Baltacı 'İktidar politikaları, öğretmenlik mesleğini değersizleştiriyor'

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı 'Öğrencisi tarafından darp edilen öğretmenimize yönelik saldırının temelinde, eğitimde yaşanan sorunlara ve şiddet olaylarına seyirci kalan iktidarın öğretmenlik mesleğini değersizleştiren yaklaşım ve politikaları, her fırsatta şiddet ve nefret dilini ön planda tutması yatmaktadır' dedi.

  • 595
Baltacı 'İktidar politikaları, öğretmenlik mesleğini değersizleştiriyor'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Milletvekili Baltacı; “Her yıl olduğu gibi bugünde ‘24 Kasım Öğretmenler Günü’ resmi olarak kutlanacak, ‘az çalışıyorlar’, ‘çok tatil yapıyorlar’ denilerek her fırsatta mağdur edilen, rencide edilen öğretmenlerimizin ne kadar ‘kutsal’ bir iş yaptıkları hatırlatılarak, acil çözüm bekleyen en temel sorunları bile gündeme getirilmeyecektir.

AKP iktidarı boyunca çalışma koşullarının giderek esnek, kuralsız ve güvencesiz hale getirilmesi, angarya çalışma uygulamalarının artması ve son olarak öğretmenlerimizin iş güvencesine göz dikilmesi, eğitim emekçilerini büyük bir tedirginlik ve karamsarlık içine itmektedir.

Maalesef günümüzde öğretmen; Ataması yapılmadığı için intihar edendir. Geliri yoksulluk sınırının altında olduğu için ek işler yapandır. Diğer ülkelerdeki meslektaşlarından daha fazla çalışıp daha az kazanandır. Bakanı tarafından eleştirilen, 2 aylık tatiline göz konulandır. Eşi ve çocuğu ile farklı illerde ikamet etmek zorunda bırakılandır. Bazen sözleşmeli, bazen kısmı zamanlı usta öğretici, bazen ücretli çalışandır. Sadece 24 Kasımlarda hamaset nutuklarıyla hatırlanandır.

Anne ve babalardan sonra çocuklarımızın yetişmesinde en hayati rolü üstlenen öğretmenlerimiz şüphe yok ki sonsuz bir saygı ve şükran görmelidir. Ancak bugün öğretmenlerimizin bu şükran ve saygıyı gördüğünü söylemek mümkün değildir.

Böyle bir gün arifesinde Kastamonu 10 Aralık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde görev yapan bir öğretmenimizin karşı karşıya kaldığı çirkin saldırı bunun göstergesidir. Öğrencisi tarafından darp edilen öğretmenimize yönelik bu saldırının temelinde; tüm eleştiri ve uyarılarımıza rağmen eğitimde yaşanan sorunlara ve şiddet olaylarına seyirci kalan iktidarın; öğretmenlik mesleğini değersizleştiren yaklaşım ve politikaları, her fırsatta şiddet ve nefret dilini ön planda tutması yatmaktadır.

Saray tarafından hazırlanan 2019 bütçesinde bir kez daha göz ardı edilen öğretmenlerimizin insanca yaşayacak ücret talebi başta olmak üzere, bugüne kadar yaşadığı ekonomik mağduriyetler giderilmeli, son 16 yıl içindeki kayıplarını telafi eden adaletli bir ücret artışı muhakkak sağlanmalıdır.

24 Haziran seçimleri öncesinde meydanlarda verilen sözler tutulmalı, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin ek göstergeleri 3600’e çıkarılmalıdır. Bu konuda Cumhuriyet Halk Partisi gurubu olarak verdiğimiz kanun teklifi genel kurula getirilmeli, neticelendirilmelidir. Ayrıca öğretmenlerin çalışma koşullarının düzenlenmesi, toplumda statü ve saygınlık kazanmaları için öğretmenlik meslek kanununa da mutlaka çıkarılmalıdır.

Tek adam rejiminin, baskı rejiminin sona ermesi, yolsuzlukların yok edilmesi, Türkiye'nin rantı değil halkı öne çıkartan bir anlayış ile yönetilmesi halinde tüm bu sorunlar çözülecektir. Tarihi boyunca öğretmenlere en yüksek değeri veren ve onların yanında olan Cumhuriyet Halk Partisi bu anlayış ile ataması yapılmayan öğretmen ayıbına son verecek, yolsuzluğa giden paraları eğitim sistemimize aktararak, öğretmenin öğrencisiyle, öğrencinin de nitelikli eğitim kurumlarıyla buluşmasını sağlayacaktır.

‘Ulusları kurtaranların yalnız ve ancak öğretmenler olduğu’ gerçeğini bizlere öğreten Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ışığında yürüyen tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım öğretmenler gününü kutluyorum.”