Baltacı "Dolu hasarlı araç sahipleri hayal kırıklığı yaşamıştır"

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı "Kişi başı aylık geliri 483,64 TL'nin altında olan bir yurttaşın bırakın otomobili bisiklete binmesi mümkün değildir" dedi.

  • 669
Baltacı &quotDolu hasarlı araç sahipleri hayal kırıklığı yaşamıştır"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Milletvekili Baltacı yaptığı açıklamada; "13 Eylül’de ilimizde meydana gelen dolu, sağanak yağış ve sonrası oluşan sel nedeniyle 6 bin 412 ev ve işyeri, 10 bin 790 araç, 6 bin 60 çiftçi ile 265 bin 250 dekar tarım arazisi zarar görmüştür. Afetten toplamda 23 bin 262 yurttaşımız olumsuz etkilenmiştir.

Zararların tanzimi için ilk etapta İl Afet Acil Durum İl Müdürlüğü’ne gönderilen 1 milyon 952 bin 250 TL ödenekle merkez, Taşköprü ve İhsangazi’ye bağlı köylerde mağdur olan 2 bin 364 afetzedenin derdine derman olunmaya çalışılmıştır.

Bu ödeneğin yetersiz olduğuna ilişkin görüşlerimizi paylaşmamız akabinde AKP yetkilileri merkez mahallelerinde evleri zarar gören afetzedelere 2 Milyon 400 bin TL ödeme yapılacağını açıklamıştır. Bu açıklama araçları aynı afette zarar gören yurttaşlarımızı umutlandırıp sevindirmiş ancak bu sevinç çok kısa sürmüştür. Araçlarında dolu nedeniyle çok ciddi hasar olan 10 bin 790 vatandaşımız önceki akşam cep telefonlarına gelen SMS ile hayal kırıklığı yaşamıştır.

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nden gönderilen mesajda doluda araçları hasar gören vatandaşlarımızın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na ikinci bir başvuru yapması gerektiği, hanede kişi başı aylık geliri 483,64 TL’yi geçen araç sahiplerinin başvurularının ise değerlendirilmeyeceği belirtilmiştir.

AKP yetkilileri hanede kişi başı aylık geliri 483,64 TL’nin altında olan bir yurttaşın bırakın otomobili bisiklete binmesinin mümkün olmadığını bilemeyecek kadar cahil midir?

Araç hasarlarının karşılanmayacağının itirafı olan bu mesaj, günlerce işini gücünü bırakıp hasar kaydı yaptırmak için İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün kapısını aşındırmak zorunda kalan vatandaşlarımızın aklıyla dalga geçmekten başka anlam taşımamaktadır. Bugüne kadar gönderilen kaynağı bir lütufmuş gibi gururla açıklayan AKP yetkilileri aynı afette 265 bin 250 dekar arazisi zarara uğrayan 6 bin 60 çiftçinin yaşadığı mağduriyetle ilgili tek bir söz etmeyip çiftçiye verdikleri değeri de göstermiştir.

Afetle ilgili gerekli uyarı zamanında yapılmadığı için yaşanan mağduriyetin birinci derece sorumlusu devlet ve zararın tamamının devlet tarafından karşılanması zorunlu iken AKP yetkilileri ipe un sermekten vazgeçmeli tüm zararın karşılanması için daha gerçekçi çaba sarf etmelidir."