Müteahhitlere İnceleme Başlatıldı

Kastamonu'da son zamanlarda hızla gelişen inşaat sektöründe yaşanan sorunlara çözüm bulmak için Kastamonu Belediye Meclisi, vatandaşlara taahhütte bulunup yerine getirmeyen müteahhitleri kamuoyuna duyurma kararı aldı.

  • 976
Müteahhitlere İnceleme Başlatıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Kastamonu’da son zamanlarda müteahhitlerle daire sahipleri arasında yaşanan sorunlara Kastamonu Belediyesi çözüm yolu aramaya başladı. Bu kapsamda, MHP Kastamonu Belediye Meclisi Üyesi Zeki Özdemir’in önerisiyle müteahhitlere yönelik Belediye Meclisi inceleme başlattı.

MHP Belediye Meclisi Üyesi Zeki Özdemir’in önergesini değerlendiren Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, bin bir türlü güçlükle vatandaşların, daire satın aldığına dikkat çekerek, “Bu yüzden kira ödeme gibi bir gücü de olmuyor. Satın aldığı dairenin, çevre düzenlemesi, asansörü gibi işleri bitmeden içerisine inşaat halindeki iken oturmaya başlıyor. Bu yüzden de müteahhitler, dairelerine oturmaya başlayan vatandaştan parasını aldıktan sonra bir daha binaya uğramıyor. Kastamonu Belediyesi’nden İskan Ruhsatı almıyorlar. Bu bizim, en büyük sorunumuz oluyor. İskan Ruhsatı vermesek belediye suçlu olacak, versek bu sefer vatandaş mağdur olacak. Müteahhitler bunu bildikleri için istedikleri gibi hareket edebiliyorlar. Normal şartlarda İskan Ruhsatı almadan konutlara oturulmaz. Belediyemiz, İskan Ruhsatı olmayan yerlerin suyunu keser veya başka türlü cezalar uygular. Bir daha konut yaptığında buna izin vermez. Fakat vatandaşımız, daire satın aldıktan sonra kira ödeyecek gücü olmadan inşaat halindeki buralara oturdukları için Kastamonu Belediyesi olarak bizde, zor durumda kalıyoruz. Vatandaşımızdan, özellikle şunu rica ediyorum. Lütfen müteahhitler, İskan Ruhsatı almadan paranızın tamamını vermeyin ve bu binalara oturmayın. Çünkü müteahhitler, vatandaşlar dairelerine oturduktan sonra bir daha İskan Ruhsatı almıyor. Kastamonu’da bu uygulama son zamanda çok fazla arttı. Belediye olarak biz, bunun çok fazla sıkıntısını çekiyoruz. Birde çevre düzenlemesi yapılmayan, asansörü yapılmayan veya diğer ortak giderleri tamamlanmayan dairelerde parasının son kuruşuyla daire alan vatandaşımızda, çok fazla sıkıntı çekiyor. Kastamonu’da inşaat yapan müteahhitlerimiz, taahhütlerini yerine getirmiyor. Bu bizim burada çok fazla artış gösterdi. Buna dikkat edelim, göz yummayalım” dedi.

BELEDİYE MECLİSİ, MÜTEAHHİTLERİ KISKACA ALIYOR

Kastamonu Belediye Meclisi olarak önümüzdeki günlerde bir karar alacaklarını ifade eden Tahsin Babaş, “Taahhüdünü yerine getirmeyen müteahhitleri, belediye ve basın aracılığıyla ilan edeceğiz. Bu müteahhitleri basında ilan ederim, bunu da yaparım. Biz, her zaman vatandaşın yanında olduk, bundan sonrada olmaya devam edeceğiz. Sen müteahhit olarak vatandaşa verdiğin taahhüdü yerine getirmiyorsan bizde, belediye olarak vatandaşı korumak zorundayız. Bunda hiç kimse kusura bakmasın, kimse de gücenmesin. Biz, bu konuyu fazlasıyla önemsiyoruz” diye konuştu.

Belediyecilik hayatında Fen İşleri Müdürü iken bu tür sorunlarla çok fazla karşılaştığına işaret eden Tahsin Babaş, “Müteahhit, vermiş sözünü vatandaşa satmış daireyi. Parasını aldıktan sonra taahhüdünü yerine getirmiyor. Binanın, duvarını yapmıyor, çevre düzenlemesini yapmıyor, asansörünü yapmıyor, yangın sistemini yapmıyor. Bugün bizim, 10 katlı binanın üzerindeki apartmanlarda hiç yangın sistemi olmayan binalar var. Vatandaşımız, bu binalarda oturuyor. Allah göstermesin, çok tehlikeli arkadaşlar. Bir yangın olması durumunda müdahale etme imkanımız olmuyor” şeklinde konuştu.

Müteahhitlere yönelik çalışma yapacaklarını ve bu konuyu gündemlerine aldıklarını aktaran Tahsin Babaş, “Bu konuyu gündemimize aldık. Önümüzdeki günlerde Kastamonu’da inşaat yapan müteahhitlerle bir toplantı düzenleyeceğiz ve eksikliklerini gidermelerini isteyeceğiz. Müteahhitlerden, özellikle satarken yaptıkları ve vatandaşa gösterdikleri projelerin arkasında durmasını isteyeceğiz. Durmayan müteahhitleri de basında, isimlerini kamuoyuna açıklayacağız. Belediye olarak ta bizde, gerekli her türlü yaptırım ve cezai işlemi uygulayacağız” ifadelerini kullandı.

İSMAİL DİKMENLİ SPOR TESİSLERİ’NİN TAHSİSİ İPTAL EDİLDİ

Mülkiyeti Kastamonu Belediyesine ait olan ve 10 yıllığına Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün kullanımına tahsis edilen İsmail Dikmenli Spor Tesisleri, Belediye Meclisinin aldığı kararla Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünden tahsisi geri aldı. Bölgesel Amatör Lig’de mücadele eden Kastamonuspor, ligi şampiyon olarak bitirerek 3 Lig’e çıkmaya hak kazandı. Bu kapsamda Kastamonu Belediyesi, Kastamonuspor’un antrenmanlarını yapabilmesi için Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne tahsis edilen İsmail Dikmenli Spor Tesislerinin tahsisini iptal etti. Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, İsmail Dikmenli Spor Tesislerinde yeni bir çim saha yapacaklarını belirterek, buranın Kastamonuspor’un antrenmanlarını yapabilmesi için verileceğini söyledi.

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)