"Ormanların asıl bekçisi orman köylüsüdür"

Taşköprü'deki orman yangını sonrası CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı bölgede incelemelerde bulundu.

  • 1246
&quotOrmanların asıl bekçisi orman köylüsüdür"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Taşköprü’ye bağlı Derekaraağaç Köyü Dumanlı Mahallesi’nde başlayıp 1000 hektara yakın ormanlık alanın kül olmasına yol açan yangın sonrası Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı bölgeye geçmiş olsun ziyareti gerçekleştirdi ve alanda incelemelerde bulundu.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Melahat Karahasanoğlu, CHP Taşköprü İlçe Başkanı Özkan Keskin ve ilçe yöneticileri ile birlikte geçtiğimiz gün Derekaraağaç, Garipşah ve Aslanlı köylerini ziyaret eden Milletvekili Hasan Baltacı, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey’den de son durum hakkında bilgi aldı.

Köy sakinlerine geçmiş olsun dileklerini ileten,  yangın söndürme ve soğutma çalışmalarında fedakârca çalışan personele de teşekkür eden Milletvekili Hasan Baltacı incelemeleri sonunda değerlendirmelerde bulundu.

CHP PM Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı 40 saat sonra kontrol altına alınabilen yangınla ilgili şunları söyledi;

KASTAMONU’DA EN AZ BİR TANE YANGIN SÖNDÜRME HELİKOPTERİNİN BULUNDURULMASI GEREKİYOR

Derekaraağaç, Garipşah ve Aslanlı köylerimize ait ormanlık alanda meydana gelen yangın kontrol altına alınırken, söndürme ve soğutma çalışmaları sürüyor. Kastamonu Türkiye’nin en büyük ormanlarının bulunduğu ve Orman Genel Müdürlüğü’nün ormanlardan en çok gelir elde ettiği bölgelerinden biri. Böyle bir bölgede yangın söndürme helikopterinin bulunmayışı bizim için üzüntü verici. Derhal ve acilen Kastamonu’da en az 1 tane yangın söndürme helikopterinin hazır bulundurulması gerekiyor. Kastamonu Türkiye’nin en çok orman üretimi yapan, Orman Genel Müdürlüğü’nün en çok gelir sağladığı bölgelerden biriyse Kastamonu’da mutlaka en az bir tane yangın söndürme helikopteri hazır bulundurmak, bu imkânı Kastamonu’ya tanımak Orman Genel Müdürlüğü için çok zor olmamalıdır. Bu Kastamonu’nun hakkıdır.

ORMANLARIN ASIL BEKÇİSİ ORMAN KÖYLÜSÜDÜR

Bu gibi yangınların önüne geçmek için baştan tedbirlerin alınması gerekiyor. Elektrik hatları yenilenmesi gerekiyorsa bu hatlar mutlaka yenilenmeli, köy evlerine ait elektrik tesisatları kontrol edilip yenilenmesi gerekiyorsa bununla ilgili çalışma yapılmalı, mümkünse bütün köylere yangın vanası yapılmalı, orman gözetleme kulelerinin sayısı arttırılmalı, Orman Bölge Müdürlüğü’nün arasöz, ekipman ve personel sayısı mutlaka arttırılmalı, yeni göletler yapılmalıdır. Ama esasen unutmamız gereken en önemli konu; ormanların asıl bekçisi orman köylüsüdür. Orman köylüsünün köyünde yaşayabileceği, burada geçimini sağlayabileceği olanaklar biran önce yaratılmalıdır. Orman köyleri gittikçe ıssızlaşıyor, gittikçe yalnızlaşıyor. Ormanlarda gittikçe sahipsizleşiyor. Bu politikalar olmaksızın ormanlara sahip çıkmamız mümkün olmaz. Bunun önüne geçebiliriz, gerçekçi politikalar üretebiliriz.

CANSİPERANE ÇALIŞAN PERSONELE TEŞEKKÜR EDİYORUM

Ben yangın çıktığı ilk andan itibaren cansiperane ve fedakârca alevlere karşı mücadele eden itfaiyecilerimize, orman işçilerimize, AFAD personeline teşekkür ediyorum. Taşköprü’müze, Kastamonu’muza ve ülkemize çok büyük geçmiş olsun.