Milletvekili Baltacı, doludan zarar gören Haydarlar Köyünü ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Ramazan Bayramı'nda meydana gelen dolu yağışının en çok zarar verdiği İhsangazi Haydarlar Köyü'nü ziyaret etti. 

  • 1692
Milletvekili Baltacı, doludan zarar gören Haydarlar Köyünü ziyaret etti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin ve CHP İhsangazi İlçe Başkanı Harun Şensiz ile birlikte yumurta büyüklüğünde dolu yağan İhsangazi Haydarlar Köyü’nün Kuşlar Mahallesi’ni gezen Milletvekili Baltacı, köy muhtarı Abdurrahman Bodur’dan bilgi aldı ve köy sakinlerine geçmiş olsun dileklerini iletti.

“ÇİFTÇİMİZİN TAVSİYEYE DEĞİL, YARDIMA İHTİYACI VAR”

Bu tür afetlerin bölgede daha sık meydana gelmeye başladığını, geçtiğimiz hafta da Taşköprü’de sarımsak tarlalarının yine dolu yağışı nedeniyle büyük zarar gördüğünü hatırlatan Milletvekili Baltacı, yaşanan afetler sonrası çiftçilere tarım sigortası yaptırma uyarısında bulunan AKP Milletvekili Metin Çelik’e göndermede bulundu.

“ÇİFTÇİMİZ PARA KAZANSA KİMSEYE SORMADAN ZATEN TARIM SİGORTASINI YAPTIRIR”

Çiftçinin kimsenin aklına ihtiyacı olmadığını, daha çok desteğe ve yardıma ihtiyacı bulunduğunu söyleyen Milletvekili Hasan Baltacı, “2018 yılı Eylül ayında yaşadığımız dolu afetinin yaralarını saramamışken, ilimiz son 15 günde üst üste yine dolu felaketleriyle sarsıldı. Hatırlanacağı üzere Eylül ayında yaşadığımız dolu felaketinde; 33 vatandaşımız yaralanmış, 6 bin 412 ev ve işyeri, 10 bin 790 araç, 6 bin 60 çiftçi ile 265 bin 250 dekar tarım arazisi zarar görmüştü. Devede kulak sayılacak kaynaklarla köylerimizin ve çiftçilerimizin ağzına bir parmak bal çalanlar otomobilleri bu felakette hurdahaş olan hemşerilerimizin aklıyla dalga geçip hanede kişi başı aylık geliri 483,64 TL’yi geçenlere ne haliniz varsa görün, başınızın çaresine bakın demişti. Geçtiğimiz hafta özellikle Taşköprü’de ki sarımsak tarlaları başta olmak üzere birçok ilçemizde zirai alanlarda büyük zarara yol açan dolu yağışı son olarak İhsangazi ve sahil ilçelerimizdeki ekili alanları vurdu. Tarımsal girdilere gelen yüzde 100’e yakın zamlar nedeniyle güçlükle üreten çiftçimiz tüm bunlar yetmezmiş gibi şimdi afetlerle boğuşuyor. Tarım sigortası Kastamonu gibi mevsimsel değişkenliklerin çok fazla gözlendiği Kastamonu’da önemli bir şemsiye, ani gelişen doğa olaylarına karşı alınabilecek en önemli tedbir. Bu doğru ama çiftçinin tavsiyeye değil desteğe, yardıma ihtiyacı var. Gübreye, mazota, ilaca gelen zamlar yüzünden çok sayıda çiftçimiz toprağını gübresiz, ilaçsız ekti. Çiftçiye tarım sigortası yaptırın demek kolay. Akıl vermek kolay. 1 Ocak 2019 ile 31 Aralık 2019 tarihleri arası ödenecek en düşük EK5 tarım sigortası primi 765 TL. Gübre alamadığı için toprağını ya nasip diyerek eken çiftçi bu rakamları ödeyip nasıl tarım sigortası yaptıracak? Çiftçinin kimsenin aklına da, tavsiyesine de ihtiyacı yok. Çiftçimiz para kazansa kimseye sormadan sigortasını yaptırır. Ama para kazanamıyor. Güçlükle üretiyor. Ürettiğini değerine satamıyor. Cebine para koyamıyor. Bu tür doğa olayları karşısında çiftçiyi korumak istiyorsak tarım sigortasının yüzde 80’i devlet tarafından karşılanmalıdır. Kastamonu en kısa sürede afet bölgesi ilan edilmeli 1 Eylül 2018 ile 15 Haziran 2019 tarihleri arasında meydana gelen afetlerden zarar gören tüm çiftçilerimizin mağduriyeti giderilmelidir. Çiftçilerimizin banka ve kooperatiflere olan kredi borçları ertelenmeli, vadeleri uzatılmalı, faizleri silinmelidir. İktidar sahipleri çiftçinin bu çığlığına kulak tıkamaktan vazgeçmeli biran önce üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmelidir” ifadelerini kullandı.

Milletvekili Hasan Baltacı, son 1 yılda doğal afetlerden büyük zarar gören Kastamonu çiftçisinin mağduriyetinin giderilmesi için TBMM’de gereken mücadeleyi göstereceğinin de bilinmesi gerektiğini sözlerine ekledi.