Millî Mücadele ve Açıksöz Gazetesi'nin 100. Yılı paneli

Hüsnü Açıksöz'ün "İstiklâl Harbinde Kastamonu" adlı eserinin tanıtım toplantısı ile "Millî Mücadele ve Açıksöz Gazetesi'nin 100. Yılı" başlıklı panel düzenlenecek.

  • 849
Millî Mücadele ve Açıksöz Gazetesi'nin 100. Yılı paneli
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Millî Mücadelenin 100. yılı etkinlikleri kapsamında Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı ve Türk Ocakları Kastamonu Şube Başkanlığınca müşterek olarak yarın Hüsnü Açıksöz’ün “İstiklâl Harbinde Kastamonu” adlı eserinin tanıtım toplantısı ile “Millî Mücadele ve Açıksöz Gazetesi’nin 100. Yılı” başlıklı bir panel düzenlenecek. Panel saat 14.00’da Kastamonu Belediyesi hizmet binasında gerçekleştirilecek.

Program kapsamında Türk Ocakları Kastamonu Şube Başkanlığı tarafından Hüsnü Açıksöz’ün kaleme aldığı ve 1933 yılında Kastamonu Vilayet Matbaası’nda basılan “İstiklâl Harbinde Kastamonu” adlı yeniden yayınlanan eser de okuyucuyla buluşacak. Milli Mücadelenin 100. Yılı anısına ikinci baskısı yapılan eserin Türk Ocağı tarafından etkinliklerde dağıtımının yapılması da planlandı.

Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı ve Türk Ocakları Kastamonu Şube Başkanlığı’ndan panelle ilgili şu bilgiler verildi: “Panel, Kastamonu Belediyesi hizmet binasında 15 Haziran 2019 Cumartesi günü saat 14.00’da düzenlenecek. 15 Haziran 2019 tarihi, aynı zamanda Açıksöz Gazetesi’nin yayına başlamasının da 100. yılı. Açıksöz’ün ilk sayısının transkripsiyonu yapılarak, yüzüncü yılda gazete de okuyucuyla tekrar buluşturulacak. Bilindiği gibi Açıksöz Gazetesi, Millî Mücadele Dönemi ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından önemli bir yere sahip. Açıksöz Gazetesi Kastamonu’da 15 Haziran 1919 tarihinde yayınlanmaya başlamış ve 14 Aralık 1931 tarihinde kapanmıştır. Bu gazete Kastamonu’nun Kuva-yı Milliye ile birleşmesinden sonra yazılarını çoğaltmış, sütunlarını genişletmiştir. Haftada bir kere ve bir yaprak çıkarken, dört sahife olarak, haftada iki kere çıkmaya başlamıştır. İstanbul gazetelerinin Anadolu’ya girmesi yasak edildikten sonra da, her gün çıkmaya başlamış, basım sayısı bin beş yüzü geçmiş, Zonguldak, Sinop, Çankırı vilayetleri ile Kastamonu’nun, daha doğrusu Kuzey Anadolu’nun garp kısmının tek gazetesi olmuştur. Bu bağlamda Sivas’ta İrade-i Milliye, Ankara’da Hâkimiyet-i Milliye, Trabzon’da İstikbâl, Erzurum’da Albayrak ne ise Kastamonu’da Açıksöz odur.”

Oturum başkanlığını Kastamonu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Yaşar Nuri Şahin’in yapacağı panelde; Kastamonu Türk Ocağı Şube Başkanı Prof. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz, Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Eski, Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı Hüsnü Acar ve Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mustafa Balcı da konuşma yapacaklar.