Milletvekili Demir, fırtına afetini yerinde inceledi

AK Parti Kastamonu Milletvekili Murat Demir yaşanan fırtına sonrası büyük zarar gören Cide'yi ziyaret ederek, yaşanan tahribatı yerinde inceledi.

  • 694
Milletvekili Demir, fırtına afetini yerinde inceledi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Önceki gece yaşanan ve Kastamonu sahilinin tüm kesiminde şiddetli olan fırtına sonrası özellikle Cide ilçesinde büyük zararlar oluştu. Yaklaşık 13 kilometrelik Cide sahilini yerle bir eden şiddetli fırtına ilçede adeta hayatı durdurdu. Sahil kesimini ve Cide- Bartın, yolunu ulaşıma kapatan fırtına sonrası ekiplerin hummalı çalışmaları gece gündüz demeden devam ediyor.

Yaşanan büyük afet sonrası AFAD ekiplerinden sonra ilk resmi ziyaret AK Parti Kastamonu Milletvekili Murat Demir'den geldi. Bugün ilçeye gelen Demir, yaşanan büyük tahribatı yerinde inceledi. İlçe sahilini ve liman bölgesini gezen Demir, "Yaşanan afetin son yıllarda gerçekleşen en büyük afetlerden biri olduğunu" belirti.

Kastamonu sahilinin tamamında etkili olan ve büyük tahribatlar oluşturan fırtına afeti sonrası gazetecilere açıklamada bulunan Milletvekili Murat Demir, "Tek tesellimiz yaşanan bu büyük afette can kaybımız olmamasıdır" dedi.

"Gördüklerimle şaşkınlık içinde kaldım"

Demir; "Böyle bir fırtına Karadeniz'de sık görülen bir şey değil. Karadeniz'in bazen hırçın olduğunu biliriz ama dalga yüksekliğinin bu derecelere ulaştığı ender görülen bir şey ve bu sefer ciddi bir afete neden oldu. Özellikle sahilin açık alan olmasından dolayı Cide'de büyük bir tahribat yaptı. Yaşanan bu tahribatta sevindirici olan hiç kimsenin canına bir şey gelmemesidir. Hasar olarak ben daha önce haberlerden ve fotoğraflardan görmüştüm ama yerinde görünce şaşkınlık içerisinde kaldım. Doğanın ve bir denizin nelere yol açabileceği bugün gözler önünde Cide'de görülüyor" dedi.

"Daha şiddetli fırtına için uyardı"

Yaşanan doğa afeti için tüm yaralarının sarılacağını belirten Milletvekili Demir, "Yaşanan fırtınanın daha güçlüsünün Pazartesi-Salı gibi beklediklerini" belirtti.

Demir; "Tüm sahil ilçelerimizde hasar büyük ama elbette onarılacak, karayolları olsun belediye ekipleri olsun çalışıyorlar ve inşallah her şey onarılacak. Fakat şuan aldığımız yeni bilgilere göre Pazartesi günü gece bu fırtınanın çok daha güçlüsünün geleceği söyleniyor. İnşallah korktuğumuz olmaz, eğer beklenen hava gelirse Kastamonu sahilleri şuan ki mevcut hasarı üç katı daha yukarı çıkaracak bir hasara neden olacaktır. Şuan Kastamonu sahillerinde denizin basıncıyla yolları nasıl patlattığını ve nasıl tahribatlar oluşturduğunu gördük. Mevcut hasarlar bir şekilde onarılır, bizim şuan ki düşüncemiz sadece önümüzde ki yaşanacak yeni afetin en az zararla önüne geçmektir. Dün AFAD, Karayolları ve İl Özel İdare Ekipleri, Çatalzeytin, Abana, İnebolu, Doğanyurt ve Cide'de yani tüm sahil şeridinde ki ilçelerimize gelerek gerekli hasar tespitini yapıyor ve önümüzde ki afet için tedbirler alıyorlar" diye konuştu.

"Dalgakıran projesinin yapılması çok önemli"

Yaşanan afet sonrası açıklamalarını sürdüren Milletvekili Demir, "Kastamonu sahil ilçelerinde bir daha aynı afeti yaşamamak için dalgakıran projelerinin acilen devreye girmesinin gerekliliğinin" altını çizdi.

Demir; "Bizler böyle afetlerin tekrarı olmaması için, tüm Kastamonu sahili için düşündüğümüz sahil açığında dalgakıran projemiz var. Bu proje gerçekleştiğinde denizin sertliği açıkta kırılmış ve sahile zayıf şekilde suların gelmesini sağlayacak, yani açıkta  şiddetli darbeyi önlemiş olacak. Çatalzeytin, Abana ve Doğanyurt bu proje için ihale aşamasında. İnebolu ilçemizden bu konuda  şuan bir talep yok, bizler gerekliliğini İnebolu kaymakamımıza ilettik ve talep yapmasını istedik. Cide'de  ile alakalı da sayın genel müdürle ve sayın bakanla yaptığımız görüşmeyle projeye start verdik. Yapılacak olan bu dalga kıranlar denizin yaklaşık 150 metre açığına yapılacak. Yani kısaca şunu söylemek gerekli, bu yapılacak dalgakıran projesi bir daha böyle bir tahribat yaşamamız için çok önemli bir konu. Yaşanan bu afette canlarımız da gidebilirdi. İlla ki bunu mu yaşamamız lazım" sözlerine yer verdi.

Mehmet SALMAN