'Ekonomideki çatlağı halkın cebinden karşılamaya çalışıyorsunuz'

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Kastamonu'da arttırılan trafik denetimi uygulamaları ve kesilen cezaları meclis kürsüsünde dile getirdi.

  • 588
'Ekonomideki çatlağı halkın cebinden karşılamaya çalışıyorsunuz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, il genelinde arttırılan trafik denetimi uygulamaları sonucu kesilen cezaların ekonomik krizle boğuşan Kastamonululara vurduğu ağır darbeyi Meclis’te dile getirdi.

Milletvekili Hasan Baltacı, Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin egzoz emisyon ölçümünü süresinde yaptırmamanın cezasını bin 250 liraya, egzoz gazı emisyonu yönetmelikte belirlenen standartlara aykırı olan araçların sahiplerine verilecek cezanın ise 2 bin 500 liraya çıkarılmasını öngören 7’nci maddede CHP Grubu adına söz aldı.

Yanlış ekonomi politikaları sonucu açık veren hazineye vatandaşın cebinden yama yapılmaya çalışıldığını söyleyen Milletvekili Hasan Baltacı, Kastamonu’da büyük bölümü Cumhurbaşkanlığı’nın 100 günlük icraat programının uygulandığı döneme ait toplam 5 milyon 527 bin 863 lira trafik cezası kesilmesini eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anayasa’yı sürekli çiğnerken vatandaşlardan kurallara eksiksiz uymasını beklediğini ifade eden Milletvekili Baltacı; elektrik, doğalgaz ve temel tüketim maddelerinde yapılan fiyat artışlarına ve 2019 bütçesiyle birlikte vergi gelirlerinin yüzde 20 arttırılacak olmasına da sert çıktı.

Meclis’te halkın gündeminin, sorunlarının konuşulmadığını, saray ve iktidarın ihtiyaçlarına göre kanun çıkarıldığını belirten Milletvekili Hasan Baltacı şunları söyledi;

MEMURLAR, NERDEYSE “GÖZÜNÜZÜN ÜZERİNDE KAŞ VAR” DİYE CEZA KESMEK ZORUNDA BIRAKILDI
“7’nci madde üzerine söz almış bulunuyorum. Bu madde ile egzoz emisyon ölçümünü süresinde yaptırmamanın cezası bin 250 liraya, egzoz gazı emisyonu yönetmelikte belirlenen standartlara aykırı emisyona sahip olan araçların sahiplerine verilecek ceza ise 2 bin 500 liraya çıkarılıyor. Seçimlerin üzerinden 5 ay, Cumhurbaşkanlığı 100 günlük icraat programının üzerinden ise yaklaşık 4 ay geçti. Dönüp baktığımızda programın bir yönüyle eksiksiz uygulandığını görmek mümkün. Ekonomide açtığınız derin çatlağı kapatmak için; iğneden ipliğe, elektrikten doğalgaza, tüm temel tüketim maddelerinden, dolaylı dolaysız vergiler ile cezalara yapılan zam ve artışlarda tavizsiz bu programı başarıyla uyguluyorsunuz. Bu plan kapsamında tüm kentlerde olduğu gibi Kastamonu’da da trafik uygulamaları görülmemiş yöntemlerle arttırıldı. Emniyet güçleri dronlar, helikopterler, ellerinde ceza makbuzlarıyla adeta ceza kesecek sürücü ve araç avına çıkarıldı. Memurlar kurum baskısından ötürü nerdeyse “gözünüzün üzerinde kaş var” diye vatandaşa ceza kesmek zorunda bırakıldı. Kastamonu Olukbaşı’nda farı bozuk, yangın tüpü yok diye ceza kesilen sürücü, Kuzeykent’te cep telefonuyla konuştuğu gerekçesiyle bir makbuzla daha karşılandı. Seçim bölgem Kastamonu’da Emniyet Müdürlüğü; büyük bölümü 100 günlük icraat programının uygulandığı döneme ait; 5 milyon 527 bin 863 lira trafik cezası kesti. Toplamda; 5 bin 396 sürücüye, 10 bin 524 araç plakasına işlem yapıldı.

3 AYDA ELEKTRİK FATURAM 97 LİRADAN 181 LİRAYA ÇIKTI
“Bu programın adı, icraat ya faturaları da teğet geçmedi. Ben kendimden örnek vermek istiyorum. Eylül ayında 97 lira, Ekim ayında 141 lira, Kasım ayında ise 181 lira elektrik faturası ödemişim. Fatura 3 ayda; 97 liradan 181 liraya çıkmış. 10 gün doğalgaz kullandım 255 lira fatura geldi. Ben Kastamonu’da villada, rezidansta ya da saray da yaşamıyorum. Sıradan bir apartman dairesinde oturuyorum. Halk nefes bile alamaz durumdayken gelen yeni bütçeye baktığımız da vergi yağmuruna tutulacağımız görülüyor. Vergi gelirlerinden toplam 757 milyar lira alınacak. Yani halkın sırtındaki vergi yükü yüzde 20 artacak, daha da ağırlaşacak. İki haftaya kadar krize ve halkın ekonomik yıkımına çare sunmayan 2019 bütçesi genel kurula gelecek. Sadece faiz giderlerine 117 milyar lira ayrılan bir bütçeden söz ediyorum. İktidar şunu iyi bilmeli ki; Ekonomide açtığınız bu derin çatlağı, sarayın yol açtığı israf ekonomisini ve yandaşlarınızın borçlarını, vatandaşın sırtına yüklediğiniz dolaylı dolayız vergileri artırarak, cezaları 2 katına çıkararak, çocuk bezinden tuvalet kağıdına, soğandan patatese kadar tüm temel tüketim maddelerinin yanı sıra doğalgaza, elektriğe zam yaparak karşılayamazsınız. Sosyal devletin görevi hazinedeki açığı vatandaşın temel ihtiyaçlarına zam yaparak ya da trafik cezası keserek kapatmak değildir. Görünen odur ki; yapısal reformlar beklenirken, damadın yönettiği ekonomide oluşan ağır tahribatı; halkın cebinden karşılamaya çalışıyorsunuz.”

ERDOĞAN ANAYASA’YI PASPASA ÇEVİRMİŞKEN KİMSENİN KIRMIZI IŞIKTA DURMASINI BEKLEYEMEZSİNİZ
“Şimdi hepimiz gerçekçi olmalıyız. Özellikle trafik cezaları için bunu söylüyorum. Sayın Erdoğan anayasayı paspasa çevirmişken, sadece bu yasama yılında önümüze gelen yasa tekliflerinin neredeyse tamamı anayasanın temel ilkelerine aykırı iken, kendi değiştirdiğiniz anayasa maddelerini bile yine kendiniz çiğnerken, kimsenin kırmızı ışıkta durmasını, emniyet kemeri takmasını bekleyemezsiniz.”

MECLİS ÇÖZEMEZSE, İŞÇİLER, ÇİFTÇİLER SORUNLARINI ÇÖZECEK BİR YOL BULACAKTIR 
“Bu meclis çatısı altında halkın gerçek gündemi tartışılması gerekirken maalesef bu sorunlar hiç konuşulmuyor. Bizim kanun tekliflerimiz kenarda bekletilirken, meclis bu yasama döneminin başından bu yana sadece iktidarın gündem ve ihtiyaçları doğrultusunda kanun çıkarıyor. Oysa; iflaslar artmış, konkordatolar artmış, intiharlar artmış, antidepresan kullanımı son 5 yılda yüzde 70 artmış, toplumsal bir cinnet kapımıza dayanmışken; bu meclis sorunları çözmeyecekse şu iyi bilinmelidir; İşçiler kendi sorunlarını çözecek bir yol bulacaktır. Çiftçiler kendi sorunlarını çözecek bir yol bulacaktır. Emekliler, gençler ve kadınlar sorunlarını çözecek bir yolu mutlaka bulacaktır. Çünkü; bir yol var. Başka bir Türkiye var, başka bir dünya var.”