Postacılığı bırakmamak için 57 kilo verdi

Trabzon'da 30 yıldır obezite ile mücadele eden ve kiloları dolayısıyla işini yapmakta zorlanan postacı Taner Baş, 15 ay önce geçirdiği tüp mide ameliyatının ardından 57 kilo verdi.

  • 678
Postacılığı bırakmamak için 57 kilo verdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trabzon'da 30 yıldır obezite ile mücadele eden ve kiloları dolayısıyla işini yapmakta zorlanan postacı Taner Baş, 15 ay önce 137 kilogramken geçirdiği tüp mide ameliyatının ardından 57 kilogram verdi.

PTT Trabzon Başmüdürlüğünde 1986 yılından itibaren posta dağıtımında çalışan Baş, çocukluk ve gençlik döneminde yaptığı tekvandoyu bıraktıktan sonra kilo almaya başladı.

Mesleği dolayısıyla düzenli olarak yürümesine rağmen kilo artışı devam eden Baş, yaklaşık 30 yıldır obezite ile mücadele ediyor.

Dönem dönem uyguladığı diyetler sayesinde kilo veren ancak daha sonra bunları geri alan Baş, bir kaç yıl önce mesleğini yapamayacak vaziyete gelince tüp mide ameliyatı olmaya karar verdi.

Özel hastanede tüp mide ameliyatı olmaya maddi imkanı el vermeyen Baş, bir süre para biriktirdi. Tüp mide ameliyatlarının devlet hastanelerinde yapılmaya başlanmasının ardından Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesine müracaat etti. Baş, bu hastanede 3 Mart 2017'de Op. Dr. İzzettin Kahraman tarafından ameliyat edildi.

Üç çocuk ve üç torun sahibi 54 yaşındaki Baş, ameliyatın ardından geçen yaklaşık 15 ayda 57 kilogram vererek, 137 kilogramdan 80 kilograma düştü.

"Bambaşka bir hayattan, bambaşka bir hayata geçtim"

Taner Baş, yaptığı açıklamada, kendisini dünyaya yeniden gelmiş gibi hissettiğini söyledi.

Obeziteye bağlı olarak yıllardır bir çok sağlık sorunu yaşadığını belirten Baş, "Kolesterolüm 570-580'lerdeydi, şuanda 170'lerde. 17/12 tansiyonla gezerdim şimdi ise 11/7. Kan şekerim 244'den 88'e düştü. Bel fıtığım da vardı. Hiçbir ilaç kullanmadan zayıfladıkça bunların hepsi gitti, şu anda en mutlu insan benim." dedi.

Baş, şişman olduğu zamanda dört merdiven çıksa nefes nefese kaldığını anlatarak, "Yolda rahatça yürüme şansım yoktu. Yaz, kış ter içindeydim. Bambaşka bir hayattan, bambaşka bir hayata geçtim." diye konuştu.

Obezitenin yol açtığı çeşitli sağlık sorunlarının hem yaşam kalitesini düşürdüğüne, hem de ömrü kısalttığına işaret eden Baş, "Belli bir yaştan sonra yaşayamayacak kadar şişman olduğum için bu ameliyatı olmayı tercih ettim." ifadesini kullandı.

Baş, ameliyattan sonra yaşadığı sürece ilişkin şu duygu ve görüşlerini paylaştı:

"Şu anda 1 yaşındaki bebek nasıl mutluysa ben de öyle mutluyum. 140 kilogram olan insanla, 80 kilogram insan arasında çok fark var. Bir dükkana girdiğim zaman zorlanıyordum, yolda, dolmuşta iki kişilik yer kaplıyordum. Dağıtım yaptığım zaman kan, ter içinde kalıyordum. İşini tam manasıyla yapıp bitiremiyorsun, yapsan bile zorluk çekiyorsun. Şimdi oldum fırtına gibi, rüzgar benimle yarışıyor... Yeniden doğdum. 56 kilogramlık yükü attıktan sonra rahatladım. Bu ne demektir? Her gün sırtında bir çimento torbasıyla geziyorsun."

"O kadar terlerdim ki çantamda 2-3 atlet taşırdım"

Kilo verdikten sonra daha verimli çalıştığını dile getiren Baş, özgüvenini tekrar kazandığını söyledi.

Baş, son yıllarda işini yapmakta zorlandığını anımsatarak, "Emekliliği düşünüyordum, 'o vaziyette çalışmaktansa hiç çalışmayayım, kendimi bir köşeye atayım, milletten soyutlayayım' diye düşünüyordum ama ameliyattan sonra işime daha fazla katkım oldu, artık daha şevkle çalışıyorum." dedi.

Mesaiye 08.00'de başladığını belirten Baş, "Önceden saat 12.00 oldu mu yorgun düşerdim, vücudum biterdi. 12.00'den sonrası hep eziyetti, ayaklarım ağrırdı. O kadar terlerdim ki çantamda 2-3 atlet taşırdım, şimdi akşam ne zaman oluyor, sabah ne zaman oluyor anlamıyorum." diye konuştu.

Baş, ameliyattan sonra 3-4 ay gıdaları sıvı ve püre haline getirerek tükettiğini ifade ederek, iş dışında akşamları da yürüdüğünü ve haftada iki gün yüzdüğünü söyledi.

Spor sayesinde vücudunda sarkma olmadığının altını çizen Baş, yaklaşık 3-4 aydır kilosunun 80-82 bandında seyrettiğini vurguladı.

Baş, istirahat süresinin ardından bir süre de yıllık izin kullandığını anlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ameliyattan sonra yaklaşık 3 ay kadar çalıştığım mahallede yoktum. Geldikten sonra kimse beni tanımadı. Bir iş yerinden içeri giriyorum diyorlar ki 'Siz gidin bizim şişman postacımız gelsin, biz onunla çalışıyoruz.' Şişman postacı olduğumu söyleyince hayret edeni de 'yalan söylüyorsun' diyeni de oldu. Çok olumlu tepkiler aldım. 'Çok iyi olmuş, gençleşmişsin' dediler."