'Özel güvenlik alımları acilen yapılmalı'

Özel Güvenlik Görevlileri Derneği (ÖZGÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Kendirci, 'Özel güvenlik alımları acilen yapılmalı.' dedi.

  • 1960
'Özel güvenlik alımları acilen yapılmalı'

Özel Güvenlik Görevlileri Derneği (ÖZGÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Kendirci, okul güvenlikleri ile ilgili basın açıklamasında bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nca 2022-2023 eğitim-öğretim yılı için 60 bin temizlik görevlisinin TYP ile işe alınarak göreve başladığını belirten Kendirci, “Özel Güvenlik Görevlisi meslektaşlarımız merakla okullara alım yapılmasını beklerken okulların açılmasının üzerinden bir hafta geçmesine rağmen Milli Eğitim Bakanlığı’ndan daha bir açıklama yapılmaması tüm meslektaşlarımızı üzmektedir. Ülkemizin her noktasında önleyici hizmet gösteren özel güvenlik görevlileri okullarda da çocuklarımızı emanet edebileceğimiz deneyimli, eğitimini almış kişilerdir.” dedi.

"Kısa sürede atamalar yapılmalı"

Kendirci, “Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde tüm okullara bu yıl güvenlik alımı için bir açıklama gelmedi. Bu yıl temizlik personeli alımları erken başlatıldı. Normal şartlarda Ekim ayı başında tüm okullara güvenlik ve temizlik personeli alımları yapılıyor. Pandemiden dolayı son 2 yıldır neredeyse güvenlik personeli alımları yapılmadı. Geçen dönemde de oldukça düşük sayıda güvenlik personeli alımları yapıldı. Bu yıl için de kısa sürede, gecikmeden atamalar için geri sayımın başlaması gerekiyor.” dedi.

Okullarda özel güvenlik neden gerekli?

ÖZGÜDER Başkanı Kendirci, “Büyük şehirlerimiz başta olmak üzere tüm illerimizde ne yazık ki okul önlerinde uyuşturucu madde satışı yapılmaktadır. Böyle bir durum olduğunda daha önceden eğitimini almış olan meslektaşımız hemen olaya müdahil olabilir genel kolluk güçlerimizi KAAN uygulamasından çağırarak şüphelilerin yakalanmasında yardım edebilir.

Okul içerisinde öğrenciler arasında yaşanan tartışmaları yatıştırır, kavgaları ayırabilir. Olası bir yaralanma durumunda ilkyardım eğitimini almış olduğu için ambulans gelene kadar ilk yardım müdahalesinde bulunabilir. Bu ve buna benzer olaylar için okullarda özel güvenliğin çalıştırılması şarttır.” diye konuştu.

“Güvenlik görevlisi alımları neden gecikiyor?”

Kendirici, “Bakanlık bünyesinde okullar 2022-2023 eğitim-öğretim yılı itibarıyla tüm kademelerde tam ve sürekli olarak salgının etkisinden sıyrılarak açılabilmiş ve eğitim-öğretimde aksama olmamıştır. Geçen yıl düşük de olsa güvenlik alımı yapıldı. Ancak bu yıl için henüz alımlar başlatılmadı. Meslektaşlarımızın kafasında soru işareti de bırakan MEB, TYP ile neden özel güvenlik alımlarının başlatılmadığını merak ediyor. Neden her sene özel güvenlik alımları okullar açıldıktan sonra yapılıyor? Okullarda güvenlik personeli olmadan eğitim-öğretimin sağlıklı olacağını düşünmeyen veliler çocuklarını gönderdikleri okul yönetimlerinden özel güvenlik talep etmektedirler. Kastamonu’da en az 5 bin özel güvenlik sertifikasına sahip meslektaşlarımız okul güvenliği alımlarının başlamasını beklemektedir. Yine ülkemiz genelinde bir milyondan fazla işsiz meslektaşımız MEB’den yapılacak duyuruları merakla beklemektedir.

Basınımız aracılığı ile yetkili kişilere sormak istiyoruz? Özel güvenlik görevlileri neden her sene en son akıllara gelen meslek gurubu olmaktadır.” ifadelerini kullandı.