Milletvekili Baltacı'dan KDV'nin düşürülmesi için kanun teklifi!

Tosya'da faaliyet gösteren kapı üreticilerinin sorunlarını geçtiğimiz ay Meclis'te dile getiren Milletvekili Baltacı aynı konuda somut adım attı.

  • 376
Milletvekili Baltacı'dan KDV'nin düşürülmesi için kanun teklifi!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, ahşap imalat sektöründe mal ve hizmet teslimleri için Katma Değer Vergisi (KDV) oranının yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesi için Kanun teklifi verdi.

Tosya’da faaliyet gösteren kapı üreticilerinin sorunlarını geçtiğimiz ay Meclis’te dile getiren Milletvekili Baltacı aynı konuda somut adım attı.

Mobilyada olduğu gibi ahşap imalat sektöründe de KDV’nin yüzde 8’e çekilmesi için Meclis’e yasa teklifi sunan Milletvekili Baltacı, verdiği kanun teklifinin iflas eden fabrikalara yenilerinin eklenmemesi, sektörün nefes alabilmesi için yasalaşmasının önemli olduğunu vurguladı.

Milletvekili Hasan Baltacı sunduğu Kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi;

“TÜRKİYE’DEKİ HER ÜÇ KONUTTAN BİRİNİN AHŞAP KAPISI TOSYA’DA ÜRETİLMEKTEDİR”

"Kastamonu’nun yüzölçümünün yüzde 65’i ormanlık alandır. Zengin orman varlığına sahip olan Kastamonu’da ağaç, ağaç ürünleri ve mobilya imalatı lokomotif sektör olarak öne çıkmaktadır. Kastamonu ağaç panel/levha üretiminde Kastamonu Entegre ve SFC Kastamonu gibi dünya çapında lider sektör oyuncularına ev sahipliği yapmaktadır. Kastamonu Üniversitesi bünyesindeki fakülte ve meslek yüksekokulları ile orta öğretim düzeyindeki mesleki liseler sektöre yönelik insan kaynağının yetiştirilmesine katkı sağlamaktadır. MDF-MDF LAM, yonga levha, lamlı yonga levha, OSB, laminat parke, kapı paneli, ahşap kapı, masif el yapımı ahşap ürünleri sektörde öne çıkan ürünler olarak dikkat çekmektedir. Türkiye’deki her üç konuttan birinin ahşap kapısı Kastamonu’nun Tosya ilçesinde üretilmektedir. Ahşap işleme şehirde yüzyıllık bir gelenektir. Masif el yapımı ahşap ürünleri üreten çok sayıda yerel usta bulunmaktadır."

“AHŞAP İMALAT SEKTÖRÜ CAN ÇEKİŞMEKTE”

"Kastamonu, modüler mobilya, masif mobilya, kapı, ahşap hediyelik eşya ve oyuncak, ahşap palet, kontrplak ve palet üretimi için yatırım fırsatları sunmaktadır. Bundan birkaç yıl önce Türkiye kapı üretiminin yüzde 30'unu gerçekleştiren, günde 12 bin kapı imal edip ABD’den Gana’ya, Irak’tan Fas’a kadar 15 ülkeye ihracat yapan Kastamonu’nun en büyük ilçesi Tosya’da; binlerce kişinin istihdam edildiği ahşap imalat sektörü maalesef bugün can çekişmektedir."

“KDV’NİN YÜZDE 8’E DÜŞÜRÜLMESİ SEKTÖRÜN NEFES ALABİLMESİ İÇİN BİR ZORUNLULUK HALİNE GELMİŞTİR”

Ekonomik krizin derinden hissedildiği, kapanan fabrika ve atölyeler nedeniyle binlerce işçinin işsiz kaldığı Tosya’da, ahşap sanayicilerimiz ve marangozlarımız üretmekten vazgeçmek üzeridir. Bu nedenle; Mobilyada olduğu gibi ahşap imalat sektöründe de KDV’nin yüzde 8’e çekilmesi iflas eden fabrikalara yenilerinin eklenmemesi, sektörün nefes alabilmesi için bir zorunluluk haline gelmiştir.  Kanun teklifimiz yasalaştığı takdirde başta Tosya ilçesi olmak üzere ahşap imalat sektöründe faaliyet gösteren işletmelere can suyu sağlanmış olacaktır.”