"Ayrımcılık ortadan kaldırılmalıdır"

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Engelliler Haftası nedeniyle mesaj yayımladı.

  • 652
&quotAyrımcılık ortadan kaldırılmalıdır"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Milletvekili Baltacı yazılı mesajında; “10-16 Mayıs, ülkemizde engellilerin sorunlarının ve uzun yıllardan beri sürmekte olan hak mücadelesinin görünür kılınmasını sağlayacak bir haftadır. Engelli vatandaşlarımızın sorunlarının giderilmesi, haklarının korunması ancak ayrımcılığın ortadan kaldırılması ile mümkündür.

Ayrıca sosyal adaletin ve sosyal demokrasinin görünür olabileceği en önemli toplumsal alanlardan birisi engelli vatandaşlarımızın yaşam kalitesi ve onların refahı, mutluluğudur.

Bugün Türkiye’de kağıt üzerinde var olan ama sokakta, işyerinde yani toplumsal hayat içinde var olamayan vatandaşlarımız engellilerimizdir. Bu anlayış değiştiğinde ve sosyal devlet anlayışının hakim olduğu bir toplum olduğumuzda, engellilerimiz de gelişmişlikten, refahtan pay alır ve işte ancak o zaman gerçekten çağdaş ve güçlü bir Türkiye mümkün olabilir. Bugün ülkemizde aileleri ile birlikte sayıları on milyonları bulan engellerimizin ve ailelerinin durumları ve sorunları ortadadır. Onlar, ülkemizin sessiz çoğunluğu, ülkemizin görünmeyen gerçeğidir. Bu tablonun değişmesi, engellilerimizin eşit vatandaş olarak görülmeleri ve onurlu bir hayat sürebilmeleri için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

Engellilerimizin en çok etkilendiği alanlardan birisi sağlık alanında yaşadıkları sorunlardır. Bu alanda hiçbir kısıtlama olmadan engellilerimizin sağlık gereksinimlerine kavuşmaları sağlanmalı ve bu konunun önündeki her türlü yasal engel bir an önce kalkmalıdır. Ancak, sürekli değişen tarifeler, ekonomik krizle birlikte daha da artan fiyatlar engellilerimizin sağlık gibi en önemli ihtiyaçlarını karşılayamamalarına neden olmaktadır. Engellilerimizin bu artan fiyatlarla ameliyat olmaları, ilaç almaları, ortez ve protez taktırmaları günden güne güç bir hal almaktadır.

Başta engellilerimize karşı her tür ayrımcılıkla ve ayrımcı zihniyet ile mücadele etmeli ve onların en temel sorunları başta olmak üzere yaşadıkları aksaklıklar bir an önce giderilmelidir. Ancak o zaman, engellilerimizin toplum içerisinde görünür olması sağlanabilir ve engellilerin yaşamın her alanına katılım gösterdikleri, kimseye muhtaç olmadıkları çağdaş bir toplum düzeyi yakalanabilir.

Bu duygu ve düşüncelerle, her şeye rağmen bütün engelleri aşma azmine ve kararlılığına sahip tüm engelli vatandaşlarımızın Dünya Engelliler Haftasını yürekten kutluyor, zihinlerdeki engellerin kalktığı bir toplumda hep birlikte mutluluk ve sağlıkla yaşamayı diliyorum.”