Baltacı'dan Bakan Pakdemirli'ye şeker pancarı soru önergesi

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, 2020 yılı şeker pancarı taban alım fiyatını Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli'ye soru önergesi vererek hatırlattı.

  • 841
Baltacı'dan Bakan Pakdemirli'ye şeker pancarı soru önergesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, açıklanmadığı için Şeker Pancarı çiftçisini endişelendiren 2020 yılı şeker pancarı taban alım fiyatını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye soru önergesi vererek hatırlattı.

Geçtiğimiz yıl 1 Eylül’de açıklanan pancar taban alım fiyatının 1,5 ay geçmesine rağmen halen açıklanmadığına ve bu durumun pancar çiftçisinin önünü görememesine yol açtığına dikkat çeken Milletvekili Baltacı, Bakan Pakdemirli’ye yanıtlaması istemiyle 6 soru yöneltti.

Önergesinde şeker pancarı taban fiyatlarının doğru belirlenmesinin şeker pancarı tarımı ve çiftçisinin geleceği ayrıca sektörün sürdürülebilirliği açısından önemli olduğuna vurgu yapan Milletvekili Hasan Baltacı, girdi maliyetlerindeki artışlardan dolayı zor durumda olan pancar çiftçisinin üretmeye devam etmesini sağlamak için bu yıl taban fiyata en az yüzde 30 oranında zam yapılması gerektiğine işaret etti.

Alım fiyatının; yüzde 16 polar şeker ihtiva eden A kotası şeker pancarı için 390 TL, yüzde 20 polar şeker ihtiva eden A kotası şeker pancarı içinse 460 TL olması gerektiğini kaydeden Milletvekili Baltacı, 2021 yılında Avrupa’da şeker sıkıntısı olacağı yönündeki uzman görüşlerinin dikkate alınarak pancar üretimine getirilen kotanın kaldırılması ya da kotanın arttırılmasının da bir zorunluluk olduğuna dikkat çekti.

Bakan Pakdemirli’ye 2020 yılı için pancar taban fiyatını ne zaman açıklayacakları sorusunu yönelten Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Pakdemirli’den yüzde 16 polar şeker ihtiva eden A kotası şeker pancarı ile yüzde 20 polar şeker ihtiva eden A kotası şeker pancarının taban alım fiyatının kaç Türk Lirası olacağına da yanıt vermesini istedi.

Önergesinde “Pancar çiftçisinin üretim girdilerine, gübresine, tohumuna, ilacına, akaryakıtına ve işçilik ücretlerine gelen zamların telafi edileceği bir pancar taban fiyatının açıklanması sağlanacak mıdır?” sorusuna da yer veren Milletvekili Baltacı ayrıca ‘2020 yılı için pancar alım taban fiyatının 350 TL olacağı yönünde kamuoyuna sızan bilgiler gerçeği yansıtmakta mıdır, bu bilgi doğru ise 2020 yılı için ton başı 350 TL fiyat yeterli midir?’ ve ‘Bakanlığınızın pandemi koşulları dikkate alınarak şeker pancarı üretiminde uygulanan kotanın kaldırılmasına yönelik bir çalışması var mıdır?’ sorularına cevap istedi.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı şeker pancarı ve şeker üretimi ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı;

“2002 YILINDA 13 BİN 941 OLAN PANCAR ÇİFTÇİSİ SAYISI BUGÜN 2 BİN 266’YA DÜŞTÜ”

Stratejik bir ürün olan şekerpancarı; tohum, ilaç ve gübresini satan, tarlada çapasını, bakımını yapan, nakliyesini gerçekleştiren, fabrikada üretim yapan ve üretilen şekeri satanla çok geniş yelpazeli bir ekmek kapısıdır. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi şekerpancarının ekim alanlarının daralmasına ve çiftçilerin bu üründen uzaklaşmasına neden olmuştur. 2002 yılında ülkemizde 400 bine yakın şeker pancarı üreticisi varken, şeker fabrikalarının özelleştirilmeye başlamasıyla birlikte bu rakam 100 binin altına düşmüştür. Kastamonu’da 2002 yılında 9 bin hektar alanda 13 bin 941 çiftçimiz tarafından şeker pancarı ekimi yapılıyorken, 2019 yılında 102 köyde, bin 759 çiftçimiz ile 3 bin 830 hektarda üretim yapılmıştır. 2019 yılında pancar taban fiyatı için çiftçinin en azından zarar etmeyeceği bir rakam açıklanması, üreticimizin kısmen de olsa pancar ekimine yönelmesini sağlamış, 2020 yılında üretim yapan köy sayımız 128’e, çiftçi sayımız 2 bin 266’ya, ekilen alan ise 5 bin 540 hektara çıkmıştır. Gerçekçi bir rakam açıklandığında, çiftçiyi üretmeye teşvik edecek bir fiyat tespit edildiğinde üretimin arttığı son iki yıldaki rakamlar kıyaslandığında görülmektedir. Bu artan grafik 2020 yılı için iyi bir fiyat verilerek desteklenmeli, pancar üretimini daha da arttıracak bir fiyat tespit edilmelidir.

“TABAN FİYATIN AÇIKLANMASI ÇOK GECİKTİ”

Geçen yıl şekerpancarının taban fiyatı 1 Eylül tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmıştır. Bu yıl Ekim ayının ortasına gelmemize rağmen taban fiyatın açıklanmaması üreticiyi kaygılandırmaktadır. Fiyatın açıklanmasında çok geç kalınmıştır.

“TABAN FİYAT 16 POLAR İÇİN 390 TL, 20 POLAR İÇİN İSE 460 TL OLMALIDIR”

Fabrikalar pancar alımına başlamıştır. Üretici tarlasındaki şekerpancarını sökerek fabrikaya götürmekte ancak fabrikaya sattığı ürünün değerinin ne olduğunu halen kendisi de bilmemektedir. Taban fiyatın bir an önce açıklanması gerekmektedir. Çiftçimiz pandemiye rağmen üretim yapmıştır. Gübre, ilaç, tohum gibi girdiler ise geçen yıla göre ciddi oranda artmıştır. Bu artışlar dikkate alınarak 16 polar için ton başına en az 390 TL, 20 polar için ise ton başına 460 TL taban fiyatı belirlenmesi gerekiyor. Ürününün değerinde alınmasını isteyen pancar üreticilerin beklentileri bu yöndedir. Her zaman göz ardı edilen pancar üreticilerine pandemi sürecinde olsun kulak verilmeli ve taban fiyatla ilgili beklentileri karşılanmalıdır.