Milletvekili Baltacı, Orman Genel Müdürü Karacabey'i ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey'i ziyaret etti.

  • 2762
Milletvekili Baltacı, Orman Genel Müdürü Karacabey'i ziyaret etti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Görüşmenin gündemini Kastamonu’da artan orman ve köy yangınlarının yanı sıra geçimini ormandan sağlayan orman köylüsünün sorunları oluşturdu.

873 bin 651 hektar ile Türkiye’nin en çok orman alanına sahip ikinci ili olan Kastamonu’da orman yangınlarına erken müdahale edip zamanında kontrol altına alabilmenin önemine işaret eden Milletvekili Hasan Baltacı, yangın sezonu boyunca en az 1 yangın söndürme helikopterinin Kastamonu’da hazır bulundurulması gerektiğini Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey’e iletti.

Kastamonu’nun orman köyü sayısına ve orman köyü nüfusuna da işaret eden Hasan Baltacı, Genel Müdür Karacabey’den köy evleri elektrik iç tesisatı yenilemesi için verilen desteklerin 2021 yılında arttırılmasını istedi.

Orman kesim fiyatlarının düşük olmasının orman köylüsünü mağdur ettiğini de dile getiren Milletvekili Hasan Baltacı, üretim birim fiyatları tespit edilirken, maliyet analizlerinin gerçekçi yapılmasının, akaryakıt ve diğer girdilere gelen zamların birim fiyatlara zamanında yansıtılmasının üretimin sürdürülebilir hale getirilmesinde öncelik olması gerektiğine işaret etti.

Milletvekili Hasan Baltacı ayrıca ülke genelinde kış şartlarının bölgelere göre değişiklik gösterdiğini, Kastamonu’da kış şartlarının ağır geçtiğini, bu nedenle erken üretim priminde bölgesel ve iklimsel farklılıklar göz önüne alınarak tarih belirlenmesi önerisini de Genel Müdür Karacabey’le paylaştı.

Ziyaretle ilgili kısa bir değerlendirme yapan Milletvekili Hasan Baltacı şunları söyledi;

“Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle mevsimsel olarak süresi uzayan orman yangınları son yıllarda Kastamonu’nun bir gerçeği olmuştur. 2009-2019 yılları arasını kapsayan 10 yılda Kastamonu’da 809 hektar orman alanı yanarken sadece 2020 yılında Taşköprü ve Çatalzeytin başta olmak üzere meydana gelen orman yangınlarında bin 500 hektarın üzerinde orman alanı kaybedilmiştir. Kimi yangın 44 saat, kimi yangın ise 72 saatte ancak kontrol altına alınabilmiştir. Yine Kastamonu’da köy yangınları özellikle son birkaç yılda çok artmıştır. Kastamonu’nun Orman köyü sayısı 1021, orman köyünde yaşayan nüfusu ise 134 bin 444’tür. Orman Genel Müdürlüğü’nün köy evleri elektrik iç tesisatı yenilemesi için verdiği destek arttırılmalıdır. 2019 yılında sadece 73 aile bu destekten faydalanabilmiştir. Orman Genel Müdürümüz Bekir Karacabey ile yaptığımız görüşmede gündemi orman ve köy yangınları oluşturdu diyebiliriz. Yangın sezonu boyunca Kastamonu’da 1 yangın söndürme helikopterinin hazır bulundurulması önerimizi bu ziyarette genel müdürümüze illetim. Ayrıca köy evleri elektrik iç tesisatı yenilemesi için verilen destek miktarının arttırılması gerektiğini kendisiyle paylaştım. Genel Müdürümüz Bekir Karacabey yangın sezonu için kiralanan yangın söndürme helikopterlerinden birinin Kastamonu’ya tahsis edilmesi için planlama yapmaya gayret edeceklerini söyledi. Köy evleri elektrik tesisatı yenilenmesi için verilen desteklerin Kastamonu özelinde miktarının arttırılması içinde imkânlar ölçüsünde gayret göstereceklerine inancım tam. Orman kesim ücretlerinin düşük olması nedeniyle orman köylüsünün yaşadığı mağduriyeti de genel müdürümüze aktardım.  Genel müdürümüz üretim birim fiyatları üzerinde bir çalışma yürütüldüğünü bizimle paylaştı. Türkiye’de kış şartlarının bölgesel olarak değişiklik gösterdiğini, Kastamonu’nun kış şartlarının ağır geçtiği illerden olduğunu ve bu nedenle erken üretim priminde bölgesel ve iklimsel farklılıklar göz önüne alınarak tarih belirlenmesinin faydalı olacağı yönündeki düşüncemizi de genel müdürümüzle paylaştım. Orman Genel Müdürümüz Sayın Bekir Karacabey’e ilgisinden ve samimiyetinden ötürü teşekkür ediyorum.”