"Şehrimiz, akıllı kent uygulamaları ile desteklenmeli"

CHP Kastamonu İl Başkanlığı Parti Sözcüsü Özlem Eylem Kurt "Öncelikli hedef şehrimizin akıllı kent uygulamaları ile desteklenmesi zorunluluğudur" dedi.

  • 477
"Şehrimiz, akıllı kent uygulamaları ile desteklenmeli"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kurt yaptığı açıklamada; "21. yüzyılın ilk çeyreğini tamamlamaya yaklaştığımız bu yıllarda teknolojinin de her gün değişim ve gelişimi sonucu belediyecilik hizmetlerinde de köklü değişimler yaşanmaktadır.

Kastamonu ilimizi ele aldığımızda bu değişime ne kadar ayak uydurabildiği bir muamma olarak göze çarpmaktadır.

Dünya teknoloji konusunda her an kendisine yeni katma değerler yaratırken bu hizmetleri ilimizde henüz göremiyor olmaktan üzüntü duymaktayız. Şehirlerin gelişimi ve hizmet kolaylığının sağlanması için en elzem konuların başında sunulan hizmetlerin şehir sakinlerinin hayatına katkı sağlayıp, bu hayatı kolaylaştırıyor olması gerekliliğidir.

İçerisinde bulunduğumuz teknoloji haftası dolayısıyla sunulabilecek katkılardan birkaçına değinmek istiyoruz. Öncelikli hedef şehrimizin artık akıllı kent uygulamaları ile desteklenmesi zorunluluğudur. Bu zorunluluk hem kent sakinlerine farklı çözümler sunarken hem de ilimizin bir adım ileri atmasına olanak sağlayacaktır.

Akıllı şehir konseptini kısaca anlatmak gerekirse; şehrin içerisinde bulunan akıllı cihazlardan elde edilen veriler ile şehirlerin yaşam kalitesinin yükseltilmesidir.

Örnek verecek olursak; ücretsiz wi-fi alanları, akıllı park alanları, mobil bilet uygulamaları içeren toplu taşıma sistemleri, enerji verimliliği, akıllı bina ve trafik uygulamaları, akıllı güvenlik sistemleri, dijital kiosklar gibi birçok uygulanabilir alan ve yöntem bulunmaktadır. Bu sistemler gün geçtikçe yaygınlaşmakla birlikte şehir hayatına tasarruf ve kolaylıklar getirmektedir.

Günümüzün Z Nesli dediğimiz yeni kuşağı teknoloji içerisinde doğmuş ve büyümektedirler. Zamanı yakalayamamış yapıların gün geçtikçe hantallaşması ve bahsettiğimiz nesil ile bir bağ kuramaması işlevselliğini azaltacaktır.

Bu kapsamda akıllı şehir konseptlerinin en güzel örnekleri; İspanya’dan Barselona, Hollanda’dan Amsterdam, Avustralya’dan Adelaide gibi şehirlerdir. Bu şehirlerin incelenip, uygulanabilir yöntemlerinin ilimize uyarlanması ülkemiz için örnek şehir modeli oluşturmada bir fırsat olacaktır."