"Abdurrahmanpaşa Lisesi, Anadolu'nun ilk devlet lisesidir"

Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Abdurrahmanpaşa Lisesi'nin yıldönümü nedeniyle mesaj yayımladı.

  • 732
&quotAbdurrahmanpaşa Lisesi, Anadolu'nun ilk devlet lisesidir"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Vidinlioğlu yazılı mesajında; “Osmanlı İmparatorluğu zamanında Umur-i Nafia Komisyonu Azalığı Başkanvekili, Sadr-ı Azamlık, Adliye Nazırlığı ve Valilikler gibi birçok önemli görevde bulunan Abdurrahman Nureddin Paşa, 31 Aralık 1882 ile 2 Eylül 1891 tarihleri arasında Kastamonu’da Valilik yapmıştır. Görev yaptığı 8 yıl 9 aylık süre içerisinde önemli birçok eser bırakan Abdurrahman Nureddin Paşa’nın en önemli eserlerinden birisi hiç şüphesiz Anadolu’nun ilk devlet lisesi olan Abdurrahmanpaşa Lisesi’nin yapılmasıdır.

Galatasaray ve İstanbul Liselerinden sonra ülkemizde üçüncü derece bir maziye sahip olan Anadolu’daki ilk lise 20 Nisan 1885’de kurulmuştur. İlk mezunlarını 1891 yılında vermiştir. Yıllar boyunca eğitime devam eden Abdurrahmanpaşa Lisesi içinde bulunduğu dönemlere ayak uydurarak ayakta kalmış, eğitim vermeye devam etmiştir.

Abdurrahmanpaşa Lisesinde yetişen yüzlerce öğrenci çok yüksek sorumluluk mevkilerinde görevler üstlenerek hizmetler vermişlerdir. Bunun en önemli örneği Çanakkale Destanı’dır. Öğrencileri ‘Bizi yok yazmayın Hocam, biz Çanakkale’ye gidiyoruz’ yazılı not bırakarak Çanakkale’ye vatan için savaşmaya gitmiş, Abdurrahmanpaşa Lisesi 1916 ve 1917 yıllarında mezun verememiştir.

Çevre illerin ve içerisinde bulunduğu bölgenin sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerinin öncüsü olan, mezun ettiği öğrencileriyle, sahip olduğu eğitmenleriyle gurur duyduğumuz Abdurrahmanpaşa Lisesi bugün 134. yaşını kutlamaktadır.

Sahip olduğu tarih, kahramanlık hikayeleri, mezunları ve eğitmenleriyle Kastamonu’muzun en önemli değerlerinden biri olan Abdurrahmanpaşa Lisesinin 134. yıl dönümünü büyük bir saygı ve heyecanla kutluyorum."