Demir, Kastamonu'nun sorunlarını anlattı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin ev sahipliğinde Ankara İlbank Sosyal Tesislerinde Çevre Komisyonu Üyeleri olarak kahvaltıda biraya gelindi.

  • 2463
Demir, Kastamonu'nun sorunlarını anlattı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bakan Özhaseki yaptığı sunumla, Komisyon Üyelerine bir çok konuda bilgilendirme yaptı.
 
Milletvekili Murat Demir, Bakan Özhaseki’ye soru cevap şeklinde Kastamonu ve ilçelerimizle ilgili sorunları iletti.
 
Demir; “Kastamonu inanç turizmi, doğa turizmi ve deniz turizmde önemli bir İl konumunda.  İl Belediyemiz, ilimizde bir çok sorunu sınırları dahilinde çözüyor, yani arı gibi çalışıyor. Vaatlerin %100 bitirildiği gibi ötesine bile geçti. Fakat İlçe Belediyelerimiz de,  özellikle sahil ilçelerimizde yaz aylarında nüfus oldukça artmakta ve bu nüfus artışı  4 ay gibi bir süre devam etmekte. Gelirleri az olan, bazen gelirleri giderlerini karşılayamayan bu belediyelerimiz özellikle kalabalık nüfusta çöp ve çevre sorunları ile karşı karşıya kalıyor. Ekipman eksikleri, çöp aktarma istasyonları eksikleri hat safhada. Bu çöp sorununun kesin çözümünde Bakanlığımızın desteğine ihtiyacımız vardır. Bu konuda Bakanlık tarafından proje yapılıp, bu çöp ve çevre sorununa kalıcı çözüm bulunmasını istiyoruz.
 
Sayın Bakanım; özellikle köylerde hisseli tarla ve arsa paylaşımları içinden çıkılmaz bir hal aldı. Akrabalar abi-kardeş birbirlerine düşman oldular. Oldukça mağdur kişiler var. Cinayetler işlenmeye başladı. Kangren olan bu soruna kesin çözüm bulunmalı. Köylere geri göç olarak sadece bu sebepten gelmeyen çok insan var.
 
Belediyelerimizin, özellikle İlçe Belediyelerimizin imar 18 uygulamaları ve  imar planları oldukça uzun sürmekte. Bakanlığımız bu anlamda biraz daha hızlı hareket etmeli, çözülmeyen ilçelerde Bakanlık olarak resen müdahil olunmalı ve bu sıkıntılar giderilmeli. Biz bu sorunu İnebolu’da yaşadık, yaşıyoruz. Örneğin İnebolu’da hastane inşaatına 5 aydır başlayamadık.
 
Bölgemizde ve dünyada iklim değişiklikleri fazlası ile yaşanmakta. Özellikle Kastamonu’da, Cide İlçemiz ve civarında Ağustos ayında m2’ye 186 kg yağış düşmesi bunun bir örneği. Bu bağlamda; ilçelerin yerleşim yerlerinin imar planlamalarında bodrum kat, anayol, arazi kotları ve karayolu konusunda, menfez ve köprü geçişlerinde hassasiyet gösterilmelidir.” Dedi.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Milletvekili Murat Demir’in sorularına karşı; “Araç talepleriniz peyderpey olarak karşılanacak. Diğer konularla alakalı olarak yakın zamanda bu sorunları yerinde göreceğimiz ve ayrıntılı görüşeceğimiz bir Kastamonu ziyaretimiz olacak. Sizin vesilenizle tüm Kastamonu halkına selam ve sevgilerimi gönderiyorum.” Dedi.