'Beyler Barajı kiraya verilmemeli'

Beyler Barajı'nın kiraya verilecek olması sportif balıkçıların tepkisine neden oldu.

  • 4481
'Beyler Barajı kiraya verilmemeli'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu ili Devrekâni ilçesindeki, İncesu Deresi üzerinde sulama amacıyla 1987-1994 yılları arasında inşa edilmiş olan Beyler Barajı’nın su ürünleri istihsali için kiraya verileceği haberleri sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirdi.

Merkezi Ankara'da bulunan Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonu (ASOF) Yönetim Kurulu Başkanı M.Serkan İnanç, Kastamonu’da bulunan Beyler Barajı’nın su ürünleri istihsali için kiraya verilecek olmasına tepki gösterdi.

İnanç, "Su Ürünleri Kanunu'na göre, kiraya verilen havzalarda olta balıkçılığının sadece hafta sonları ve kendilerine ayrılan bölümlerde yapılmasına müsaade edilmesi, ülkemizin birçok bölgesinden gelerek Beyler Barajı'nı tercih eden ve kamp kurarak birkaç günlerini geçiren sportif olta balıkçılarını bir hayli üzdü. Sürdürülebilir balıkçılık için ülkemizin birçok ilinde yakala bırak kültürünü aşılamak üzere Federasyonumuz ASOF tarafından ilgili kurumlarla birlikte sportif balık avı yarışmaları yapılırken Kastamonu’daki Beyler Barajı’nda bulunan balıkları bitirmek için açılan ihale sebebiyle müthiş şekilde üzgünüz" dedi.

Beyler Barajı’nın Kastamonu şehir merkezine ve birçok ilçesine yakın mesafede olması nedeniyle de önemli kamp merkezlerinden birisi olma özelliğini taşıdığını belirten ASOF Yönetim Kurulu Başkanı M.Serkan İnanç, "Beyler Barajı’nın kiraya verilmesi, karavan ve kamping faaliyetinde bulunanlar, aileleri ile birlikte çadır kurarak hafta içi ya da hafta sonunu su kıyısında geçirmek isteyen on binlerce vatandaşı rahatsız edecek, barajı kiralayanlar ile vatandaşlar arasında ciddi sorunların yaşanmasına sebep olacaktır. Alınan bu yanlış karar ile bölgenin ticari avcılığa açılacak olmasının düşünülmesi bile tüm camiayı olumsuz etkileyecek ve bölgede olta balıkçığını bitirme noktasına getirecektir” dedi.

Ülkemizin birçok bölgesinden Beyler Barajı'na kamp, piknik, doğa yürüyüşü ve fotoğrafçılığı, olta balıkçılığı ile kuş gözlemciliği için ziyarete gelen ve sayıları on binlerle ifade edilen birçok kesim olduğunu sözlerine ekleyen İnanç, kiralamanın yapılmaması için tüm girişimlerde bulunacağız dedi.

Geçtiğimiz günlerde Kastamonu İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sayın Tahir Zafer Karahasan'ın 'Balığı kim attı?' sorusu üzerine hakkında ilginç tartışmalar yaşanan Beyler Barajı’nın balık popülasyonu açısından bir hayli zengin olduğunu, eski bir baraj olması nedeniyle de trofe diye tabir edilen büyüklükte balıkların olması sebebiyle ülkemizdeki sportif balıkçılar için önemli bir havza olduğuna değinen M.Serkan İnanç, Beyler Barajı’nın kiraya verilerek amatör ve sportif olta balıkçılığının engellenecek olması Kastamonu ili için tarihi bir hatadır ifadesini kullandı.

Kendisinin de Kastamonu Şenpazar’lı olduğunu belirterek Taşlık Göleti, Kulaksızlar Barajı, Terzi Göleti, Obruk, Kızıleller, Sarıpınar Köyleri sınırları içerisinde yer alan bütün dereler ve kolları, Andaz, Küre Dereleri, Küçüksu, İncesu Göletleri, Kösençayırı, Sekiler Göletleri, Ezine, İlişi, Zerva Çaylarının Kastamonu ilinde sportif olta balıkçılığa tamamen yasaklı yerler olduğunu, Germeçtepe Baraj Gölü’nün de tesisler nedeniyle yasaklı olduğuna dikkat çeken İnanç, “Bu saydığım sahaların gereksiz yere yasaklı olması yetmiyormuş gibi birde Beyler Barajı’nın kiraya verilmesi hem Kastamonu’da ikamet eden hem de ülke genelinden olta ile balık yakalamak üzere Kastamonu’ya gelen sportif balıkçılara yapılabilecek en kötü muameledir.” dedi.

“İhale ilanında 5 yıllık sözleşme yapılacağı, yıllık 11.655 kg avlanabilir balık stokuna müsaade edileceğinden bahsediliyor. Yıllık muhammen kira bedeli de 3.572 TL'dir deniliyor. Hesap yapmayı bilenler için bu rakamlar çok komik” diye sözlerine devam eden ASOF Başkanı M.Serkan İnanç; “Ayrıca yapmış olduğumuz araştırmalara göre kiralayacak olan kişilerde şimdiden belli. Başkaları da ihaleye girebilir ama ağ atarak balık yakalama işi yapması lazım ki ihaleye girsin. Amatör ve sportif balıkçılık için kiralama söz konusu değil.  Kastamonu ilimizde de ne yazık ki İl Tarım Müdürlüğümüzün göl ve barajları kontrol edecek bir teknesi bile yok. Su Ürünleri Şube Müdürlüğü olan illerimizden birisi olmasına rağmen yine ne yazık ki personel konusunda da sıkıntılı bir ilimiz. Yasadışı avcılık kontrollerini AFAD sayesinde gerçekleştirebiliyorlar, onların botlarını kullanıyorlar. Tekne ve personel konusunda sıkıntı yaşayan bir ilde nasıl olurda kocaman bir baraj su ürünleri istihsali için kiraya verilir anlamak mümkün değil. Bu barajı kiralayacak kişilerin ne kadar ve hangi büyüklükte balık yakaladığını kimler kontrol edecek inanın çok merak ediyoruz. Kiralama öncesinde yapılan stok tespit çalışması da zaten bizlere inandırıcı gelmiyor. İlkel yöntemler kullanılarak bu barajda şu kadar avlanabilir stok vardır denilmesini asla kabul etmiyoruz. Yapılan çalışmalarının iptal edilmesi, kiralama işlemlerinin bir daha görüşülmemek üzere gündemden düşürülmesi tüm camia için bir bayram havası yaratacaktır. Beyler Barajı'nı bundan önce olduğu gibi bundan sonra da ticari av faaliyetlerine kapalı bir havza olarak görmek istiyoruz. Kastamonu’lu ve diğer komşu illerden gelen doğa aşığı sportif olta balıkçılarına bu yasaklamayı yapmaya kimsenin hakkı yoktur. İlgili Kurumlarımızın konuyu bir daha gözden geçirmesi en büyük dileğimizdir. Sürdürülebilir balıkçılık, yaşanabilir bir doğal hayat konusunda da ilgili kurumlarımızla hep yan yana olmaya devam edeceğiz, çünkü biz onlara güç vermek, destek olup, yüklerini hafifletmek için kurulmuş bir federasyonuz" diye konuştu.