

İl Genel Meclisi MHP Grup Başkanı İlhan Bozahmetoğlu İl Özel İdaresi bütçe oylamasından sonra yaptığı açıklamalarda çok sert konuştu.

  • 843
MHP'li Başkandan bütçe eleştirisi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

“Yapılan bütçe umut vaat etmiyor”

İl Genel Meclisi MHP Grup Başkanı İlhan Bozahmetoğlu, yapılan bütçenin ciddiyeti yansıtmadığını, yapılan tüm bütçelerde sonucun değişmediğini, sosyal ve ekonomik hedeflerin umut vaat etmediğini vurguladı.

20 gün süren İl Özel İdaresi 2017 yılı bütçesinin son oturumları meclisin tansiyonunu yükseltti. Bütçe görüşmeleri sonrasında bütçenin geneli hakkında MHP Grubu adına söz alan İlhan Bozahmetoğlu sert konuştu. Kastamonu yerelinde AK Parti iktidarında İl Özel İdaresi için 14 bütçe yapıldığını, yapılan 14 bütçede hiçbir sonucun değişmediği, öngörülen hedeflerin umut vaat etmediğini söyledi.

Yapılan bütçenin inandırıcılığının ve samimiyetinin rakamlarla, dile getirilen sözlerle sağlanamayacağını kaydeden İlhan Bozahmetoğlu, bütçelerde önemli olanın bütçenin arka planındaki siyasi iradenin tutum ve kapasitesi olduğunu, ciddiyetten uzak, vizyona sahibi olmayan bütçelerin sıradanlığa mahkum olduğunu belirtti.

“BÜTÇENİN KAYNAK DAĞILIMINDA TOPLUM KESİMLERİ GÖZETİLMEMİŞTİR”
Bütçenin toplumsal gerçekleri kavraması, insanların ihtiyaç ve beklentilerini cevaplandırması gerektiğinin altını çizen Bozahmetoğlu: “Yapılan bütçe ilimizin kılcal damarlarına, ilimizin sorunlarına ayna tutmalıdır. Maalesef bu bütçede ekonomik bir ufuk çizilememiş, insanımızın yüzünü güldürecek derinlikli bir tedbir geliştirilememiştir. Bütçenin kaynak dağılımında toplum kesimleri gözetilmemiştir. Eşitsizliğin keskinleştiği ekonomik bir sistemin ahlaki pusulası bozulmuştur. Adaletsizliğin hüküm sürdüğü ekonomik ve sosyal bir yapının iddia ve idealleri çürümüştür” dedi.

“HAYAL TACİRLİĞİ KARIN DOYURMAMAKTADIR”
Kastamonu’nun var olan sorunlarının çözümü için tutarlı, iyi projelendirilmiş programlara ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Bozahmetoğlu,  “Güvenlik ve gelecekle ilgili kaygıların arttığı bir dönemde ekonomik güç ve toparlanma temin edilemez. Huzur ve sükûnet irtifa kaybediyorsa, şayet beka ve birlikte yaşama iradesi risklerle boğuşuyorsa süslü sözler bir anlam doğurmaz. Bu durum, hepimizin vicdanını sızlatması gereken hazin bir gerçektir. Vatandaşlarımızın perişanlığı rakam ve hesap oyunlarıyla örtbas edilmektedir. Fakat mızrak çuvala sığmamakta, hayal tacirliği karın doyurmamaktadır” diye konuştu.

İl Özel İdaresi 2017 yılı bütçesinin önceki yılların devamı niteliğinde düşük yatırım, büyük cari giderlerinin gölgesinde açıklandığını dile getiren MHP Grup Başkanı İlhan Bozahmetoğlu: “Yaklaşık 100 milyon TL’lik bütçenin ancak 20 milyon TL’lik kısmı doğrudan yatırıma ayrılabilmiş diğer kısmı paydaş kuruluşlar ve cari giderlere aktarılmıştır. AKP hükümetleri dönemlerinde yaklaşık 15 yılda 9 bin 300 kilometrelik yol ağında bir artış yapılmadığı halde asfalt yol mesafesinin 2 bin 300 kilometrelere çıkarıldığı belgeler üzerinde gözükmektedir. Ancak ikinci kat asfalt kaplama dahi yapılamayacak ve artık özelliğini kaybetmesi sonucu kazınan yollar düşüldüğünde asfalt yol ağımızın 2 bin kilometrenin altında olduğu görünecektir. Halen birçok gurup yolumuz stabilize durumdadır. Yol için ayrılan bütçe kalemine bakılırsa da her ne kadar KÖY-DES ödenekleri ile de takviye yapılsa da 10 yıllar geçse de grup yollarımızın dahi asfaltlanma imkânı bulunmadığı gözükmektedir. Eğer bir bütçede paydaş kuruluş ve cari gider rakam toplamı 75 milyon TL’lere ulaşmışsa yatırıma ayrılan bütçenin en az bu rakamın iki katı olması gerekir ki sorunların çözüme kavuşması noktasında yeterli kaynak bulundu diyebilelim.  2000’li yıllar ve öncesinde yapılan birçok yolumuz halen özelliği kaybetmediği halde, son on beş yıldır yapılan yollarımızın Yol standartlarımız olmadığından en fazla 2 yıl dayanabilmektedir. Özellikle köylerimiz gurup yollarının bir an önce asfalt yapılması için yol yapım işlerine ödeneğin artırılması ve asfalt olarak yapılması tasarlanan bazı gurup ve bağlantı yollarında parke yol veya sıcak asfalt yapımının maliyet, uygunluk, tamir kolaylığı, mevsimsel etki ve kalıcılık hesabına göre öncelik verilmesinin kaynakların uygun kullanımı açısından uygun olacağını düşünmekteyiz. Kanalizasyon ayrılan kaynaklar o kadar yersizdir ki ayrılan bütçe ile ancak 20 üniteye kanalizasyon imkanı bulunduğu gözükmektedir. Bu hızla gidilirse ancak ilimizde kanalizasyonsuz ünite kalabilmesi için 50 yıllık bir süreye ihtiyaç duyulacaktır. Bu gülünç bir durumdur” şeklinde konuştu.

Siyasetteki en büyük sorunun birbirini anlama, dinleme, uzlaşma ve diyalog olduğuna vurgu yağan İlhan Bozahmetoğlu: “Siyasetin bir amacı vardır ve toplumsal bölünmüşlüğü, fikri çatışmayı en aza indirmek, minimum seviyelere çekmek olmalıdır. Siyasette nezaket yerine hakaret, vizyon yerine hamaset, belagat yerine belahat, birlik yerine bölücü dil egemen olduğu müddetçe işbirliği dinamikleri belini doğrultamayacak, etkinlik kuramayacaktır. Kutuplaşmaya teslim olmuş bir siyaset anlayışının, nefret ve nifak salgınına yakalanmış bir siyaset söyleminin millet yararına değer üretmesi bize göre hayal mahsulüdür. Fikirlerin kıran kırana yarıştığı bir sürecin nihayetinde hakikat sahteciliği yenecek, adalet önyargılara üstünlük kuracaktır. Fikirsiz siyasetin kavgadan başka geçim kapısı yoktur. Siyaseti insanlık durumunun kalıcı bir parçası olarak kabul edeceksek, ki doğrusu budur, sanal ihtilafları körüklemesine engel olmak zorundayız” açıklamasında bulundu.

Kazım BOLAT