'Çalışan Gazeteciler Günü'nü özgürlükten uzak ve sözde bir şekilde kutlamaktayız'

CHP Kastamonu İl Başkanı Hikmet Erbilgin, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle basın açıklamasında bulundu.

  • 367
'Çalışan Gazeteciler Günü'nü özgürlükten uzak ve sözde bir şekilde kutlamaktayız'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erbilgin yazılı açıklamasında; “Demokrasinin temel taşlarından olan, haber alma özgürlüğünün en etkili aracı olan basınımızın 10 Ocak 1961 tarihinde 212 sayılı kanun ile yürürlüğe giren basın emekçilerimizin haklarını düzenleyen ve ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ olarak kabul edilen bu özel günü, özgürlükten uzak ve ‘sözde’ bir şekilde kutlamaktayız.

Anayasal hak olarak tanımlanan düşünce, ifade ve haber alma özgürlüğünün en etkili aracı olan basının 58 yıl sonra geldiği nokta düşündürücüdür.

Basın sektöründe çalışan, daha doğrusu çalışmaya çalışan basın mensuplarımızın ekonomik ve sosyal hakları neredeyse kullanılamaz hale gelmiştir.  Öte yandan iktidar baskısı sebebiyle sansür ve oto sansür uygulamaları sebebiyle halkın haber alma hürriyeti olumsuz bir şekilde etkilenmektedir. Oysa demokrasi ve özgürlüklerin teminatı olan basının özgürlüğünü eksiksiz bir şekilde savunmanın aslında demokrasiyi savunmak olduğu ortadadır. Gazetecilerin özgürce haber yapmasını sağlamak demokrasinin olmazsa olmazıdır. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde, bir kez daha haykırıyoruz; Gazetecilik suç değildir.

Her türlü zorluğa göğüs gererek görevlerini layıkıyla yapma mücadelesi veren başta Kastamonu’daki emekçi basın mensupları olmak üzere tüm gazetecilerimize; kamuoyunun haber alma hakkının önündeki engellerin kaldırıldığı, gazetecilere baskı ve tehditlerin son bulduğu ve ifade ve düşünce özgürlüğünün yaşama geçirildiği günler diliyorum.”