'Kastamonulular hekime ulaşmak için daha ne vermeli?'

CHP Milletvekili Hasan Baltacı, Plan Bütçe Komisyonu'nda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin Kastamonu'dan yüzde 69 oy aldığını belirterek 'Kastamonulular ne yapmalı ki hekime ulaşsın? Daha ne vermeli? Bunu merak ediyorum' dedi.

  • 588
'Kastamonulular hekime ulaşmak için daha ne vermeli?'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Sağlık Bakanlığı bütçesi görüşülürken Bakan Fahrettin Koca’ya Kastamonu’da ki sağlık problemleri ile ilgili sorular yöneltti.

Önceki gün geç saatlere kadar süren komisyon toplantısında 5 dakikalık söz alan Milletvekili Hasan Baltacı, Bakan Koca’nın; kişi başına düşen doktor sayısı, randevu sistemi ve şehir hastaneleri ilgili yaptığı açıklamalarını eleştirdi.

Daha önce Meclis genel kurulunda il genelindeki uzman tabip ihtiyacını gündeme getiren Milletvekili Hasan Baltacı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yardımcıları ile birlikte katıldığı komisyon toplantısında ise ilçelerin doktor açığına dikkat çekti.

Sağlıkta Performans Sistemi’nin Kastamonu gibi nüfus olarak küçük olan Anadolu şehirlerinde bir hekim göçü yaşanmasına yol açtığını belirten Milletvekili Baltacı, Merkezi Hasta Randevu Sistemi’nin Dünya İletişim Merkezi Yarışması’nda 1’incilik ödülü aldığını içeren sunuma ise milletvekillerinden örnek vererek eleştiri getirdi.

Milletvekili Hasan Baltacı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ve yardımcılarının gün boyu hazır bulunduğu komisyon toplantısında şunları söyledi;

TOSYA, TAŞKÖPRÜ VE İNEBOLU’DA GÖĞÜS HASTALIKLARI UZMANI YOK
Sağlıkta Performans Sistemi üzerinde çok eleştiriler oldu. Sisteme bir başka pencereden daha bakmak gerektiğini düşünüyorum. Özellikle, kendi seçim bölgem Kastamonu’yla ilgili birkaç veri vermek zorundayım. Sağlıkta Performans Sistemi dolayısıyla, hekimlerin üzerindeki siyasi ve idari baskılar dolayısıyla aslında Kastamonu gibi nüfusu daha düşük olan illerde bir hekim göçü söz konusudur. “Bütün ilçelerde hekimlerimiz var” denildi ama bu konuyla ilgili seçim bölgem Kastamonu’dan birkaç çarpıcı bilgi vermek istiyorum. Örneğin, Kastamonu ili Azdavay ilçesi 7 bin nüfusludur. Çocuk Hastalıkları Uzmanı ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı yok. Yine 9 bin nüfuslu Bozkurt’ta Çocuk Hastalıkları Uzmanı ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı yok. Daday’da, 12 bin nüfuslu Devrekani’de, 18 bin nüfuslu Araç’ta ve 22 bin nüfuslu Cide’de Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ile Çocuk Hastalıkları Uzmanı yok. 40 bin nüfuslu Tosya’da, 38 bin nüfuslu Taşköprü’de, 21 nüfuslu İnebolu ilçemizde Göğüs Hastalıkları Uzmanı yok.

EVET AMBULANSLAR ARTTI, ÇÜNKÜ SÜREKLİ HASTA TAŞIYORUZ
“Evet, ambulanslar arttı ama ambulanslarla biz sürekli hasta taşıyoruz. Bakın Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmadığı gerekçesiyle bir kadın Karabük’e giderken yolda doğum yaptı. 21’inci yüzyıldayız. Ben bu bütçelere bakıyorum, az önceki sunumlara bakıyorum, sürekli Hükûmet 21’inci yüzyılla açıkça söyleyeyim 20’nci yüzyılı kıyaslıyor. Bakın, 1996 yılında Cide ilçemizde genel cerrah vardı ve ameliyat yapıyordu. Bugün bırakın genel cerrahı bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı bile yok. Bu konuların acilen cevaplanması gerektiğini düşünüyorum.”

İKTİDAR VEKİLLERİ HER DOKTOR YOK DEDİĞİMİZDE KADRO AÇIKLIYOR
“Kastamonu iktidar milletvekilleri canları sağ olsun biz her bu açıklamayı yaptığımızda, doktor yok dediğimizde şunu söylüyorlar: “Sağlık Bakanlığından kadro aldık.” Evet, Sağlık Bakanlığından kadro alabilirsiniz ama mesele hekimin Kastamonu’ya gelmesi ve kalması. Bu konuya özen göstermenizi istiyorum.”

HEKİM YOK Kİ! KİM, NEYİ SEÇECEK?
“Kendi seçim bölgemden söylüyorum ama siz bunu Türkiye’de Kastamonu’ya benzeyen bütün illeri kapsadığını düşünebilirsiniz, böyle algılamanız gerektiğini düşünüyorum. Sağlıkta bir devrim yaptığınızı söylüyorsunuz. Hekim seçme hakkı tanıdığınızı söylüyorsunuz ama hekim yok ki! Kim, neyi seçecek? Sağlıkta Performans Sistemi devam ettiği sürece Kastamonu ciddi alarmlar vermeye devam edecek.”

KASTAMONULULAR YÜZDE 69 OY VERMİŞ, DAHA NE VERMELİ?
“Şimdi, şöyle baktığımızda, Kastamonu aslında Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne istediğini vermiş. 24 Haziran’da demiş ki: “Ben bu Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne yüzde 69 oy veriyorum.” Kastamonulular ne yapmalı ki hekime ulaşsın? Yani daha ne vermeli? Bunu merak ediyorum, bu konuda bizi aydınlatmanız gerektiğini düşünüyorum.”

BAŞARILI BİR RANDEVU SİSTEMİ VARSA NİYE HASTALARIMIZ MİLLETVEKİLLERİMİZİN KAPISINDA
“Bir de sunumunuzu inceledim, dikkatle de dinledik. Burada bir konu var. Randevu sistemi. Dünya İletişim Merkezi Yarışması’nda 1’inci olduğu söyleniyor. Meclis’te 600 milletvekili var. 600 milletvekilinin hangisine sorarsak soralım bütün milletvekillerinin özellikle mesaisinin büyük çoğunluğunu kendi seçim bölgelerinden gelen hastalara randevu ayarlamak olduğunu hepsi söyleyecektir. Yani bu kadar başarılı bir randevu sistemi varsa niye hastalarımız randevu almak için milletvekillerimizin kapısına dayanıyor, bunu da özellikle merak ediyorum.”

2021 YILINDA SAĞLIK BAKANLIĞI BÜTÇESİNİN YÜZDE 25’İ KİRA VE HİZMET BEDELLERİNE Mİ AYRILACAK?
“Elimde bir veri var, bunu paylaşmak istiyorum; doğruluğu hakkında da Sağlık Bakanlığı’ndan bir teyit olacak mı, onu da merak ediyorum. Şehir hastanelerinin kira bedeli, şehir hastanelerinin hizmet bedeli ile ilgili çok konuşuldu. Şehir hastanelerinin yurt dışına transfer edilen hizmet bedellerinin 2018 yılında yaklaşık 2,5 milyon lira olduğu, 2021 yılında bu rakamın yaklaşık 17 milyon lira olacağı gündeme gelmiştir. Bu rakamlar gerçekçi midir? Sağlık Bakanlığı’nın döner sermaye hariç bütçesinin bugün yüzde 6,8’ini bu kira bedelleri ve hizmet bedelleri oluşturmaktadır. 2021 yılında da yaklaşık yüzde 25’e çıkacağı doğru mudur? Şehir hastaneleriyle ilgili hangi garantilerin verildiği ve sözleşmelerde kira bedellerinin ne olduğu kamuoyuyla paylaşılacak mı?”

ÜRETİCİ GÜÇLER SAĞLIKTAN TASFİYE EDİLDİĞİNDE EKONOMİK KRİZE NASIL KARŞI DURACAĞIZ?
“Ayrıca, bir ekonomik krizle karşı karşıyayız. Ekonomi krizi aşmamızın yollarından bir tanesi de üretici güçleri desteklemekten geçmektedir. Yani işçiyi, memuru, köylüyü, kentliyi, gençleri ve kadınları desteklemektir. Yani üretici güçlerin sağlık hizmetlerinden faydalanmasını sağlamaktır. Biz, üretici güçleri sağlıktan tasfiye ettiğimizde bu ekonomik krize nasıl karşı duracağız? Bunu da bilmek istiyorum.”