Baltacı, iktidarı sert bir dille eleştirdi

Cumhuriyet Halk Partisi Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı "Benim verdiğim kanun tekliflerini siz Meclis'e getirin ben el kaldırayım" çağrısında bulundu.

  • 852
Baltacı, iktidarı sert bir dille eleştirdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, partisinin hafta sonu gerçekleştirilen Tosya kongresinde iktidarı sert bir dille eleştirirken, iktidar milletvekillerine de “benim verdiğim kanun tekliflerini siz Meclis’e getirin ben el kaldırayım” çağrısında bulundu.

Tosya kongresine katılımın yüksek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başlayan Milletvekili Baltacı,  kongre salonundaki heyecanın ilk seçimde CHP’nin iktidarını işaret ettiğine vurgu yaptı.

AKP’nin en çok oy aldığı Tosya’yı görmezden gelmeye devam ettiğini 24 Haziran’dan bu yana Meclis’e taşıdığı ve çözümünü istediği sorunların halen bekletildiğini belirten Milletvekili Hasan Baltacı; sağlıktan eğitime, istihdamdan tarıma kadar birçok konuda AKP’ye yüklendi.

GÖGÜS HASTALIKLARI UZMANI 1.5 YIL ÖNCEDE YOKTU ŞİMDİDE YOK

Kastamonu’nun en önemli iki sorunundan birinin sağlık olduğunu belirten Milletvekili Hasan Baltacı, Tosya’dan Çankırı’ya her gün 5 minibüs kalktığını, çoğunu da hastaların doldurduğunu dile getirdi.

1.5 yıl önce Plan Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanı Faruk Koca’ya Tosya’nın doktor ihtiyacı ile ilgili bilgi verdiğini ancak halen bu eksiklerin tamamlanamadığını belirten Hasan Baltacı, “çok defa Tosya’ya gidip geldim. Çok defa da Meclis kürsülerinde Tosya’nın sorunlarını dile getirdim. Çözüm bekleyen sorunları dile getirmeye devam edeceğim. İktidara ve tek adam düzenine olağanüstü oy oranıyla destek vermiş Tosya aynı zamanda bizimde evimizdir. Hangi partiye oy verdiğine göre bir ilçenin sorunlarını öne alıp o ilçenin sorununu öne aldım ya da ötelemedim. Tosya’ya özel önem göstermeye çalışıyorum. Çünkü siz iktidara ne kadar çok oy verirseniz verin, onların sizi görmezden geldiğini düşünüyorum.  İktidar Tosya’yı görmüş olsa; devlet hastanesine Göğüs Hastalıkları uzmanı, Nöroloji uzmanı gönderirdi. Ben 1.5 yıl önce Plan Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanı Faruk Koca’ya 40 bin nüfuslu Tosya’da Göğüs Hastalıkları uzmanı olmadığını söylemiştim, bugün halen yok, şimdide yok! Göz doktoru 15 gün var, 15 gün yok! Kastamonu’nun en büyük ilçesinde 1 tane Çocuk Uzmanı var, 1 tane Ortopedi Uzmanı var, 1 tane Kadın Doğum Uzmanı var. O yüzden bugün Tosya’dan Çankırı’ya günde 5 minibüs gidiyor. Tosya’da oy oranımız ne olursa olsun biz Tosya’mızın sorunlarını gündemde tutmaya, eksiklerin tamamlanması için mücadele etmeye devam edeceğiz. 21’nci yüzyılda doğum oranları biliniyorken, genç nüfus ve yaşlı nüfus biliniyorken, ihtiyaçlar biliniyorken neden Devlet Hastanesi’ndeki hekim sayısı planlanamıyor bunu kendimize sormamız lazım. Bu cevap çok basit. Siyaset öncelik meselesidir, siyaset tercih meselesidir. İktidarın tercihi Tosya Devlet Hastanesi değil, Kastamonu Devlet Hastanesi değil. İktidarın tercihi çok açık ve net olarak hasta garantili Şehir Hastaneleridir. Yandaş müteahhitlerine yaptırdığı şehir hastanelerine gösterdiği özen kadar bizim devlet hastanelerimize özen gösterilmiyor.” diye konuştu.

CUMHURİYET MAHALLESİ’NDE OKUL YOK

Bir diğer önemli sorunun eğitim olduğuna dikkat çeken Milletvekili Baltacı, il genelinde olduğu gibi Tosya’da da öğretmen açığının ücretli ve sözleşmeli öğretmenlerle kapatılmaya çalışıldığına dikkat çekti.

Tosya’nın en büyük mahallesinde okul olmadığını belirten Hasan Baltacı, “Eğitim ilimizin en büyük iki sorunundan biri. İl genelinde 603 öğretmen açığı var. Tosya’mızda 30 sözleşmeli, 18’de ücretli öğretmenle bu açık kapatılmaya çalışılıyor. Öncelikle şunu söylüyorum; Öğretmenin ücretlisi, sözleşmelisi olmaz. Öğretmen öğretmendir. Öğretmenlerimize hak ettiği değer mutlaka verilmeli, bunca öğretmen açığı varken, 500 bine yakında ataması yapılmayan öğretmen öğrencileriyle buluşmayı beklerken gerekli adımlar acilen atılmalıdır. Ayrıca en büyük ilçemizin en büyük mahallesinde Cumhuriyet Mahallesinde okul yok. Okullar mutlaka çocuklarımızın ulaşabileceği mesafede olmalı” ifadelerini kullandı.

YANDAŞLARIN VERGİ BORCUNU SİLMEK YERİNE SANAYİCİNİN BORCUNU YAPILANDIRSAYDINIZ FABRİKALAR KAPANMAZ, İŞÇİLER İŞİNDEN OLMAZDI

Tosya’nın yaşanan ekonomik krizden ilk etkilenen ilçelerin başında geldiğini bir kez daha vurgulayan Milletvekili Hasan Baltacı, AKP’nin tercihini sanayiciden yana değil, yandaş şirketlerin vergi borcunu silmekten yana kullandığını kaydetti.

Tosya’da onlarca fabrikanın kapandığını, binlerce işçinin ise işsiz kaldığını hatırlatan Milletvekili Baltacı, “Yine geçen yıl ‘bu ülkede kriz yok, işsizlik sorunu yok’ diyenlere Meclis’ten seslenmiş o zaman Tosya’ya gidelim bakalım demiştim. Tosya’nın marangoz esnafını gezdim. Tosya’da çarkın dönmediğini gördüm. Bir kapının, bir sehpanın, bir mobilyanın hangi süreçten geçtiğini, nasıl emek harcandığını bilmeyenler Tosyalı marangozların içinde bulunduğu durumu bilmez. Menteşesi ithal, çivisi ithal, boyası ithal, tutkalı ithal, kerestesi pahalı olan marangozlar bugün artık üretmez durumdalar. Tosya’daki sanayicilerimizi gezdim. En çok dert yandıkları husus sigorta ve vergi giderleri oldu. En çok dert yandıkları husus elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar ve kredi borçları oldu. Yeri geliyor iktidar bir KHK ile kendi yandaş şirketlerinin, Cengiz Holding’in 425 milyon liralık vergi borcunu siliyor. O şirketlerin vergi borcunu silenler, Tosyalı sanayicinin, esnafın kredi borçlarını neden yapılandırmıyor? Eğer Tosya’daki sanayicimizin borçlarını yapılandırsanız, eğer yandaş şirketlerinize vermiş olduğunuz desteğin yarısı kadar Tosya’daki sanayicimizin elektriğine, doğalgazına destek vermiş olsaydınız fabrikalar kapanmaz, binlerce işçi işinden olmazdı” dedi.

SİZ MECLİS’E GETİRİN BEN EL KALDIRAYIM

Gerek BAKAP ile ilgili verdiği kanun teklifi, gerekse Tosya pirinci, Taşköprü sarımsağı ve Kastamonu Siyez buğdayına alan bazlı ürün desteği sağlanması ile ilgili sunduğu kanun teklifi hakkında da AKP’li milletvekillerine çağrıda bulunan Hasan Baltacı, “siz Meclis’e getirin ben evet diyeyim” ifadelerini kullandı.

BAKAP’ın kurulması halinde Kastamonu’nun ek yatırım avantajlarından faydalanabileceğini, alan bazlı ürün desteği teklifinin yasalaşması halinde Tosyalı pirinç üreticisinin dönüm başına 120 lira destek alacağını belirten Milletvekili Hasan Baltacı, “Meclis’e bazı kanun teklifleri verdim. Dedim ki ; nasıl GAP varsa, DOKAP varsa, KOP varsa, DAP varsa birde Batı Karadeniz Kalkınma İdaresi Başkanlığı kurulsun dedim. Kastamonu, Çankırı, Sinop, Karabük, Zonguldak ve Bartın’ı içine alacak, bu illerimize yatırımların artmasını sağlayacak bir kanun teklifi verdim. Defalarca Kastamonu’nun 5’nci teşvik bölgesine alınması gerektiğini dile getirdim. Şimdi diyorlar ki biz memleketimiz için her şeyi yaparız diyorlar. Şimdi bu kanun teklifi sanayicinin işine yaramayacak mı? Kastamonu’nun 5’nci teşvik bölgesine alınması Kastamonu’da yatırımların artması anlamına gelmeyecek mi? Neden destek vermiyorlar, neden görmezden geliyorlar? Yine Kastamonu’nun coğrafi işareti olan özel ürünlerine alan bazlı ürün desteği verilsin dedim. Bu konuda hazırladığımız kanun teklifini Meclis’e sundum. Eğer bu kanun teklifi yasalaşırsa; Tosya pirincine, Taşköprü sarımsağına, Siyez Buğdayına dekar başına destek verilecek. Bu ülkede fındığa alan bazlı ürün desteği veriliyor. Kayısıya alan bazlı ürün desteği veriliyor. Neden Tosya pirincine, Taşköprü sarımsağına, siyez buğdayına alan bazlı ürün desteği verilmesin. Teklifimiz yasalaşırsa Tosya pirinci üreticisine bu sene dönüm başına 120 TL, gelecek sene ise 130 TL destek verilecek. Sonraki yıllarda yapılacak destek ödemeleri, tüketici fiyat endeksindeki artışlardan az olamayacak. Diğer coğrafi işaretli ürünlerimiz için de benzer destek talebimiz oldu. Coğrafi işaretli ürünlerimize sahip çıkalım dedim ama iktidar bunu da görmedi. Şimdi çağrıda bulunuyorum; Eğer çiftçinin yanındaysanız, eğer işinin, sanayicinin yanındaysanız ve benim verdiğim kanun tekliflerini beğenmiyorsanız; bu teklifleri siz Meclis’e getirin ben elimi kaldırayım ve evet diyeyim” şeklinde konuştu.

47 VİRAJ SAYABİLDİM!

Tosya’nın yol sorununun acilen ele alınması gerektiğini bir kez daha dile getiren Milletvekili Hasan Baltacı şunları söyledi; 
“Sürekli Tosya’ya gelip gidiyoruz. Aynı yolu kullanıyoruz. Saymaya çalıştım, 47 viraj sayabildim. Hep söyledim. Şu Tosya yolunu yapalım dedim. Üretim üssü olan Tosya ile Kastamonu arasındaki bağı güçlendirelim, Tosya kendisini Ilgaz’ın öbür tarafında kendisini üvey evlat hissetmesin dedim. Ama daha atılmış tek bir adım yok.”

KAPIDA KDV YÜZDE 8 OLMALI

Mobilya da KDV’nin yüzde 18’den 8’e düşürülmesini olumlu bulduğunu kaydeden Milletvekili Baltacı, “Mobilya da KDV yüzde 8’e düşürüldü. Olumlu bir gelişme ama girdi maliyetleri düşürülmeden bu indirim tek başına düşünülen faydayı sağlayamayacağını düşünüyorum. Mobilyada KDV 8 ama kapı üretiminde, satışında KDV oranı halen yüzde 18. Kapı üretiminde de KDV’nin yüzde 8 düşülmesi gerekiyor” diye konuştu.

TOSYA’NIN SORUNLARINI GÜNDEMDE TUTMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Tosya’nın sorunlarını gündem de tutmaya devam edeceklerini, çözümü için mücadele göstereceklerini belirten Hasan Baltacı sözlerini şu cümlelerle tamamladı;
“Bugün Türkiye’de geniş tanımlı işsizlik rakamı 8 milyona ulaştıysa, 5 milyon insan Genel Sağlık Sigortası ve Bağ-Kur prim borcunu ödeyemediyse sağlık hizmetinden, ilaç alma hakkında yararlanamama tehlikesi yaşamışsa Cumhuriyet Halk Partisi’nin daha çok mücadele etmesine ihtiyaç var demektir. Bugün üreten köylü perişansa, mazotuna, ilacına gübresine güç yetiremiyorsa, tarlası, traktörü ipotek altındaysa, ürettiği ürün para etmiyor ve bu ülkeye pirinci, sarımsağı, buğdayı dışarıdan ithal ediyorsa Cumhuriyet Halk Partisi mücadeleden bir an olsun geri duramaz. Cumhuriyetin kalkınmacı siyaseti sayesinde kurulan tüm fabrikalar, bütün işletmeler teker teker satıldıysa, Şeker Fabrikaları, Kağıt fabrikaları, PETKİM’i, Telekom’u elden çıkarıldıysa mücadeleden vazgeçemeyiz. Bu ülkenin evlatları bir inat uğruna Libya çöllerine gönderiliyorsa, kadınları artık her gün IŞİD vari yöntemlerle öldürülüyorsa, yoksul çocuklarına devletin cemaatlere terk ettiği yurtlarda cinsel istismarda bulunuluyorsa Cumhuriyet Halk Partisi’nin kongresi umutla yarınlara ulaşmayı bekleyen tüm vatandaşlarımıza sahip çıkmalıdır, çıkacaktır. Bir kez daha şunu ifade etmem gerekirse Tosya’nın sorunları gündemde tutmaya devam edeceğiz. Biz Tosya’yı üvey evlat olarak görmüyoruz, evimiz olarak görüyoruz. Alınan oylar, yapılan tercihler başka bir konu. Ama biz Tosya’yı gündemden düşürmemeye gayret edeceğiz. Sizin her sorununuz bizim sorunumuzdur. Bu kongreyi de bu bilinçle ele alıyoruz. Eksik bıraktığımız bir konu varsa Meclis kürsüsünden tekrar tekrar dile getireceğiz.”