"Tosyalı çiftçinin su problemi bir an önce çözülmelidir"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Tosyalı pirinç üreticisinin sorunlarını Meclis'te gündeme getirdi.

  • 478
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
&quotTosyalı çiftçinin su problemi bir an önce çözülmelidir"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tosyalı pirinç üreticilerinin su ve toplulaştırma problemleri nedeniyle her geçen gün üretimden çekilmek zorunda kaldığını vurgulayan Milletvekili Hasan Baltacı, geçmiş yıllarda 23 bin dekar olan Tosya pirincinin üretim alanının 2019 yılı itibariyle 9 bin dekara kadar düştüğüne dikkat çekti.

Her yıl artan girdi fiyatları, AKP iktidarının ithalatı önceleyen tarım politikaları ve bu sene yaşanan kuraklık nedeniyle pirinç üreticisinin çok daha güç şartlarla baş etmek zorunda kaldığını vurgulayan Hasan Baltacı, Tosyalı çiftçinin su probleminin bir an önce çözülmesi gerektiğini kaydetti.

2017 yılında temeli atıldığı açıklanan Devrez Kızlar Yolu Barajı’nın inşaat alanında henüz hiçbir çalışma izine rastlanılmamış olmamasına da tepki gösteren Milletvekili Baltacı, Göl Çayı ve Kızılca Çayı üzerinde göletler kurulup, bu göletlerin acilen çeltik ekimine tahsis edilmesi gerektiğini belirtti.

Tosya’da kuru hububat deposu bulunmadığı için pirinç üreticisinin ürünlerini 5 yıl önceki fiyatlardan tüccara satmak zorunda kaldığına da işaret eden Milletvekili Baltacı, Tosya’nın geniş kapsamlı hububat deposuna ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ilçede alım şubesi açmasına ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi.

Milletvekili Baltacı Meclis’te yaptığı konuşmada şunları söyledi;

PİRİNCİN EKİM ALANI 9 BİN DEKARA DÜŞTÜ

Kastamonu’nun coğrafi işaretli tarım ürünlerinden olan Tosya Pirincinin 23 bin dekar olan mevcut ekim alanı, 2019 yılı itibariyle su ve toplulaştırma sorunu nedeniyle 9 bin dekara kadar düşmüştür.

GÖL ÇAYI VEYA KIZILCA ÇAYI GÖLETLERİ KURULUP ÇELTİK EKİMİNE TAHSİS EDİLMELİ

Her yıl artan girdi fiyatları, ithalatı önceleyen tarım politikaları ve bu sene yaşanan kuraklık nedeniyle çok daha zor günler geçiren Tosyalı çeltik üreticimiz, özellikle su problemiyle ilgili acil çözüm beklemektedir. İktidarın 2017 yılında “temelini atık” dediği ancak yerinde yeller esen Devrez Kızlar Yolu Barajı tamamlanana kadar Göl Çayı veya Kızılca Çayı göletleri kurulup çeltik ekimine tahsis edilmelidir.

TOSYA’YA HUBABAT DEPOSU KAZANDIRILMALI

Kuru hububat deposu bulunmadığı için ürünlerini 5 yıl önceki fiyatlardan tüccara satmak zorunda kalan Tosyalı çiftçimiz için hububat deposu muhakkak yapılmalı, Tosya’da Toprak Mahsulleri Ofisi alım şubesi mutlaka açılmalıdır.