Obezite ve Hareketsizliğe Karşı

Obezite ve Hareketsizliğe Karşı: Rumeli Feneri'nden Galata'ya Adım Adım İstanbul Boğazını Yürüdüler.

  • 361
Obezite ve Hareketsizliğe Karşı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dağcı ve Doğa Sporcusu Rıdvan Şükür ile Eğitim Danışmanı ve Drama Lideri Zafer Şarlayan Hareketsizliğe ve Obeziteye dikkat çekmek için bir baştan bir başa İstanbul Boğazını yürüdüler. Rumeli Fenerinden başladıkları uzun yürüyüşlerini Galata Kulesinde sonlandırdılar.

Dünya da birçok insanın hastalanmasına neden olan hareketsizlik ve her geçen gün etkisini artıran Obezite ile mücadele önemini artırırken Şarlayan ve Şükür farkındalık yaratan bir proje ile dikkat çekti. İstanbul boğazının başlangıç noktası Rumeli Feneri’nden başlayan yürüyüş Galata Kulesi’nde son buldu. İstanbul Boğazı’nın bir ucundan diğer ucuna yürüyen ikili, Yürüyüş boyunca etkinliklerini fotoğrafladılar. Konuyu değerlendiren Rıdvan Şükür, hareketsizliğin sağlık açısından büyük problem olduğunu, Yürümenin ise en kolay yapılan sporlardan olduğunu, hareketsizliğe ve devamında obeziteyi önlemede katkılar sağlayabileceğini belirtti.. Projenin çok önemli olduğunu belirten Zafer Şarlayan; “Önlem alınmadığında sonu ölümle biten bir durumdan bahsediyoruz. Artık kendimiz için, çocuklarımız için hareket etmeliyiz.” dedi. Gebze dağcılık kulübü (GEDOSK) üyeleri Şükür ve Şarlayan, hareketsizliğin ciddi hastalıkların oluşmasında önemli bir etken olduğunu dile getirdiler.

HAREKETSİZLİK ÖLÜM GETİRİYOR

Fiziksel aktivite, fiziksel ve ruhsal sağlığı arttırmanın temel taşı olmasına rağmen küçük yaşlardan başlayarak yetişkinliğe kadar geçen süre içerisinde, temeli “Hareketsizlik” olan birçok sağlık problemleri yaşanmakta hatta Sağlık Örgütü (WHO)’nün 2002 raporuna göre, hareketsiz yaşam dünya çapında yılda 1.9 milyon kişinin ölümüne neden olmaktadır.

OBEZİTE HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Dünyada giderek yaygınlaşan ve dünyanın en önemli sağlık sorunlarından biri haline gelen obezite, önlenebilir bir sağlık problemidir. Obezite, yani aşırı şişmanlık, yaşam kalitesini ve süresini anlamlı derecede etkilemektedir. Dünyada özellikle gelişmiş ülkelerin en önemli sağlık sorunu olan obezite artık ülkemizde de önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Dünya sağlık örgütü verilerine göre dünyada 1.6 milyar kişi fazla kilolu ve bunların 400 milyonu da obezdir. 2015 yılında bu rakamların 700 milyon ve 2 milyara ulaşması tahmin ediliyor.