Yelis "24 Temmuz 1923 büyük suikastin sonuçsuz kaldığı gün"

Büyük Birlik Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Yelis. basın açıklamasında bulundu.

  • 553
Yelis &quot24 Temmuz 1923 büyük suikastin sonuçsuz kaldığı gün"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yelis; "Bugün, Lozan Antlaşmasının 94. yılı. 24 Temmuz 1923; savaşarak, kan dökerek kazandığımız vatanımızın, üzerindeki hükümranlık haklarımızın ilan edildiği tarihtir. Lozan Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş belgesidir. O günün şartlarında hazırlanıp, bu kadar sene yürürlükte kalmış güçlü bir anlaşmadır. Bir tarafa sevr, bir tarafa Lozan haritasını koyduğunuzda; Lozanın Anadolunun geri kazanıldığı ve tapusunun tescil edildiği belge olduğu görülmektedir. Atatürk kurtuluş savaşını kazanıpta sevr anlaşmasını yırtmasaydı, elimizde kalan toprak 480 bin kilometre kareydi. Kurtuluş savaşı sonunda Lozanda Türkiye toprakları 736 bin kilometre kareye ulaştı. 1939'da Hatayın Anavatana katılmasıyla 783 bin kilometre kareye ulaşıldı.

Lozan konferansı devam ederken, İstanbul ve Çanakkale boğazları işgal altındaydı. Boğazlarda İngiliz, İzmir limanında Fransız savaş gemileri vardı. Lozanda İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Sırp-Hırvat-Sloven devletleri, Boğazlar konusu için Sovyet Rusya ve Bulgaristan, belirli konular için Belçika ve Portekiz ile gözlemci olarak ABD katılmıştı. Türkiye karşıtı birleşik cephe oluşmuştu. Nutukta Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Lozanla ilgili bir cümlesine bakalım: "Bu antlaşma, Türk Milletine karşı, yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr anlaşması ile tamamlandığı sanılmış, büyük bir suikastin sonuçsuz kaldığını bildirir bir belgedir."

Bugün güney sınırımızda yaşanan gelişmelere bir bakmakta fayda var.
Suriye ve Irakta küçük devletçikler oluşturma girişimleri, başta ABD'nin öncülüğünde yapılmaktadır. Lozanda gözlemci ülke olmasına rağmen, Lozan Antlaşmasını ABD'nin imzalamamış olması da ayrı bir anlam ifade etmiyormu? Bizim; eksiğiyle, fazlasıyla Lozana sahip çıkmamız bir mecburiyet değilmi? Bayrakları Bayrak yapan, üstündeki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa Vatandır. Bu Vatan için canını vermiş tüm Şehitlerimize ve Gazilerimize şükranlarımı sunuyorum."