Okuma-Yazma Bilen Herkes Gazeteci Olabiliyor!

Her mesleğin bir standardının olduğunu, ancak gazetecilikte belirli bir standardın bulunmadığını söyleyen Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) Genel Başkanı Nuri Kolaylı: 'Sadece okuma yazma bilmeniz, gazetecilik yapmanız için yeterlidir. Gerçek gazetecilik eğitim ve bilgi gerektirmesine karşın, gazetecilik, isteyen herkesin kuralsızca yapabileceği bir iş durumundadır' dedi.

  • 960
Okuma-Yazma Bilen Herkes Gazeteci Olabiliyor!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu 5’inci Başkanlar Kurulu toplantısı, Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği’nin ev sahipliğinde, Korel Termal Otel’de düzenlendi.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, terör olayları dolayısıyla bazı bölgelerdeki yerel gazetelerin yayın yapamadığına dikkat çekti. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu 5’inci Başkanlar Kurulu toplantısı, Korel Termal Otel’de düzenlendi. Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Basın İlan Kurumu Afyonkarahisar Şube Müdürü Selami Çalışkan, Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Ali Fuad Gölbaşı, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu yöneticileri ve gazeteciler katıldı.

TERÖR SALDIRILARI LANETLENDİ

TGK’nin Başkanlar Kurulu açış konuşmasını yapan TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, terör olaylarının neden olduğu acılara ve basın sektöründe yaşanan sorunlara dikkat çekti.

Ülke olarak çok hassas, acılarla dolu, zorlu bir dönemden geçtiğimize işaret eden Kolaylı, “Bölücü terör örgütü ile mücadelede şehit düşen güvenlik görevlisi çocuklarımızın, aynı olaylarda evsiz kalan yurttaşlarımızın ve son olarak İstanbul’da meydana gelen canlı bomba eyleminde yaşamını kaybeden turistlerin acısını yaşıyoruz. Konuşmama başlamadan önce, birlik ve beraberliğimize, kardeşliğimize, demokratik yaşama yönelik terör saldırılarını lanetliyor, şehitlerimize ve terör saldırılarında yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Güneydoğu’da yaşanan olaylar sonucu evlerinden uzaklaşmak zorunda kalan yurttaşlarımızın da, bir an önce yeniden imar edilecek olan evlerine dönmelerini umut ediyorum” dedi.

EKONOMİK ANLAMDA DESTEKLENMELİ

Terörün neden olduğu bir diğer olumsuzluğun da, bölgede yayın yapmaya çalışan yerel medya kuruluşlarının yaşadığı sorun olduğunu ifade eden TGK Genel Başkanı Kolaylı, “Zaman zaman gazete çıkaramayan, yayınlarına ara vermek zorunda kalan yerel medya kuruluşları, ekonomik açıdan zor bir dönemden geçmektedir. Beklentimiz, yerel medya kurumlarının ekonomik anlamda desteklenmesidir” diye konuştu. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, gazeteciliğin daha iyi yere gelmesi için gayret gösterdiklerini hatırlatarak, “Ülkemiz zor bir dönemden geçerken, biz de mesleğimizin sorunlarına çözüm üretmek, meslek onurunu korumak ve hak ettiği saygın konuma ulaşmasını sağlamak için çalışıyoruz. Türkiye genelinde meslektaşlarımızla bir araya gelerek kurduğumuz Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu çatısı altında çözüm önerileri üretiyor, bu önerilerimizi önümüzdeki süreçte hükümete sunmaya hazırlanıyoruz. Çözümü için yoğun çaba harcadığımız sorunlarımıza özetle dikkat çekmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

GAZETECİLİKTE BELİRLİ BİR STANDART YOK

Her mesleğin bir standardının olduğunu, ancak gazetecilikte belirli bir standardın bulunmadığını aktaran Kolaylı, “Sadece okuma yazma bilmeniz, gazetecilik yapmanız için yeterlidir. Gerçek gazetecilik eğitim ve bilgi gerektirmesine karşın, gazetecilik, isteyen herkesin kuralsızca yapabileceği bir iş durumundadır. Oysa Türkiye’de, pek çok ülkede olduğu gibi, mesleklerle ilgili yasal düzenlemeler vardır. Herkes avukatlık ya da doktorluk yapamaz. Eczacılık, mühendislik, mimarlık, öğretmenlik, mali müşavirlik gibi meslekler mutlaka eğitim gerektirmektedir. Gazetecilikte ise sadece haber yazılması konusunda çeşitli kısıtlamalar getiren yasal düzenlemeler vardır. Gazetecilik mesleğini kimlerin yapabileceğini ve sınırlarını belirleyen yasalar yoktur” dedi.

TÜRK BASIN BİRLİĞİ YASASI HAZIRLANMALI

Konuşmasında,”kuralsızlık” sorununa karşı yapılması gereken çalışmalara da atıf yapan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, şöyle devam etti: “Günümüzde internet haberciliğinin de hızla geliştiği göz önüne alınırsa, Türk Basın Birliği Yasası’na acil ihtiyaç olduğu açıkça görülmektedir. Yeni bir yasa hazırlanmasını ve çıkarılacak bu yasa kapsamında meslek örgütlerinde düzenlemeye gidilmesini; Baro gibi, Tabipler Odası gibi gazetecilik veya medya meslek örgütü oluşturulmasını istiyoruz. Bunun yapılabilmesi ancak gazetecilerin örgütleri aracılığıyla tartışmalarına ve karşılaşılabilecek sorunların çözümü için ortak görüş oluşturmalarına bağlıdır.  Bu kapsamda siyasetçiler, bürokratlar, hukukçular ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun temsilcilerinin katılımıyla çalışma grupları oluşturulmalı, kanun teklifi hazırlanarak Türk Basın Birliği Yasası hazırlanmalıdır.”

GAZETECİLER DÜŞÜK ÜCRETLE ÇALIŞIYOR

Sendikalaşmanın adeta hiç olmadığı basın sektöründe çalışanların, düşük ücret aldığını ifade eden TGK Genel Başkanı Kolaylı, “Meslektaşlarımız uzun çalışma saatlerine katlanmakta, zor koşullar altında görev yapmaktadır. Günümüzde özellikle habercilik büyük fedakârlık gerektirmektedir. Meslektaşlarımıza sağlanan “yıpranma hakkından” ise, ne yazık ki tüm basın çalışanları yararlanamamaktadır. Yıpranma hakkından sadece Sarı Basın Kartı olanlar yararlanabilmektedir. Meslektaşımız basın kartı almamışsa, yıpranma hakkından da yararlanamamaktadır. Yıpranma hakkından yıllık izinlere, tazminat hakkından fazla mesaiye kadar geniş bir yelpazede yaşanan mesleki sorunların çözümü, sadece biz gazetecilerin değil, toplumumuzun bir ihtiyacıdır” dedi.

KARAMSAR BİR TABLO ÇİZMEKTEDİR

Basın özgürlüğünün demokratik ülkelerde vazgeçilemez bir unsur olduğunu kaydeden Nuri Kolaylı, şu ifadeleri kullandı: “En önemli sorunlarımızın başında, Türk Ceza Kanunu’nda ve Terörle Mücadele Yasası’nda yer alan basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddelerdir.

Son olarak meslektaşlarımız Can Dündar ile Erdem Gül’ün yazdıkları yazılar ve yaptıkları haberler sonucu tutuklanmaları, mesleğimizin geleceği açısından karamsar bir tablo çizmektedir. Unutulmamalıdır ki; Basın özgürlüğü ve basın özgürlüğünü de kapsayan ifade özgürlüğü, çağımızda demokratik yaşamın olmazsa olmazıdır.  Özgür basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Halkın sesi olma görevini üstlenen bağımsız ve özgür basın, düşünce özgürlüğünün de en etkili aracıdır. Çağdaş demokratik toplumlarda halkın haber alma hakkı basın ve ifade özgürlüğüyle mümkündür.”

(KGC)