Milletvekili Çelik, SGM bütçesi üzerine TBMM'de konuşma yaptı

Ak Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, Spor Genel Müdürlüğü bütçesi üzerine TBMM'de konuşma yaptı.

  • 682
Milletvekili Çelik, SGM bütçesi üzerine TBMM'de konuşma yaptı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çelik konuşmasında; 

"Sayın başkan, değerli milletvekilleri,

Spor Genel Müdürlüğümüzün 2018 yılı bütçesi üzerinde grubumuz adına söz aldım. Aziz milletimizi ve gazi meclisimizi saygıyla selamlıyorum.

Spor Genel Müdürlüğümüz, bir taraftan sporun her branşıyla ilgili tesisler yaparken bir taraftan da ülkemizde sporun geliştirilmesi için birçok organizasyona imza atmaktadır. 2011-2017 yılları arasında toplam 1162 adet gençlik ve spor tesisi projesi yatırım programında yer almış olup bu projeler; 72 yüzme havuzu, 324 futbol sahası, 286 gençlik merkezi, 286 spor salonu, 30 atletizm pisti, 32 adet stadyum, 34 gençlik, izcilik ve kamp eğitim merkezi, 8 adet buz pateni salonu, 9 kayak tesisi,

4 güreş alanı, 3 atıcılık tesisi, 74 adedi ise tribün modernizasyonu ve aydınlatma gibi yatırımlardan oluşmaktadır. 2017 yılı itibariyle 832 adet proje tamamlanarak hizmete sunulmuş,186 projenin yapımı devam etmekte,144 tesisin proje, ihale ve arsa tahsisi çalışmalarına devam edilmektedir. Bu süreçte Kastamonu’da da ilçelerimize spor salonları, futbol sahaları yapılmış, merkezde gençlik merkezi ve sporcu fabrikası ile birlikte yapılan yüzme havuzu inşaatı devam etmektedir. Yeni kapalı spor salonumuz yatırım programında olup arsa tahsisi işlemleri sonuçlanmıştır. İnşallah en kısa sürede yapımına başlanacaktır. Ayrıca bunlara ilaveten Spor Toto Teşkilat Başkanlığı tarafından yapımı üstlenilen 2220 adet mahalle tipi futbol, voleybol ve basketbol sahasından 1244 tanesi tamamlanarak vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuş olup, diğerlerinin yapımı devam etmektedir.

Sayın Milletvekilleri, Gençlik ve Spor Bakanlığımız bütçesi, TOKİ ve Belediyeler ile yapılan protokoller kapsamında toplam 405 bin seyirci kapasiteli 13 adet Modern Stadyum yapılarak hizmete açılmış, toplam 370 bin seyirci kapasiteli 19 stadyumun yapım çalışmaları ise halen sürmektedir. Tesisleşme noktasındaki bu gelişmelerle birlikte sporun tabana yayılması, ülkemizin uluslararası alandaki başarılarının artması ve başarılı sporcuların desteklenmesi yönünde yapılan çalışmalar da devam etmektedir. Bu bağlamda 2003 yılından bu yana sürdürülen yoğun çalışmalar neticesinde lisanslı sporcu sayımız 848 binden 8 milyona yükselerek 10 kat artmıştır.

2010-2011 Eğitim öğretim yılından itibaren Spor Genel Müdürlüğünce organize edilen Okul Spor Faaliyetlerine katılan öğrenci sayısı her geçen yıl artmaktadır. Bu faaliyetlere 2011 yılında 21 branşta 529 bin öğrenci katılmışken bu yıl 40 branşta 2 milyon 226 bin öğrenci iştirak etmiştir. Yine sportif altyapımızın geliştirilmesi, daha fazla müsabaka yapılması, kulüplere ve milli takımlara altyapı oluşturulması, ulusal düzeyde sürdürülebilir yetenek takip sistemi oluşturulması hedefleri doğrultusunda oluşturulan Anadolu Yıldızlar Ligi Projesi ile Üniversite öğrencilerimizin sadece sportif değil, sosyal ve kültürel gelişimlerine de katkı sağlayacağına inandığımız ÜNİLİG Projesi başlatılmış olup her geçen yıl bu liglere katılan sporcu sayısı katlanarak artmaktadır. Değerli milletvekilleri spor kulüpleri olmadan sporda hiçbir gelişme kaydedilemeyeceği aşikârdır. Bu gerçeğe rağmen 2002 yılında sadece 17 spor kulübüne 317 bin TL yardım yapılırken 2017 yılında 684’ü engelli branşlarda faaliyet gösteren spor kulübü olmak üzere toplam 1279 kulübe 11 milyon 600 bin TL nakdi yardım yapılmış, 2002’den bu yana 12 binden fazla spor kulübümüze yapılan nakdi yardımlar 160 milyon TL ‘yi aşmıştır.

Sayın milletvekilleri, arz etmeye çalıştığım rakamlar Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın gösterdiği istikamet ve hedefler doğrultusunda Ak Parti hükümetleri döneminde her alanda olduğu gibi sporda tesisleşme, sporun tabana yayılması, ülkemizi uluslararası alanda başarıya taşıyacak sportif altyapımızın geliştirilmesi anlamında da çok büyük bir mesafe kat ettiğimizi açıkça ortaya koymaktadır.

Son yıllarda Türkiye’nin birçok branşta birbirinden önemli ve marka uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapabilmesi, tesisleşme noktasındaki büyük ilerleme, kulüpleşme, lisanslı sporcu sayısındaki artışla birlikte şampiyonalara katılım ve buna bağlı olarak artan sportif başarıdan kaynaklanmaktadır.

Sayın başkan, değerli milletvekilleri

FETÖ, PKK, DAEŞ ve diğer terör örgütleri eliyle yapılan tüm engellemelere, partimizi kapatma girişimine, gezi kalkışmasına,17-25 Aralık ve 15 Temmuz darbe girişimlerine rağmen Türkiye’yi 15 yılda 3 kat büyüttük. Bu girişimlerin devamı niteliğinde olup ülkemizi sıkıntıya sokmak için ABD’de devam eden sözde dava tam anlamıyla bir tezgâhtır.

Bugün Türkiye Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde her alanda büyüyen ve gelişen, başta Kudüs meselesi olmak üzere kutsallarımıza yapılan saldırılar karşısında İslam Dünyası’na önderlik yapan bir ülkedir. İnşallah daha büyük hedeflere yine milletimizle birlikte yürüyeceğiz.

2018 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun hayırlı uğurlu olması dileğiyle sizleri saygıyla, sevgiyle selamlıyorum."