PISA raporu sosyal medyada ses getirdi

OECD'nin Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA), 'öğrenci refahı' araştırmasının sonuçlarını yayınladı.

  • 936
PISA raporu sosyal medyada ses getirdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

15 yaş düzeyindeki öğrencilerle yapılan “yaşam memnuniyeti” anketinde Türkiye, katılan ülkeler arasında mutsuzlukta ilk sırada yer aldı. Medya Takip Merkezi’nin sosyal medya izleme ve ölçme uygulaması DigiLUP ise raporun sosyal medyadaki nabzını tuttu.

İşte araştırmanın tüm detayları…

PISA 2015 kapsamında yayınlanan “öğrenci refahı” temalı rapor ile 72 ülkeden 540 bin öğrencinin okul performansları, arkadaşları ve öğretmenleri ile ilişkileri, okul dışında nasıl zaman geçirdikleri ve aile ortamları mercek altına alındı. Sosyal medya takip uygulaması DigiLUP, raporun sosyal medya yansımalarını araştırdı.  

Rapor sosyal medyanın ilgisini çekti
Raporda Türkiye’nin özellikle “yaşam memnuniyeti” sıralamasında 10 üzerinden 6.12 puanla listenin sonunda yer alması, sosyal medya kullanıcılarının dikkatini çekti. DigiLUP’ın sosyal medya paylaşımları üzerinde yaptığı araştırmaya göre, PISA Raporu’nun açıklanmasının ardından sosyal medyada konuya ilişkin bin 801 ileti paylaşıldı. Ağırlıklı olarak kullanıcılar, yayınlanan rapora ilişkin haberleri direkt aktarırken, bazı kullanıcılar yorumlarını da ekleyerek paylaştılar. Rapora hak verip, değişen sınav uygulamalarının ve eğitim sisteminde var olan olumsuzlukların öğrenciler üzerinde baskı yarattığını belirten kullanıcılar olduğu gibi, raporu geçerli bulmayan paylaşımlarda yer aldı. 

Sınava hazırlansalar dahi kaygılılar
Sınav kaygısına yönelik yer alan başlıkta, öğrencilerin yüzde 58.8’i “sınava iyi hazırlanmasına rağmen çok kaygı duyduğunu” söylerken, yüzde 56’sı ise “ders çalışırken stres yaşadığını” belirtti. Ayrıca Türkiye’de öğrencilerin yüzde 61.4’ü okula ait hissettiklerini söyleyerek, yüzde 73’lük OECD ortalamasının altında kaldı.

Türkiye ilk iki raporda da gerideydi
OECD PISA 2015 kapsamında geçtiğimiz Aralık ayında yayınlanan özellikle bilim ve matematik ağırlıklı raporda, ortalaması 493 olan bilim sıralamasında 425 puanla, dil ve ortalaması 493 olan dil ve yazı sıralamasında 405 puanla, ortalaması 490 olan matematik sıralamasında ise 413 puanla tüm alanlarda ortalamanın gerisinde kalmıştı.