Baltacı 'Kastamonu çiftçisinin sorun ve taleplerine dikkat çekti'

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Kastamonulu şeker pancarı üreticisinin şeker pancarı taban fiyatıyla ilgili talebini Meclis kürsüsünde dile getirdi.

  • 1294
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Baltacı 'Kastamonu çiftçisinin sorun ve taleplerine dikkat çekti'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda yasalaşan Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi görüşmelerinde ülke ve Kastamonu çiftçisinin sorun ve taleplerine dikkat çekti.

Kastamonu çiftçisinin içler acısı durumunu Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlar üzerinden ülke kamuoyuyla paylaşan Milletvekili Baltacı, Kastamonu halkının Kastamonu Şeker Fabrikası’nın özelleştirme kapsamından çıkartılması ve Kastamonulu şeker pancarı üreticisinin şeker pancarı taban fiyatıyla ilgili talebini Meclis kürsüsünde dile getirdi.

ÇİFTÇİ BİZE “KURT’MU BOĞUYORSUNUZ KARDEŞİM, NE İŞİME YARIYORSUNUZ” DİYOR

AKP’li milletvekillerinin, halkın acil çözüm beklediği sorunlardan uzak Kanun tekliflerine Meclis’in mesai harcamasına tepki göstererek ve tarımla ilgili bir yasa teklifi görüşülürken tarım bakanının Meclis’te bulunmamasına eleştiri getirerek sözlerine başlayan Milletvekili Hasan Baltacı, “Bizim oralarda böyle çok önemli işler yapacakmış gibi görünen insanlar için ‘Kardeşim, kurt mu boğuyorsun, ne iş yapıyorsun?’ derler. Meclise baktığımda bugün burada Tarım Kanunu görüşülürken sokaktaki çiftçi, üretime küsmüş çiftçi, borçları dağları aşmış çiftçi bize böyle söylüyor; ‘Kurt mu boğuyorsunuz kardeşim siz orada, ne işime yarıyorsunuz?’ diyor. ‘Siz, orada bizim işimize yarayan, bizim derdimize derman olacak, bizim derdimizi çözecek hangi yasayı çıkartıyorsunuz da orada çalışıyorsunuz?" diye soruyor. Bunun karşılığında yapılan anketlerde şunu görüyoruz; Meclise güven yüzde 1'e düşmüş. Bugün, Tarım Kanunu'nu görüşüyoruz. Aslında, burada Tarım Bakanının olması gerekiyor. 61 milletvekiliniz yan yana gelmiş, bir kanun teklifi hazırlamışsınız ama burada Tarım Bakanın olmadığı bir ortamda Türkiye tarımının meseleleri konuşuyormuş gibi yapıyoruz.” dedi.

ÇİFTÇİMİZDEN 1.650 TL’YE ALDIĞIMIZ BUĞDAY’I YURT DIŞINDAN NEDEN 2.145 TL’YE İTHAL EDİYORUZ?

Hobi bahçelerinin düzenlenmesini, taklit ve tağşiş ürünler ile yasaklanan saatlerde alkol satışına kesilecek cezaların arttırılmasını öngören söz konusu Kanun teklifi yerine çiftçinin biriken borçlarının, tarım ithalatının, çiftçinin ekmekten vazgeçtiği tarım alanlarının yanı sıra çiftçinin bankalar ile Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının Meclis’te konuşulması ve bu sorunlara çözüm üretilmesi gerektiğine vurgu yapan CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, “Ne yapmamız gerekiyor? Çiftçinin borçlarını konuşmamız gerekiyor, ithalatı konuşmamız gerekiyor, yok edilen tarım arazilerini konuşmamız gerekiyor, ekilmeyen, ekilmekten vazgeçilen tarım arazilerini konuşmamız gerekiyor, yaklaşan gıda krizini konuşmamız gerekiyor ve her şeyden önemlisi taban fiyatlarını konuşmamız gerekiyor. Neyi konuşmamız gerekiyor? Çitçi, pancar taban fiyatının açıklanması istiyor, bunu konuşmamız gerekiyor. Neyi konuşmamız gerekiyor? Süt üreticisi, süt üretmekten perişan duruma gelmiş, zam bekliyor, bu zammı konuşmamız gerekiyor. Neyi konuşmamız gerekiyor? Buğday üreticisi, bizim kendi köylümüz, buğdayını üretmiş Toprak Mahsulleri Ofisine bin 650 liradan veriyor, biz ithalatı 2 bin 145 liradan yapıyoruz. Niye bu ithalatı 2 bin 145 liradan yapıyoruz ve niye ithal ediyoruz? Esasında, bunu konuşmamız gerekiyor. Çiftçinin borçlarını konuşmamız gerekiyor arkadaşlar. Bir litre sütün karşılığında bir kilo yem niye alınmıyor? Onu konuşmamız gerekiyor. Çiftçimize Tarım Kanunu'ndan kaynaklanan 176 milyar lira ödememiz gerekirken biz niye hububat ithalatına 18 yılda 24.5 milyar dolar ödemişiz? Bunu konuşmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

18 YILDA 75 BİN 85 ÇİFTÇİ İDARİ TAKİBE, 18 BİN 250 ÇİFTÇİMİZ İSE İCRAYA DÜŞMÜŞ

Kastamonu çiftçisinin nasıl bir çıkmazda olduğunu, Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borç, idari ve hukuki takip rakamları üzerinden ülke kamuoyuyla paylaşan Milletvekili Baltacı şunları söyledi; “Sadece Kastamonu'da 18 yılda Tarım Kredi Kooperatiflerinden 103 bin 96 çiftçimiz kredi kullanmış. Bu çiftçilerimizden 75 bin 85’i idari takibe, bu çiftçilerden 18 bin 250’si ise icraya düşmüş. İşte, bunu burada konuşmamız gerekiyor. Bunu burada konuşursak Türkiye Büyük Millet Meclisine güven de artacaktır. Değerli milletvekilleri, Kastamonu'da yine, sadece 2020 yılının ilk 9 ayında kredi kullanan 4 bin 12 çiftçiden 3 bin 63'ü borcunu ödeyemediği için idari takibe alınmış. Bu çiftçilerden 135'i ise icralık duruma düşmüş. Sadece bu yıl Kastamonu çiftçisinin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan gecikmiş borç yükü 35 milyon 576 bin 279 liraya ulaşmış. Neyi konuşmamız gerekiyor? Borçları konuşmamız gerekiyor.”

EN YOKSUL İLİZ ÇÜNKÜ MADENLERİMİZ SATILDI, FABRİKALARIMIZ SATILDI, LİMANLARIMIZ SATILDI

Cumhuriyetin en kadim illerinden olan Kastamonu’nun maalesef bugün Türkiye’nin en yoksul ili olarak anılmaya ve bilinmeye başlandığını belirten Hasan Baltacı, “Kastamonu özelinde söyleyecek olursam biz Türkiye'nin, cumhuriyetin en kadim şehirlerinden biriyiz ama bundan bir ay önce TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre, aynı zamanda, Türkiye'nin en yoksul illerinden biriyiz. Niye en yoksul illerinden biriyiz? Madenlerimiz satıldı, fabrikalarımız satıldı, limanlarımız satıldı. Şeker Fabrikası da halen satış listesinde. Şeker Fabrikasının satılmaması için onlarca kez mücadele verdik ama hâlâ Şeker Fabrikasının satışı özelleştirme listesinden çıkarılmadı.” diye konuştu.

16 POLAR İÇİN 390 TL, 20 POLAR İÇİN 460 TL

Pancar çiftçisinin taban fiyat talebini de Meclis kürsüsüne taşıyan Milletvekili Baltacı, “Hâlbuki, imkân verilirse pancar üretimi Kastamonu'da sürekli artıyor. Bu yıl 420 bin ton pancar işlenecek ve 56 bin ton kristal şeker üretilecek ama çiftçinin merak ettiği şu: Yüzde 16 polar şeker ihtiva eden pancara ne kadar taban fiyat vereceksiniz? Talepleri 390 lira. Yüzde 20 polar şeker ihtiva eden pancar için talepleri 460 lira.” İfadelerini kullandı.

GALOŞ GİYMEDEN TARLALARI DOLAŞIN, ÇİFTÇİNİN DERDİNİ DİNLEYİN

AKP sıralarına da seslenen Milletvekili Hasan Baltacı sözlerini şu cümlelerle tamamladı: “Değerli milletvekilleri, galoş giyerek tarlaya giren bir genel başkanın esnafın kafasına çay fırlatmasını, inanın ben yadırgamıyorum ama buradan bir tavsiyem var: O saraylarınızdan çıkın, halkın arasına karışın. Galoş giymeden tarlaları dolaşın, çiftçinin derdini dinleyin. Çünkü siz saraydan çıkmazsanız gün gelecek, halk o saraya girecek."