Milletvekili Köylü "Referandumda 'EVET' demeliyiz"

16 Nisan'da gerçekleştirilecek olan Anayasa değişikliği Halk Oylaması öncesinde çalışmalarını sürdüren AK Parti İl Başkanlığı Salı Pazarı'nda vatandaşlarla bir araya gelerek referandumda evet oyu için destek istedi. Köylü, 7 Haziran benzeri krizlerin ortadan kalkması için anayasa değişikliğine 'evet' denilmesi gerektiğinin altını çizdi.

  • 984
Milletvekili Köylü &quotReferandumda 'EVET' demeliyiz"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

AK Parti İl Başkanlığı tarafından düzenlenen "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Halk Buluşması" etkinliğine katılan Köylü, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin birçok alanda fayda sağlayacağını söyledi.
Anayasa Değişikliğinin 3 gayesi olduğunu ve bu gayelerin yasama, yürütme ve yargıdan oluştuğunu ifade eden AK Parti Milletvekili Hakkı Köylü: “16 Nisan’da yapılacak olan anayasa değişikliği ile yasama değişmiyor. Milletvekillerinin yasama görevi değişmiyor. Yürütmede bir değişiklik var. Mevcut anayasada yürütmeyi cumhurbaşkanı ve bakanlar kurulu yapıyor. Cumhurbaşkanı yürütmenin başında bulunuyor. Biz de diyoruz ki eğer Cumhurbaşkanı yürütmenin başında ise eğer tek başına yürütmenin başında olsun. Asıl değişiklik burada. Anayasa değişikliği bizim tek başımıza aldığımız bir karar değil. Bu çalışma Milliyetçi Hareket Partisi ile birlikte yapılmış çalışmadır. 2007 yılında meclis Cumhurbaşkanı seçemeyince sıkıntı yaşandı. Zaten Türkiye’de tüm Cumhurbaşkanları seçimleri sorunlu olmuştur. 367 şartı dayatılmaya çalışılınca millete gitmeye karar verdik ve Cumhurbaşkanlığı seçimini millete götürdük. Artık Cumhurbaşkanını millet seçiyor. Cumhurbaşkanımız seçildikten sonra yetkileri konusunda tartışılıyor. Ama bilmedikleri bir nokta var. Sayın Cumhurbaşkanımız göreve gelmeden önce anayasada verilen yetkilerin tamamını kullanacağını söylemişti. Ekstra bir yetki kullanmıyor. Cumhurbaşkanının yetkileri anayasada açıkça belirtilmiş. Daha önceki Cumhurbaşkanları bu yetkilerini kullanmamış olabilir” dedi.

Türkiye’nin yönetim yapısına bakıldığı zaman bir çift başlılığın aleni görüldüğünü kaydeden Köylü: “Çift başlılığının ortadan kalkması gerekiyor. Bu sistem sayesinde hükümet krizlerinin önüne geçilecek. Cumhurbaşkanlığı sisteminin getirilmesindeki en önemli sebeplerden bir tanesi istikrarı sağlamak için seçimlerin 1 yılda, 2 yılda, 6 ayda değil, 5 yılda bir yapılması ve hükümet krizlerinin önüne geçilmesi. Kanunlarımızda 'Seçimler 5 yılda bir yapılır.' diyor. Biz daha birkaç yıl önce 4 yıla çevirdik. Türkiye'de 93 yılda 65 tane hükümet kurulmuş. 93 yılda 65 tane hükümet kurulunca istikrar olmuş mu? Seçimler 5 yılda bir mi yapılmış? 93'ü 5'e bölsek 65 falan yapmaz, 25 bile çıkmaz. İşte bu, bizim önümüzdeki en büyük örnek. Bunun ortadan kalkması lazım. Demek ki bu sistemde yani şu andaki sistemde istikrar kolay kolay olmuyor. Partiler çoğunluk sağlayamıyor. Tek parti çoğunluk sağlayıp iktidara gelse bile kendi içerisinde bile hükümet değişiklikleri oluyor. Hükümet krizlerini ortadan kaldırmak, istikrara kavuşmak için yürütmenin tek elde toplanması gerekiyor. Mevcut sistemdeki iki başlılık nedeniyle bu nedenle sistem artık yürümez. Bu iki başlılıktan dolayı kriz de çıkabilir, sıkıntı da çıkabilir” diye konuştu.

Kazım BOLAT