Prof. Dr. Yenidünya Habertürk'e Konuştu

'Kastamonu için bir vizyon ortaya koymamız gerekiyor'

  • 601
Prof. Dr. Yenidünya Habertürk'e Konuştu
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Cumhuriyet Halk Partisi Kastamonu Milletvekili Adayı Prof. Dr. Ahmet Caner Yenidünya Haber Türk yayınlanan ve sunuculuğunu Didem Arslan Yılmaz’ın yaptığı Türkiye’nin Seçim adlı programın canlı yayın konuğu oldu.

Didem Arslan Yılmaz’ın sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Ahmet Caner Yenidünya, Cumhuriyet Halk Partisi’nin seçim beyannamesinin halk tarafından büyük bir umutla karşılandığını belirterek Türkiye genelinde CHP olan ilgi artışının Kastamonu’da da büyük derecede hissedildiğini söyledi.

CHP Kastamonu’dan vekil çıkarabilecek mi? Sorusunu cevaplandıran Prof. Dr. Ahmet Caner Yenidünya:

“Türkiye’de CHP’ye olan ilgi artışı Kastamonu halkı tarafından da hissediliyor. Partimizin milli geliri tabana yayan, halkı mutlu edecek projelerini büyük bir ilgi ile karşılanıyor. Her gittiğimiz yerde büyük bir sevgi seli ve yakınlık ile karşılanıyoruz. Bu seçim hem CHP için hem de benim için önemli bir değişiklik olacak diye düşünüyorum. Çünkü Kastamonu halkı hizmetin en iyisini hak ediyor. Kastamonu dediğiniz zaman bir sürü özellikleri var. Kurtuluş Savaşı’nda Kastamonu en çok şehit veren illerimiz arasındadır. Türk Milleti’nin yükünü taşımış bir ilden bahsediyoruz. Türkiye’nin yükünü taşımış, İstiklal Mücadelesi’nde kilit rol oynamış Kastamonu maalesef devletten hak ettiği yatırımları alamamış. Biz bunun için canla başla çalışacağız. Halkımız da bize inanıyor ve güveniyor” dedi.

CHP’nin ekonomik vaatleri hakkında sorulan soruyu cevaplayan Prof. Dr. Yenidünya:

“Öncelikle halkımıza şunun anlatmamız gerekiyor. Partimiz tarafından açıklanan ekonomik vaatler ayağı yere basmayan, kaynağı olmayan afaki vaatler değildir. Bugüne kadar halka verilen hiçbir kaynak iktidarların cebinden verilmemiştir. Verilen her türlü kaynak devletin resmi bütçesinden karşılanmıştır. Türkiye’yi dünyanın sayılı ülkeleri arasında diyoruz, milli gelir 10 bin doların üzerinde diyoruz ancak Kastamonu’nun ilçelerinde, köylerinde yaşayan vatandaşlarımızın milli gelir ile uzaktan yakından alakası yok. Hepimiz biliyoruz ki devletin gelirleri dolaylı vergiler üzerinden yığılıyor. İster istemez sermayeyi tabana yaymazsanız, halka vermezseniz piyasayı canlandıramazsınız. Sanayiciyi istediğimiz kadar destekleyelim ancak sanayicimizin ürettiği malı alacak insanı oluşturamazsak hiçbir katkı sağlayamayız.  Kastamonu’da yaş itibariye emekli seçmenimiz çok fazla. Bayramlarda vereceğimiz iki ikramiye özellikle emeklilerimizin çok ilgisini çekiyor. Emeklilerimiz çok zor şartlarda yaşıyor. Emeklilerimiz sağlık sorunlarını tam olarak Kastamonu’da çözemeseler de maaşlarından bir takım kesintiler yapılıyor. Kesintilerden sonra ellerine cüzi bir miktar kalıyor. Bu kalan para ile geçimlerini sağlamak o kadar da kolay değil.  Diğer tafaftan Kastamonu’yu ilgilendiren diğer bir konu ise akaryakıt fiyatlarıdır. Çiftçiliğin Kastamonu ekonomisinde önemli bir yeri buluyor. Kastamonulu çiftçilerimiz mazotu 4 TL’den alırken İstanbul’da lüks yat sahipleri mazotu 1 Lira 20 Kuruş’tan alıyor. Bizim çiftçilerimize yönelik vaat ettiğimiz mazotun 1,5 TL olması çiftçilerimiz için ayrı bir önem taşıyor. Bir diğer önemli konu ise taşeron işçilik Kastamonu’da oldukça yaygın. Taşeron işçilerimize yönelik söylemiş olduğumuz vaat tabanda çok ses getirdi. Atanamayan öğretmenlerimiz çarşıda, pazarda sıklıkla önümü kesip sorunlarını dile getiriyorlar” diye konuştu.

Kastamonu’dan bir önceki dönem neden milletvekili çıkmadığına değinen CHP Kastamonu Milletvekili Adayı Prof. Dr. Ahmet Caner Yenidünya şöyle konuştu:

“Kastamonu’dan neden bir önceki dönem milletvekili çıkaramadık diye bir özeleştiri yapacak olursak bunun nedeni halkı tam olarak kucaklayamamaktan kaynaklanabilir. Sizin mutlaka Kastamonu ve Kastamonu’nun sorunları ile alakalı bir vizyon ortaya koymanız gerekiyor. Ben seçim çalışmalarıma başladığım günden itibaren birkaç konu üzerinde daha fazla durdum. Bunların başında salık sorunu geliyor. Kastamonulu hemşerilerim yeterli sağlık hizmeti alamadıkları için çevre illere giderek şifa bulmaya çalışıyorlar. Hastane ve uzman doktor olmadığı için ilk 3 ayda 392 vatandaşımız başka illere sevk edildi. Sağlık bakanlığı bizim sorunları sıklıkla dile getirdiğimiz bu dönemde Kastamonu’ya anjiyo ünitesinin kurulması için çalışma başlattı. Başlatılan çalışma bizi fazlasıyla memnun etti. Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması noktasında Sağlık Bakanlığı’nı zorlamış olduk. Bir diğer önemli sorun ise vatandaşlarımızın vekilleri ya da vekil adaylarını seçimden seçime görüyor olmalarıdır. Halkımız bundan çok şikâyetçi. Halkımız vekilini seçimden seçime değil, her zaman yanında görmek istiyor.

Halkın CHP’ye olan ön yargısı hakkında değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Ahmet Caner Yenidünya:

“Baştan beri kırılması zor olan bir önyargının olduğunu kabul etmek gerekiyor. Ancak oluşan ön yargının sebebi biz değiliz. Dışarıdan çok fazla dezenformasyon var. Bizi her zaman başkaları anlatmış başkalarına. Bizim kendimizi anlatmamız gerekiyor. Kendimizi söyleme ve ifade etme şansı yakalayamamışız. Cumhuriyet Halk Partisi demokrasi partisidir. Türkiye’ye cumhuriyeti getiren partidir. Halkın partisidir. Fakat hep bizim dışımıza birileri hep bizi anlattığı için, biz kendimizi halka tam olarak anlatamamışız.  Artık bu ön yargıları kırdığımızı düşünüyorum. Toplumun her kesimi ile kucaklaşıyoruz ve taraflı tarafsız herkesin desteğini aldık. Vatandaşların arasında ‘Bu sefer oyum ilk defa CHP’ye’ söylemini çok defa duymaya başladık” ifadelerini kullandı.

Başkanlık sistemi hakkında Kastamonu ne düşünüyor?

“Kastamonu insanın yoksullukla o kadar baş başa bırakılmış ki aslında Türkiye başkanlık sistemine geçsin mi geçmesin mi sorularının cevabını aslında fazla önemsemiyor. Kuru ekmekle öğün geçirmeye çalışan insanlarımız var. Bu sorun çözülmediği için insanlarımızın farklı sorunları düşünemiyorlar.”

Kazım BOLAT