Özdemir KKKA'ya Dikkat Çekti

Küre Devlet Hastanesi Baş Hekimi Dr. Kayhan Özdemir, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Türkiye'de özellikle bahar ve yaz aylarında görülen bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

  • 702
Özdemir KKKA'ya Dikkat Çekti
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Doğal dengenin değişimiyle doğrudan ilgili bir hastalık olmakla beraber özellikle yağmurdan sonraki ısınmalarda kenelerin ortaya çıktığını belirten Özdemir, "Bu durum da kene tutunma vakaların artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle halkımız özellikle bu aylarda daha dikkatli olmalısı gerekir. Kırım Kongo diye adlandırılan bu keneler ormanlık arazi ve bozkır alanların kesişme yerlerinde yaygın olarak görülmektedir" dedi.

Kastamonu ve Küre'nin coğrafi yapısı nedeniyle de geçmiş yılların istatistiklerine de bakarak 2002 yılından beri bu hastalıkla yoğun bir şekilde mücadele edilmekte olduğunu belirten Özdemir, "KKKA ile mücadelede en önemli tedbir insan-kene temasının en aza indirilerek virüsün insanlara bu yolla bulaşmasını önlemektir Bunun yolu da eğitim ve hayvan ilaçlamasından geçmektedir. Ne kadar bilinçli olursak o kadar bu hastalığa yakalanmaların ve ölümlerin önüne geçebiliriz. Halk arasında yanlış inançlar maalesef bu hastalığın tanısında geç kalınmalara neden olmaktadır. Mümkün olduğunca kene ile temastan kaçınılmalıdır. Çünkü hangi kenede virüs olduğu dışarıdan bakılarak tespit edilemez. Yani “Bu kene bizim kene, hep gördüğümüz kene birşey olmaz” deme şansımız yok. Kene riski olan yerlerde bulunulduğunda vücudu tamamen örtecek giysiler giyilmeli ve açık renkli elbiseler tercih edilmelidir. Keneler uçmaz, zıplamaz, yerden yürüyerek vücuda tırmanırlar ‘’ ifadelerini kullandı.

Özdemir; pantolon paçalarının çorap içine konulmasını örnek olarak verdi. Özdemir, "Peki pikniğe bile gidemeyecek miyiz? Elbette hayır’’ diyerek açıklamasına devam eden Özdemir, "Sadece gittiğimizde kıyafet tercihlerimize dikkat edeceğiz ve yere sermek için açık renkli örtüler kullanacağız. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi, kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dâhil) kene olup olmadığını kontrol etmelidir. Kene vücudumuza tutunduğunda herhangi birşey hissetmeyeceğimiz için vücudumuzu iyi tanımak ve her yeri kontrol etmek erken tanıda en çok önem verdiğimiz hususlardan biri.Yine hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız hayvanların üzerindeki keneye ve hayvanların kan, idrar ve diğer vücut sıvılarına çıplak el ile kesinlikle temas etmemelidirler.Aynı şekilde vücudumuza tutunan keneler de çıplak elle dokunulmadan herhangi bir materyalle (kene kartı, bez, naylon poşet, eldiven vs.) ezilip, patlatılmadan en kısa sürede vücuttan (gerekirse bir sağlık personeli yardımıyla) uzaklaştırılarak, şikayetler takip edilmelidir. Sigara söndürülmesi, alkol, kolonya vb sıvıların dökülmesi kesinlikle virüs yayılımını engellememektedir.Kenenin erken çıkarılmasının hastalığın bulaşma riskini de büyük oranda azaltacağı unutulmamalıdır’’ vurgusunu yaptı.

Vücuduna kene yapışan kişiler 10 gün boyunca ateş, halsizlik, bulantı, kusma, vücut ağrısı, baş ağrısı gibi şikâyetler yönünden kendilerini izlemesi gerektiğine işaret eden Özdemir açıklamasını söyle tamamladı:

"Böyle bir şikâyetin olması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdırlar. Hastalığın ölüme sebep olmadan hafif şekilde atlatılması ancak erken teşhis ve tedavi ile mümkün olmaktadır. KKKA hastalığıyla ilgili Küre İlçe Devlet Hastanemiz tarafından bugüne kadar birçok eğitim verilmiş olup bundan sonra da vatandaşlarımızı bilinçlendirme eğitimlerimiz devam edecektir."

MUHAMMED KÖMEÇOĞLU (İHA)