CHP'li heyet, çiftçiler için çalışma başlattı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) geçen ay yaşanan ani sıcaklık değişikliklerinin tarım arazileri üzerinde oluşturduğu zararlar üzerine harekete geçti.

  • 395
CHP'li heyet, çiftçiler için çalışma başlattı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye genelinde çiftçilerden yükselen şikayetler üzerine 15-25 Mayıs tarihleri arasında yaşanan doğal afetlerin tarımsal üretime etkilerini araştırmak amacıyla milletvekillerine talimat veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, aralarında Kastamonu’nun da bulunduğu 19 ilde afetlerin ürünlere verdiği zararların incelenerek raporlaştırılmasını istedi.

Çalışmalarına başlayan CHP'li milletvekilleri heyetleri 14 Haziran'a kadar söz konusu zararları yerinde tespit edip, rapor haline getirecek. Kastamonu’da 8 Haziran Pazartesi günü inceleme ve çalışma yapacak olan heyette; Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı ile birlikte Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel ve Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu yer alacak.

Diğer yandan Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, 10 Haziran Çarşamba günü Antalya Milletvekili Aydın Özer ve Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal ile birlikte afetlerin tarımsal üretime etkilerini araştırmak amacıyla Çankırı’ya gidecek.

Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal'ın koordinesinde 19 ilde görevlendirilen milletvekili heyetleri, başta çiftçiler olmak üzere, il ve ilçe tarım müdürlükleri ile ziraat odaları temsilcileriyle görüşecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan Orhan Sarıbal; "19 ilde heyetlerle yapacağımız ziyaretlerde temel amacımız doğal afetlerin üretim üzerindeki etkilerini, çiftçi üzerindeki etkilerini, korana sürecinde bir gıda riskini etkileyecek oranda olup olmadığını tespit edebilmek, ülke üretimine katkısında veya zararında ne gibi sorunlar var onu izleyebilmek." diye konuştu.

Çalışmayla aynı zamanda, "Çiftçinin durumu nedir?" sorusunun cevabını da arayacaklarını aktaran Sarıbal, çiftçilerin neredeyse yüzde 90'ının da sigortasız olduğunu söyledi.

2090 sayılı Afet Kanunu olduğunu hatırlan Sarıbal, 2006'da yayınlanan yönetmeliğin ise TARSİM'e doğrudan atıfta bulunduğunu anımsattı. Bu yönetmeliğin TARSİM güvencesindeki alanlara hiçbir şekilde ödeme yapılmayacağını söylediğini belirten Sarıbal, çiftçinin primlerinin ve muafiyetlerinin çok yüksek olması nedeniyle TARSİM'den uzak durduğunu bildirdi. Bu yüzden doğrudan çiftçinin kaderine terk edildiğini savunan Orhan Sarıbal, 19 ilde görev yapacak heyetlerin çiftçilerin yanı sıra il ve ilçe tarım müdürlükleri, ziraat odaları, orman müdürlükleri ile TARSİM yetkilileri ile detaylı bir şekilde görüşeceğini belirtti.

Yapacakları çalışmayla çiftçilerin, "hangi ürün ne kadar zarar gördü", "zararın miktarı ve nedeni" gibi tüm sorunlarını belgeli olarak rapor haline getireceklerini söyleyen Sarıbal, raporlarını Genel Başkan Kılıçdaroğlu'na sunacaklarını kaydetti.

"Parti olarak Türkiye'de adeta tarımın bir haritasını çıkaracağız." diyen Sarıbal, yapılacak değerlendirmeler sonucu yeni kanun teklifleri verilebileceğini de sözlerine ekledi.