Milletvekili Baltacı "Çiftçilerimizin zararı acilen tespit edilmelidir"

  • 1032
Milletvekili Baltacı "Çiftçilerimizin zararı acilen tespit edilmelidir"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Baltacı yazılı açıklamasında; “İklim değişikliğinin etkisiyle bozulan yağış düzeni sonucunda Ocak ayından bu yana Kastamonu özellikle sel, fırtına ve dolu afetlerine maruz kalmıştır. 24.07.2018 Salı günü ilimiz Kuzyaka ve Haydarlar bölgesinde yaşanan dolu felaketi ise mahsulünü toplamaya hazırlanan çiftçimize büyük zarar vermiş, mağdur olmasına yol açmıştır. Kuzyaka ve Haydarlar bölgesi başta olmak üzere dolu afetinin çiftçimize verdiği zarar titizlikle ve ivedilikle tespit edilmelidir. Başbakanlık Afet Fonu ve Kastamonu Valiliği tarafından afet yaşayan çiftçilerimize acil maddi destek yapılmalıdır.

Üreticilerimizin bu afetler dolayısıyla kazanç elde etmesi bir tarafa üretimini sürdürmesi de tehlikeye girmiştir. Çiftçilerimizin zararlarının karşılanması ve üretime devam edebilmeleri için yeni finansman olanağı sağlanması zorunludur.

Dolu afetinden zarar gören çiftçilerimizin kredi borçlarının ertelenmesi gerekmektedir. Arka arkaya afet yaşayan üreticilerimizin biriken borçlarını erteleme sonrasında bir defada ödemesi de mümkün değildir. Bu durumdaki çiftçilerimizin biriken kredi borçlarının tamamı faizsiz olarak uzun vadeye yayılarak yapılandırılmalıdır. Yapılandırmaya diğer kamu bankalarına olan borçlar da dahil edilmelidir. Ayrıca özel bankaların yapılandırmaya katılımı da sağlanmalıdır.

Bilindiği gibi 7143 sayılı kanunla 31 Mart 2018 tarihine kadar olan sosyal güvenlik prim borçları yapılandırılmıştır. Ancak; Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında afet yaşayan çiftçimizin bu aylara ait sosyal güvenlik prim borçları da faizsiz olarak ertelenmelidir. Afetlerden zarar gören üreticilerimizin tarımda kullandıkları elektrik borçları ile sulama borçları faizsiz olarak ertelenmelidir.

Tarımda bir an önce verim sigortasına geçilmeli, sigorta primleri makul düzeylere çekilmelidir. Çiftçimizin yeni sezona rahat girebilmesi ve üretimini sürdürebilmesi için gübre, tohum, ilaç gibi girdi yardımı verilmelidir.
Yaşanan dolu afeti sonucu zarar gören çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, bu konuda yapılacak çalışmaları yakından takip edeceğimizin bilinmesini istiyorum” dedi.