Milletvekili Baltacı, Kastamonu'nun sorunlarını dile getirdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın bütçe görüşmelerinde söz alarak Kastamonu'nun sorun ve taleplerini dile getirdi.

  • 546
Milletvekili Baltacı, Kastamonu'nun sorunlarını dile getirdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’a çalışmaların durduğu İnebolu Yolu ile Kırık Baraj yolunu aynı zamanda Kastamonu Havaalanı’nda aksayan uçak seferlerini hatırlatan Milletvekili Baltacı, balıkçı barınaklarında taramaların denizden yapılması ayrıca Kastamonu’nun demiryolu ağına bağlanmasıyla ilgili talebini de iletti.

İNEBOLU YOLU PROJESİNDE ÖDENEK OLMADIĞI İÇİN DAL KIPIRDAMIYOR

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan’ın başkanlığında gerçekleşen komisyon toplantısında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan’ın bakanlık faaliyetleri ve projeleri hakkında sunum yapmasından sonra söz alan Milletvekili Baltacı, ilk olarak Kastamonu-İnebolu yolu projesine değindi.

Milletvekili Baltacı, “Seçim bölgem Kastamonu’da devam eden projelerle ilgili birkaç sorum olacak. Mesela Kastamonu-İnebolu yolu projesinde ödenek olmadığı için dal kıpırdamıyor. 1 milyar 389 milyon TL’ye ihale edilmişti. Proje bedeli bugün yaklaşık 3 milyar TL’ye yükseldi. Fiziki gerçekleşmesi yüzde 15’de kaldı. 2016’da başlamıştı ve 2022’de bitecekti. Sizin notlarınıza baktığımızda süreç 2023’e uzatılmış durumda. Bu konuda şu soruyu yöneltmek istiyorum; Sunumunuzda belirttiğiniz üzere İnebolu yolu projesi 15 Ağustos 2023 tarihinde bitecek mi?” dedi.

RELOKASYON YOLU YAPILMADAN KIRIK BARAJI’NIN YAPILMASI MÜMKÜN DEĞİL

Konuşmasının devamında Kırık Baraj yolunun önemine de dikkat çeken Milletvekili Baltacı, “Yine önemli projelerden biri Kırık Barajı relokasyon yolu projesidir. Proje bedeli yaklaşık 1 milyar 741 milyon TL olan Kırık Barajı relokasyon yolunun 2021’de tamamlanması gerekiyor. Fiziki gerçekleşme oranı yüzde 40’lardayken çalışmalara ara verildi. Bu projenin önemi şu; Bu proje yapılmadan Kastamonu’nun içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan Kırık Barajı’nın yapılması mümkün değil. Bu proje 2021 yılında bitecek mi?” diye konuştu.

KASTAMONU’YU DEMİRYOLU AĞINA BAĞLAMAYI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

Geçtiğimiz günlerde Kastamonu’nun demiryolu ağına bağlanması ile ilgili Bakan Turan’a bir soru önergesi de veren Milletvekili Baltacı, bu konuyu bir kez de komisyon da Bakan’a soru olarak yöneltti. 
Milletvekili Baltacı, “Sunumunuzda 13 bin kilometre yeni demiryolu hattı için çalıştığınızı söylüyorsunuz. Kastamonu hem Karabük hem Çankırı’ya 100 kilometre mesafede. Gerek Karabük gerek Çankırı üzerinden Kastamonu’nun demiryolu ağına bağlanması, şehrin sosyoekonomik kalkınması açısından çok önemli. Bu sayede, Kastamonu’nun bakır, mermer, kereste gibi yer altı ve yer üstü zenginlikleri yine ulusal ve uluslararası pazarlara ulaştırılabilecek. Bu çerçevede Kastamonu’yu demiryolu ağına bağlamayı düşünüyor musunuz?” dedi.

2018 YILINDA 91 BİN OLAN YOLCU SAYISI 2019’UN İLK 10 AYINDA 54 BİNE DÜŞTÜ

Kastamonu Havalimanı’nda yaşanan uçuş iptallerine de değinen Milletvekili Baltacı, “Büyük bölümü İl Özel İdaresi kaynaklarıyla yapılan Kastamonu Havalimanı’na bakacak olursak seferler sık sık iptal ediliyor. 2018 yılında giden-gelen yolcu sayısı 91 bin 384 iken, 2019 yılının ilk on ayında bu sayı 54 bin 186’ya kadar düştü. Burada esas sorun Aletli İniş Sistemi yani ILS cihazının kurulmamış olmasından kaynaklı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Yönetim Kurulu Başkanı Funda Ocak bu sistemin kurulduğunu söylüyor ama hâlâ seferler iptal ediliyor. Bu sistem kuruldu mu? Maliyeti nedir? Ayrıca, İl Özel İdaresi kaynaklarıyla yapılan havaalanına bakanlığınızın bütçesinden ne kadar yatırım yapılmıştır bunu öğrenmek istiyorum” ifadelerinde bulundu.

BARINAKLARIN DENİZDEN TARANMASI GEREKİYOR

Milletvekili Baltacı’nın komisyonda Bakan’a yönelttiği son soru ise Balıkçı barınakları ile ilgili oldu. Barınaklarda tarama yapılmadığı için balıkçıların zor günler geçirdiğini ifade eden Milletvekili Hasan Baltacı, şöyle konuştu:
“Kastamonu’da 8 balıkçı barınağı var. Biliyorsunuz, av sezonu başlamadan önce balıkçı barınaklarının ağızlarında tarama işlemi yapılır. Yalnız, Kastamonu’da hiçbir balıkçı barınağının ağzında tarama işlemi yapılmadı. ‘Ödenek yetersizliğinden yapılamıyor’ denildi. Bu konuda Valilik devreye girdi, DSİ’yle birlikte bir proje ürettiler ve kıyıdan balıkçı barınaklarının ağızlarının tarama işlemi yapılıyor. Yalnız bu yeterli değil, aynı zamanda denizden de balıkçı barınaklarının ağızlarının tarama işlemi yapılması gerekiyor. Kastamonu’da bu yönde bir çalışma var mı? Türkiye genelinde balıkçı barınaklarının taramasıyla ilgili yapılan çalışmalar nedir?”

ILGAZ TÜNELİ 250 MİLYON TL İLE BAŞLADI 750 MİLYON TL İLE BİTTİ

Milletvekili Hasan Baltacı’nın konuşmasının ardından Komisyon Başkanı Lütfi Elvan, Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli için Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü’ne teşekkür etti. 
Elvan, “Kastamonulu değilim ama siz değinmediniz. Ben özellikle Ilgaz Tüneli için tüm Ulaştırma Bakanlığı ekibine, Karayollarına çok teşekkür etmek istiyorum. Muhteşem bir tünel oldu” ifadelerini kullandı. 
Elvan’ın bu sözleri üzerine Milletvekili Baltacı da “250 milyon ile başladı, 750 milyon ile bitti. Elbette ki güzel oldu ama üç katı maliyetle” diye konuştu.