"Atatürk, Kastamonu'ya önem vermiştir"

Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Atatürk'ün Kastamonu'ya gelişi, Şapka ve Kıyafet Devrimi nedeni ile mesaj yayımladı.

  • 632
&quotAtatürk, Kastamonu'ya önem vermiştir"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Vidinlioğlu yazılı mesajında; "Yurdu gezmek yurdu tanımaktır. Yurdu gezmek, yurdun insanını, coğrafyasını, tanımaktır. Yurdu gezmek, yurdun insanıyla bilişmek, tanışmak, kaynaşmaktır' düşüncesiyle hemen hemen her bakımdan yeni bir yapılanmanın yaşandığı Cumhuriyetin ilk yıllarında yurt gezilerine çıkmayı adeta gelenek haline getiren Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 23 Ağustos 1925’te Ankara’dan yola çıkarak Çankırı üzerinden Şehitler Diyarı Kastamonumuza teşrif etmiştir. Kastamonumuzu ve ilçelerimizi ziyaret eden Atatürk, Taşköprü Türk Ocağı’nda Şapka ve Kıyafet Devrimi’ni; 'Efendiler, Türkiye Cumhuriyetini tesis eden Türk halkı medenidir. Tarihinde medenidir, hakikatta medenidir. Fakat ben sizin öz kardeşiniz, arkadaşınız, babanız gibi haber vermeye mecburum ki, medeniyim diyen Türkiye Cumhuriyeti halkı; fikriyle zihniyle medeni olduğunu isbat ve izhar etmek mecburiyetindedir. Medeniyim diyen Türkiye Cumhuriyeti halkı aile hayatiyle, yaşayış tarzıyle medeni olduğunu göstermek mecburiyetindedir. Velhasıl medeniyim diyen Türkiye’nin, hakikaten medeni olan halkı baştan aşağıya vaz’ı haricisiyle dahi medeni ve mütekamil insanlar olduğunu fiilen göstermeğe mecburdur' sözleriyle ilk kez açıklamıştır.

Muasır medeniyetler seviyesine çıkma çalışmalarımızın ilk ve en önemli adımlarının burada atılmış olması, Atatürk’ün Kastamonumuza verdiği önemi gayet net bir şekilde ifade etmektedir. Bu önemli gelişmelere ev sahipliği yapmanın gururunu ve onurunu hala yaşamakta ve yaşatmaktayız. Bugün başlayacak olan 21. Türk Günleri Etkinliklerimizle de bu gururu yaşatmaya devam ediyoruz. Tarihimizi, geçmişimizi ve kültürümüzü anlamak, sahip çıkmak ve yaşatmak amacıyla düzenleyeceğimiz etkinliklerimizin hayırlı olmasını diliyorum.

23 Ağustos Atatürk’ün Kastamonu’ya Gelişi’nin yanı sıra Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktası olması sebebiyle tarihimizde önemli bir yeri olan Sakarya Meydan Muharebesi’nin başlangıcıdır. Sakarya Meydan Muharebesi, Atatürk tarafından çok büyük ve kanlı savaş anlamına gelen Melhame-i Kübra ifadesi ile anılmıştır. Birçok eksik ve imkânsızlığa rağmen kazanılan bu zafer, İstiklal Mücadelemiz sırasında elde edilen parlak zaferlerden biri olarak tarihteki yerini almıştır.

Bu vesile ile Atatürk'ün Kastamonu'ya Gelişi - Şapka ve Kıyafet Devrimi’nin 94. yıl dönümü kutluyor, 21. Türk Dünyası Günleri etkinliklerine tüm hemşehrilerimizi davet ediyorum. Sakarya Muharebesinin başlangıcının yıl dönümünde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün kahraman şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum."