Ofis Ağrılarını Azaltmanın 5 Yolu

Bilgisayar başında saatlerce çalışmak hasta ediyor.

  • 830
Ofis Ağrılarını Azaltmanın 5 Yolu
TAKİP ET Google News ile Takip Et


“Kişi bütün gününü masa başında hareketsiz geçiyor, spor da yapmıyor ve en önemlisi ergonomi kurallarına uymuyorsa ofis ağrıları kaçınılmaz” diyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nadir Şener, “Bütün gün masa başında oturmak çalışanların kendi tercihi değil. Bu durumda ya bu ağrıların oluşmasını engelleyecek kurallara dikkat etmeleri ya da işlerinden vazgeçmeleri gerekiyor. İş hayatına son vermek makul bir çözüm olmadığına göre ağrıların önüne geçebilecek basit kurallara uymak gerekiyor” dedi.
Şener ofis ağrılarını azaltmanın 5 yolunu anlattı.

SIK SIK HAREKET MOLALARI VERİN

Bütün gün ofiste çalışanların uyması gereken ilk kural, gün içinde sık sık hareket molaları vermek. Saat başı 5 dakika bile olsa kalkılmalı; ofiste kısa bir yürüyüş yapılmalı; kollar, boyun ve bel hareket ettirilmeli. Çünkü kasların kan dolaşımı ile beslenmesi, uzun süre aynı konumda hareketsiz kalındığında bozuluyor ve katılaşıyor. Bu durum günlerce, yıllarca tekrarlanınca halk arasında “kulunç” denilen sertlikler oluşmaya başlıyor.

Sürekli oturmaya bağlı adale spazmları ve sertliklerini çözmekte sıcak tatbibi faydalı bir yöntem. Sabit pozisyonda çalışanların iş dönüşü veya akşam yatmadan sıcak bir duş almaları da kasların rahatlamasını sağlıyor. Bu hem günün stresinin atılmasına yardımcı oluyor, hem de adale sertliklerini yumuşatıyor.

SAĞLIKLI OTURMA POZİSYONU KURALLARINA UYUN

“Masa düzeni ve oturma şekli de ofis ağrılarını önlemekte çok önemli” diyen Prof. Dr. Nadir Şener, “Bilgisayar ekranı çaprazda olmamalı. Kişi yan dönerek çalışmak zorunda olmamalı. Ekran da klavye de tam karşımızda yer almalı. Ayrıca bilgisayar ekranının üçte bir üst kısmı göz hizasında olmalı. Yani göz ekrana baş eğilerek değil dik bakmalı. Koltuğa da dik oturulmalı. Dirsekler ve dizler 90 dereceden daha fazla kıvrık olmamalı” dedi.

BİLEK DESTEKLİ MAUSE VE KLAVYE KULLANIN

Bilgisayar başındayken el bileklerini yukarı doğru aşırı kıvrık kullanmamak önemli. Bilek destekli mouse ve klavyenin tercih edilmesi gerekiyor. Telefonla konuşurken telefon baş ile boyun arasına sıkıştırılarak kullanılmamalı. Bütün bunlar kasların ve eklemlerin doğal olmayan şekilde yüklenmesine ve hasara sebebiyet veriyor.

STRES AĞRILARINI HAFİFE ALMAYIN

Ofis ortamı ağrılarından kurtulmak için stresi kontrol etmeyi öğrenmek gerekiyor. Çünkü sürekli stres demek, sürekli adrenalin hormonunun salınması anlamına geliyor. Bu da kasların sürekli sert ve kasılı durumda durmasına ve katılaşmasına sebep oluyor. Eklemler sertleşmiş kaslar arasında daha fazla yük taşıyor ve dolayısıyla ağrı kaçınılmaz oluyor.

OFİSTEKİ HAREKETSİZ SAATLERİN ACISINI OFİS DIŞINDA ÇIKARIN

Ofis hayatı sebebiyle mafsallar uzun süre sabit pozisyonda yorucu bir şekilde kalıyorsa, o zaman güçlü ve dayanıklı kaslara ve eklemlere sahip olmak için ofis dışında vücudu hazırlamak gerekiyor. Bunun da en kestirme yolu, düzenli spor yapmak. En ideal spor ise yüzmek. İmkan yok ise ikinci alternatif olarak yürüyüş de yapılabilir. Herkesin kolaylıkla yürüyüş yapabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Şener, “Ben hastalarıma sabah ve akşam işe gidiş ve dönüşlerde 10’ar dakikalık yürüyüş öneriyorum. Bu kadarı bile faydalı. Arabanızı bir uzak otoparka bırakmak, otobüs veya servisten bir durak önce inmek kafi” diye konuştu. 

(İHA)