Baltacı, "Hakkı Köylü nerede bizde merak ediyoruz"

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, baro başkanlarının TBMM Çankaya Kapısı önünde bekletilmesine sert tepki gösterdi.

  • 1031
Baltacı, &quotHakkı Köylü nerede bizde merak ediyoruz"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

AKP'nin baroların bölünmesine yönelik hazırladığı kanun teklifi TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülmeye devam ederken, içeriye alınmayan baro başkanlarının TBMM Çankaya Kapısı önünde bekletilmesine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı sert tepki gösterdi.

Talepleri karşılanana dek Meclis önünde bekleme kararı alan baro başkanlarını komisyon çalışmasına ara verildiği esnada ziyaret eden CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, polisin baro başkanlarına karşı takındığı tavır nedeniyle adeta çileden çıktı.

Meclis önünde bekleyen baro başkanlarının çevresine şerit çeken polisin bir süre sonra güvenlik şeridini daraltmak istemesi üzerine duruma müdahale eden Hasan Baltacı, Baro başkanlarının 130 bin avukatın temsilcisi olduğunu belirtti ve “Bugün Sivas Katliamı’nın yıldönümü. Sivas Katliamı’nda sanıkları savunan avukatlar milletvekili oldu bakan oldu. Baro başkanlarını 785 bin kilometrekarede 20 metrekareye sığdıramadınız” sözleriyle polise tepki gösterdi.

Baro başkanlarının gece de devam eden nöbetine destek veren Milletvekili Baltacı, “Baroların bölünmesi, parçalanması, bağımsız savunma yerine siyasete ya da başka ortaklaşmalara dayalı, sesi kısık, cübbesi düğmeli topluluklar yaratacaktır. Cumhuriyetin ve elbette yargının vazgeçilmez kurumları olan barolar da “çoklu baro” kisvesi altıda yıkıldığında bu ülke üzerinde yaşayan ve adalete ihtiyaç duyan istinasız herkes sessiz ve kimsesiz kalacaktır. Hukuk devleti, demokrasi, insan hakları mücadelesinden vazgeçmeyen barolar; savunma bağımsız olmalı demek için, avukatlık mesleğine ve barolara yönelik tasfiye girişimi diyebileceğimiz çoklu baro dayatmasına karşı haftalardır mücadele ediyor. Bugün de 130 bin avukatı temsil eden baro başkanlarının içinde olmadığı bir çalışma şuan Adalet Komisyonunda, görüşülüyor. O baro başkanlarımız ise burada Meclisimizin Çankaya kapısının önünde, etrafı bariyerlerle çevrili bekletiliyor. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu’nda yasa teklifi görüşülürken Türkiye’deki avcıların temsilcilerinin tamamı görüş bildirebiliyor, avcıların temsilcisine kapılar açılıyor ama baro başkanlarına aynı kapılar kapalı tutuluyorsa burada savunma hakkına, barolara ve hukukun üstünlüğü için yürüyen baro başkanlarına düşmanlık vardır.” diye konuştu.

"ADALET KOMİSYONU BAŞKANI HAKKI KÖYLÜ NEREDE BİZDE MERAK EDİYORUZ"

Baltacı ayrıca AKP tarafından hazırlanan ve MHP'nin de destek verdiği çoklu baro teklifinin TBMM Adalet Komisyonu'nda süren görüşmelerinde Adalet Komisyonu Başkanı olan AKP Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü’nün yer almamasıyla ilgili de değerlendirmede bulundu.

Hasan Baltacı, “çoklu baro dayatmasına karşı olan Kastamonu Barosunun, bir üyesi olarak Hakkı Köylü’nün komisyona başkanlık etmesini ve görüşlerini paylaşmasını isterdim” diye konuştu.

Baltacı bu konuda şunları söyledi;

“Hakkı Köylü Meclis’te de bildiğiniz gibi. Kastamonu milletvekili sıfatıyla kendisini Kastamonu’da nasıl göremiyorsak, Adalet Komisyonu Başkanı sıfatıyla Adalet Komisyonu çalışmalarında da göremiyoruz. Kastamonu Barosu’nun da karşı çıktığı çoklu baro dayatması konusunda Kastamonu Barosunun bir üyesi olan Hakkı Köylü’nün komisyona başkanlık etmesini ve görüşlerini paylaşmasını isterdim. Ama seçmen bize soruyor; ‘Hakkı Köylü nerede?’ Bizde merak ediyoruz. Hakkı Köylü ne Kastamonu’da seçmenin yanında, ne de Meclis’te görevinin başında.”